Met plezier door mul zand rijden

Met plezier door mul zand rijden

Het is droog in Nederland. Zo droog dat zelfs enkele mountainbike routes zijn afgesloten. Dit geldt met name voor de parcoursen van de Utrechtse Heuvelrug. Delen van deze routes gaan over stuifduinen en die worden elke dag slechter. Gelukkig zijn er nog genoeg routes waar je wel gewoon mag fietsen. Hier zul je waarschijnlijk veel stukken tegen komen die meer weg hebben van een zandbak dan van een mountainbike pad.

Toegegeven, rijden door los zand is niet mijn meest favoriete onderdeel van het mountainbiken. De Loonse en Drunense Duinen, praktisch mijn achtertuin, worden ook wel de Sahara van Brabant genoemd en dat is niet voor niets. In een droog voorjaar zoals nu, en eigenlijk altijd in de zomer, is deze route mul, muller, mulst. Ik ben nooit echt een ster in rijden door mul zand geweest. Al ver voordat het mulle zand zich aandient, klik ik uit mijn pedalen (op mijn hardtail rijd ik met een zogenaamd combinatie pedaal). Ook heb ik het idee dat mijn hartslag wat omhoog gaat, en dan niet per se van de inspanning ;-). Door mijn wat verkrampte houding rijd ik mezelf al bij het begin van het mulle stuk vast en soms nog erger, mijn voorwiel graaft zich in en hupsakee, daar lig ik. Daar valt dus nog heel wat te verbeteren!

Nu is de vraag of er zoiets als een β€˜mul-zand-techniek’ is of dat het vooral een kwestie is van veel oefenen. Mijn ervaring is inmiddels dat je moet weten wat je moet doen, maar dat het daarna toch vooral veel trainen is. Ik heb hieronder een aantal tips op een rijtje gezet, waar je in ieder geval aan moet denken om door het losse zand te rijden:

 • Tip 1: rijd met de juiste bandenspanning

Mijn idee was altijd dat ik met hardere banden ook harder kan trappen. Nu is het inderdaad zo dat als je op een verharde weg rijdt, de bandenspanning hoger mag zijn. Nu heeft mijn vriend mij er meerdere malen op gewezen dat voor het rijden in het bos de banden niet te hard moeten zijn, omdat je dan over de paden stuitert. En met zachtere banden rol je juist makkelijker door het mulle zand.  Voor mij zou dat ongeveer zijn achter 1,5 bar (of 22 PSI) en voor 1,3 bar (of 19 PSI). Eigenwijs als ik ben, heb ik nog steeds de neiging om mijn banden te hard op te pompen. Ook voor mezelf is dit nog steeds iets waar ik mee moet leren spelen. Het is in ieder geval belangrijk dat de band moet kunnen vervormen om zo meer contact met de ondergrond te houden en dus meer grip.

Wil je meer weten over welke bandenspanning voor jou de juiste is? Kijk dan eens op de site van Enduro Mountainbike Magazine Hierin wordt perfect uitgelegd wat je moet weten over welke omstandigheden van invloed zijn op de (voor jou juiste) bandenspanning. En het loont de moeite om daar eens mee te gaan experimenteren. Dus neem eens een bandendrukmeter en een pompje mee tijdens het fietsen om te ervaren hoe verschillende bandendruk voelt. En heel eerlijk, die bandendrukmeter moet ik zelf ook nog aanschaffen!

 • Tip 2: kijk waar je je heen wilt rijden

In deze tijden van droogte, moet je continue het terrein scannen. Je kunt immers zomaar weer een stuk los zand tegenkomen. Tijdens het rijden is het belangrijk om je blik afwisselend op het terrein vlak voor je en wat verder weg te houden. Als ik het losse zand nader, kijk ik of er een bestaande lijn is die ik kan rijden. Het is soms makkelijker om het spoor te volgen van iemand anders. Je wilt het liefst in een zo recht mogelijke lijn rijden en voorkomen dat je gaat slalommen waardoor je snelheid verliest. Zoek ook naar stukken die minder mul zijn, bijvoorbeeld aan de rand van het pad. Je focus zal nu meer liggen op het gedeelte vlak voor je. Hierna kun je weer verder vooruit kijken en alert zijn op het volgende mulle stuk.

 • Tip 3: vind de balans tussen het juiste verzet en voldoende snelheid

Hier ben ik zelf nog dikwijls mee aan het stoeien. Vooral in een mulle klim vind ik het lastig om het juiste verzet te vinden en tegelijkertijd de snelheid erin te houden. In heb de neiging om in een klim wat meer voorover te leunen, maar hierdoor komt er meer druk op het voorwiel en strand ik vaak halverwege een klim. Om dit te voorkomen kun je ook eens proberen om in de klim te gaan staan, waarbij het gewicht op je pedalen rust zodat je niet op je stuur leunt. Het is in ieder geval aan te raden om in mul zand een wat lichter verzet te kiezen en voldoende kracht op de pedalen uit te blijven oefenen, zodat je kan blijven trappen. Belangrijk, want zodra je snelheid verliest wordt het moeilijker in mul zand!

 • Tip 4: Maak jezelf licht

Het is belangrijk om lichaam (en geest) ontspannen te houden. Als je te gespannen op de fiets zit, komt er teveel druk op met name je voorwiel. Houd je armen licht gebogen, het stuur losjes vast en verplaats je gewicht mee naar achteren. Het kan wat onwennig aanvoelen om je stuur zo losjes vast te houden, omdat je fiets eigenlijk zelf het spoor bepaalt. Mijn ervaring is, zolang je vaart houdt (dus blijven trappen!), zal je fiets zelf de beste weg door het losse zand vinden zonder dat je zelf al teveel hoeft bij te sturen. Durft te vertrouwen op je fiets!

Tegenwoordig zie ik het rijden door mul zand als een uitdaging. In de (mulle) Loonse en Drunense Duinen heb ik nu volop de mogelijkheid om deze tips toe te passen en te blijven oefenen. Uiteindelijk is het ook de fiets die de weg van de minste weerstand zoekt, daar mag ik dan best meer op vertrouwen.

Door het mulle zand rijden op LDD

3 Reacties

 1. 5 september 2022 / 21:23

  Super bedankt boys nu val ik gelukkig niet meer op de zandvlaktes πŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌ

 2. 15 februari 2023 / 08:38

  Op de plek waar de fiets ligt lag ik ook…..met gekneusde ribben tot gevolg πŸ™‚

  • dianevandersanden
   Auteur
   7 maart 2023 / 15:46

   Oei dat was niet best dan! Hopelijk wel goed hersteld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *