Sporten met hooikoorts: 10 tips

Sporten met hooikoorts: 10 tips

Er is niets waar ik blijer van word dan van buiten sporten en dat doe ik bij voorkeur het hele jaar door, vier seizoenen lang. Maar als de temperatuur omhoog gaat en de natuur ontwaakt uit haar winterslaap, beginnen bij mij allergieklachten te ontstaan. Branderige ogen, een loopneus, benauwdheid en rillerig, ofwel hooikoorts. Dit maakt het sporten in de buiten- c.q. pollenlucht er niet makkelijker op.

Wat gebeurt er nu precies als je last krijgt van hooikoorts? Kort gezegd is het een allergische reactie op gras-, boom- of (on)kruidpollen. Deze allergische reactie wordt veroorzaakt doordat er na het inademen van de pollen een versterkte reactie van het immuunsysteem plaatsvindt.

Al zo lang ik me kan herinneren heb ik last van hooikoorts en het lijkt wel of de symptomen de laatste jaren alleen maar heviger worden en langer aanhouden (klimaatverandering?). Het kan zomaar zijn dat ik me een hele maand lang niet fit voel (vooral in de maand april) en het gevoel heb dat alles in brand staat (mijn ogen, huid, haar en gehemelte). Erg vervelend. Toch blijf ik, tegen beter weten in, wel buiten sporten. Ik vind het gewoon te leuk om het bos in te duiken voor een rondje op de mountainbike. Soms moet ik de klachten dan voor lief nemen, maar er is wel een aantal tips om buiten te blijven sporten – pol of geen pol.

Lees hier hoe je het voorjaar sportend door kunt komen zonder dat je (al teveel) last hebt van pollen.

 1. Sporten doe je bij voorkeur ’s morgens vroeg of direct na een regenbui als er minder pollen in de lucht zitten
 2. Draag een goed afsluitende zonnebril
 3. Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus en rond de ogen zodat de pollen het slijmvlies niet kunnen bereiken
 4. Als je de juiste medicatie hebt, kunnen klachten verminderen. Belangrijk is een regelmatige inname van antihistaminica en antiallergica
 5. Een warme douche direct na het sporten kan helpen tegen de klachten. De warme vochtige lucht zuivert de lucht van pollen
 6. Was je sportkleding meteen na het sporten. Pollen hechten zich namelijk goed aan bezwete kleding
 7. Aan zee en in het hooggebergte (boven 1500 m) zitten veel minder pollen in de lucht. Probeer daarmee rekening te houden bij je vakantieplanning (vorig jaar ben ik in Finale Ligure, dus aan zee, op vakantie geweest en was ik (hoera) volledig klachtenvrij)
 8. Met acupunctuur kun je de klachten bij acute hooikoorts sterk verminderen (vorig jaar heb ik een aantal behandelingen gehad en mijn klachten werden hierdoor een stuk minder – dit effect zal natuurlijk per persoon verschillen)
 9. Neem dagelijks een theelepel (lokale) honing. In honing zitten namelijk kleine hoeveelheden pollen. Door hier dagelijks iets van in te nemen, wen je aan de pollen (Deze tip kreeg ik op Instagram van Ray dank hiervoor!)
 10. Houd dagelijks het hooikoortsbericht in de gaten. Hoe hoger de stuifmeelconcentratie, hoe meer klachten

Uiteraard moet je bij het sporten je lichaam goed in de gaten houden. Mocht je desondanks nog veel last hebben van pollen, kies er dan toch voor om binnen te sporten.

Mocht jij nog andere tips hebben voor het sporten met hooikoorts, laat het me weten!

2 Reacties

 1. Luc Van Gils
  15 april 2020 / 15:57

  Hey Diane,

  Mooie tips, ga ik gebruik van maken!
  Heb je er toevallig ook nog tegen de processierups? Hebben me vorig jaar meer dan 2 maanden jeuk bezorg…

  Groetjes,

  Luc

  • 16 april 2020 / 07:37

   Hoi Luc, hoop dat de tips je gaan helpen of in ieder geval de klachten wat gaan verlichten. Wat betreft de processierups draag ik een dun shirt met lange mouwen als ik ga fietsen, maar dan nog had ik soms nog irritatie van die brandharen vorig jaar (ze zijn hardnekkig). Dan is het een kwestie van veel smeren met een lotion die de jeuk verlicht. Ik heb vorig jaar een tube Dermasence lotion bij de apotheek gehaald. Dat hielp aardig goed tegen de jeuk. Groetjes, Diane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *