Pareltjes van trails rijden in het Aachener Wald

Pareltjes van trails rijden in het Aachener Wald

Mountainbiken in Zuid-Limburg, het was alweer even geleden. Normaal rijden René en ik hier de vaste MTB routes, maar omdat we deze keer zin hadden in iets meer uitdaging, besloten we het gebied rondom het Drielandenpunt te gaan ontdekken. En dat bleek een uitstekende keuze te zijn. Pareltjes van trails liggen hier die zowel Nederland, België als Duitsland doorkruisen.

De auto parkeerden we bij het Drielandenpunt, maar je kunt de auto ook in Duitsland parkeren. Er zijn geen vaste routes uitgezet, dus je zult van te voren zelf een route moeten bepalen of maken. Je kunt natuurlijk ook voor avontuur gaan en op de bonnefooi gaan rijden, maar dan heb je wel kans dat je die ene leuke afdaling omhoog rijdt of helemaal verkeerd uitkomt. Omdat het voor ons onbekend terrein was, reden we met een zelfgemaakte route (de route bietsten we op Strava van een bekende die we wat hebben aangepast in Komoot).

Een zelfgemaakte route via je fietscomputer volgen, is overigens niet altijd een garantie dat je overal goed rijdt. Je positiebepaling met GPS is in het bos wat minder nauwkeurig dan in het open veld en de kwaliteit van je (gebruikte) route heeft ook invloed. In het begin moesten we echt even zoeken naar het juiste pad en hebben we twee keer hetzelfde stuk gereden. Onderweg gebeurde het nog een paar keer dat we op een driesprong net het verkeerde pad in reden. In een klim of op het vlakke zie je dat wat sneller, maar in een vette afdaling kijk je weinig op je fietscomputer. Snel hebben we dus niet gereden, maar wel met een continue hoge fun-factor! Overigens was het de bedoeling dat we hier maar een dag zouden rijden, maar omdat we het trailrijden zo tof vonden, besloten we de dag erna terug te gaan om nog een alternatieve route te rijden.

De routes die wij hebben gereden, gingen afwisselend over brede bospaden (die je deelt met wandelaars en ruiters) en aardig wat bochtige singletrails met wortels, soms een enkele drop, maar bijna overal heerlijk flowy stukken. Het wordt nergens echt heel steil, maar vergis je niet, stiekem maak je toch best wat hoogtemeters. Bij een uitzichtpunt kwamen we een local tegen die ons vertelde dat er in deze omgeving geen officiële routes zijn, maar dat de boswachter min of meer gedoogd dat mountainbikers hier rijden. Soms is de boswachter het echter beu en blokkeert hij de track door boomstammen en takken erover te leggen. We hebben inderdaad soms moeten klunen of een ander pad moeten vinden.

We vervolgden onze route en meteen hadden we weer een super flowy afdaling te pakken. Ik sloeg een paar keer een vreugdekreet uit! Wat een feest om hier te biken! Het blijft overigens wel voortdurend opletten, omdat je hier nogal eens een drop of omgevallen boomstam tegenkomt. Ik laat me hier dan soms door verrassen en moet eerlijk bekennen dat ik een paar keer ben afgestapt in het kader van laten we eerst nog wat aan de techniek werken. Desalniettemin mocht dit de pret zeker niet drukken. Met een nog altijd grote glimlach op het gezicht reden we verder, soms over (brede) wandelpaden, dan weer over door locals aangelegde singletrails.

Samenvattend
Voor degene die wat uitdagender wil biken, maar niet al te lang in de auto wil zitten, kan ik het Aachener Wald van harte aanraden. De omgeving is waanzinnig en je kunt je er prima een paar dagen vermaken. Er is voor ieder wat wils. Je kunt hier lekker toeren over de brede schotterstrassen, maar ook de meer technische trails opzoeken met verrassende downhills. Omdat er geen vaste routes zijn is het handig om vooraf zelf een route te maken die past bij je conditie/skills/geschatte tijdsduur. Overigens bevindt zich vlakbij het Drielandenpunt ook een Bikepark met verschillende routes en moeilijkheidsgraden. Pak dit zeker mee als je die kant op gaat!

Parkeren

 • Nederland (betaald): Drielandenpunt Viergrenzenweg 97, 6291 BM Vaals
 • Duitsland (gratis): Minigolf am Gut Entenpfuhl Entenpfuhler Weg 5, 52074 Aachen

Over het Aachener Wald
Het Aachener Wald ligt ongeveer 4 km ten zuiden van het centrum van Aken en heeft een oppervlakte van 2357 hectare. Een deel van het bos strekt zich uit over de landsgrenzen heen naar België. Het bos heeft een lange geschiedenis. In het verleden diende het gebied als leverancier van brandhout en er werd ook eikenschors gesneden ten behoeve van het produceren van looizuur. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als smokkelroute voor koffie. Het bos heeft een rijke variatie aan bossen, uiteenlopend van machtige beukenbossen tot naaldbossen en veelzijdige gemengde bossen Op het breedste punt is het Aachener Wald ongeveer 8,2 kilometer breed. Het ligt op een gemiddelde hoogte van 220 meter boven zeeniveau. De Brandenberg is de hoogste top op 355,4 meter, gevolgd door de Klausberg op 354,7 meter.
Bron: Wikipedia

Eindeloze flow op de trails in het Aachener Wald

4 Reacties

 1. Raymond Dalhuisen
  juni 3, 2020 / 3:08 pm

  Klinkt als een mustgo2 😀

 2. Thomas
  november 20, 2020 / 8:57 am

  Hallo,

  De gpx bestanden uit de link van online winkel van Delius Klasing komen niet meer overeen.
  Dit zijn GPX bestanden van elders in het midden van Duitsland, wel jammer!
  Misschien dat het nog aangepast kan worden of heb je zelf de gpx in een link?

  groet Thomas

  • november 20, 2020 / 3:09 pm

   Hi Thomas, dank voor je reactie. Ik zal eens kijken of ik de link kan updaten. Je kan anders ook even naar mijn Strava gaan en de GPX van Aachener Wald daar downloaden. Groet, Diane aka MissMTB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *