Pareltjes van trails rijden in het Aachener Wald

Pareltjes van trails rijden in het Aachener Wald

In Zuid-Limburg kun je natuurlijk de vaste MTB routes rijden, maar zoek je wat meer uitdaging, ga dan eens het gebied rondom het Drielandenpunt ontdekken. Pareltjes van trails liggen hier, die zowel Nederland, België als Duitsland doorkruisen.

In 2020 ben ik hier voor het eerst samen met René geweest. Wij parkeerden de auto destijds bij het Drielandenpunt, maar je kunt de auto ook in Duitsland parkeren. Er zijn geen vaste routes uitgezet, dus je zult van te voren zelf een route moeten bepalen (of maken). Je kunt natuurlijk ook voor avontuur gaan en op de bonnefooi gaan rijden, maar dan heb je wel kans dat je die ene leuke afdaling omhoog rijdt of helemaal verkeerd uitkomt. Omdat het voor ons onbekend terrein was, reden we met een zelfgemaakte route (de route bietsten we op Strava van een bekende die we wat hebben aangepast in Komoot).

Een zelfgemaakte route via je fietscomputer volgen, is overigens niet altijd een garantie dat je overal goed rijdt. Je positiebepaling met GPS is in het bos wat minder nauwkeurig dan in het open veld en de kwaliteit van je (gebruikte) route heeft ook invloed. In het begin moesten we echt even zoeken naar het juiste pad en hebben we twee keer hetzelfde stuk gereden. Onderweg gebeurde het nog een paar keer dat we op een driesprong net het verkeerde pad in reden. In een klim of op het vlakke zie je dat wat sneller, maar in een vette afdaling kijk je weinig op je fietscomputer. Snel hebben we dus niet gereden, maar wel met een continue hoge fun-factor!

De routes die wij hebben gereden, gingen afwisselend over brede bospaden (die je deelt met wandelaars en ruiters) en aardig wat bochtige singletrails met wortels, soms een enkele drop, maar bijna overal heerlijk flowy stukken. Het wordt nergens echt steil, maar vergis je niet, stiekem pak je toch wel wat hoogtemeters mee.

Bij een uitzichtpunt kwamen we een local tegen die ons vertelde dat er in deze omgeving geen officiële routes zijn, maar dat de boswachter min of meer gedoogd dat mountainbikers hier rijden. Soms is de boswachter het echter beu en blokkeert hij de track door boomstammen en takken erover te leggen. We hebben inderdaad soms moeten hiken of een ander pad moeten vinden.

We vervolgden onze route en meteen hadden we weer een super flowy afdaling te pakken. Ik sloeg een paar keer een vreugdekreet uit! Wat een feest om hier te biken! Het blijft overigens wel voortdurend opletten, omdat je hier nogal eens een drop of omgevallen boomstam tegenkomt. Ik laat me hier dan soms door verrassen en moet eerlijk bekennen dat ik een paar keer ben afgestapt in het kader van laten we eerst nog wat aan de techniek werken. Desalniettemin mocht dit de pret zeker niet drukken. Met een nog altijd grote glimlach op het gezicht reden we verder, soms over (brede) wandelpaden, dan weer over door locals aangelegde singletrails.

Samenvattend
Voor degene die wat uitdagender wil biken, maar niet al te lang in de auto wil zitten, kan ik het Aachener Wald van harte aanraden. De omgeving is waanzinnig en je kunt je er prima een paar dagen vermaken. Er is voor ieder wat wils. Je kunt hier lekker toeren over de brede schotterstrassen, maar ook de meer technische trails opzoeken met verrassende downhills. Omdat er geen vaste routes zijn is het handig om vooraf zelf een route te maken die past bij je conditie/skills/geschatte tijdsduur. Overigens bevindt zich vlakbij het Drielandenpunt ook een Bikepark met verschillende routes en moeilijkheidsgraden. Pak dit zeker mee als je die kant op gaat!

Update april 2023

Het Aachener Wald kent zo veel verschillende trails en verveelt dus nooit, daarom ben ik hier inmiddels al diverse keren geweest. Het is voor mij het dichtstbijzijnde gebied om enduro te rijden en aan mijn skills te werken cq. de skills enigszins up-to-date te houden. En omdat ik de afgelopen tijd best wat progressie heb gemaakt, rijd ik hier nu ook de meer technische trails. Des te leuker dus! Mocht je een GPX bestand willen, stuur me dan een bericht. Ik deel het graag met je!

Parkeren

 • Nederland (betaald): Drielandenpunt, Viergrenzenweg 97, 6291 BM Vaals
 • Duitsland (gratis): Gut Entenpfuhl, Entenpfuhler Weg 5, 52074 Aachen

Over het Aachener Wald
Het Aachener Wald ligt ongeveer 4 km ten zuiden van het centrum van Aken en heeft een oppervlakte van 2357 hectare. Een deel van het bos strekt zich uit over de landsgrenzen heen naar België. Het bos heeft een lange geschiedenis. In het verleden diende het gebied als leverancier van brandhout en er werd ook eikenschors gesneden ten behoeve van het produceren van looizuur. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als smokkelroute voor koffie. Het bos heeft een rijke variatie aan bossen, uiteenlopend van machtige beukenbossen tot naaldbossen en veelzijdige gemengde bossen Op het breedste punt is het Aachener Wald ongeveer 8,2 kilometer breed. Het ligt op een gemiddelde hoogte van 220 meter boven zeeniveau. De Brandenberg is de hoogste top op 355,4 meter, gevolgd door de Klausberg op 354,7 meter (bron: Wikipedia)

4 Reacties

 1. Raymond Dalhuisen
  3 juni 2020 / 15:08

  Klinkt als een mustgo2 😀

 2. Jorn Curfs
  24 mei 2023 / 10:04

  Hi Diane,

  Gave site, mooi verslag van MTB in het Aachenerwald.
  Zou jij jouw gpx met mij kunnen delen? Ik heb geen premium Strava account. Ik doe alles in Komoot. Dus een gpx per mail of link naar komoot zou top zijn. 🙂

  Thanks & keep it up!

  Groeten,
  Jorn

  • MissMTB
   Auteur
   24 mei 2023 / 12:53

   Hi Jorn, dank voor je bericht en leuk dat je enthousiast bent 🙂 Het GPX bestand van Aachenerwald heb ik zojuist per email naar je toe gestuurd. Veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *