Klikpedalen op de mountainbike. Max van GO MTB legt uit wat de voordelen zijn

Een primeur! Vanaf nu zal Max Bodifee van GO MTB een vaste bijdrage aan mijn blog gaan leveren. Max is mountainbike instructeur en eigenaar van GO MTB. Door zijn jarenlange ervaring met clinics en tochten kan hij over een diversiteit aan MTB-onderwerpen advies en tips geven. Ik ben dan ook vereerd en zeer verheugd Max als vaste expert te mogen introduceren!

In deze kersverse rubriek heb ik het allereerst met Max over het rijden met klikpedalen op de mountainbike. Op diverse fora en in praatgroepen kom ik dit onderwerp geregeld tegen en als je even googled, kom je verschillende artikelen over klikpedalen tegen. Vaak gaat het dan over het wel of niet rijden met klikpedalen. Een relevant onderwerp dus!

Zelf rijd ik met een zogenaamd combinatie pedaal van Shimano, dus aan de ene zijde een stabiel platform waarmee je met de gewone schoen goede grip hebt. De andere zijde heeft het SPD kliksysteem, waardoor je kunt in klikken. Op een technische afdaling, vind ik het fijn om de keuze te hebben. Het nadeel is wel dat ik soms moet zoeken naar mijn pedaal, wat nogal eens hilarische situaties oplevert omdat ik dan soms ‘per ongeluk’ inklik. Dat gaat natuurlijk niet altijd goed, waardoor ik dus soms weer heel klunzig met mijn snufferd op de grond lig.

Max rijdt zelf met klikpedalen. Hij legt hier uit waarom hij deze keuze heeft gemaakt en wat de voordelen zijn van het rijden met klikpedalen.

1. Waarom heb je gekozen voor klikpedalen?
Omdat dit de standaard was toen ik begon eind jaren ’90. Al reed ik de eerste weken nog met toe-clips, levensgevaarlijk! Op enkele technische ritten en sommige clinics na, heb ik altijd met klikpedalen gereden.

2. Met welk type klikpedaal rijd je?
Shimano SPD XT trail (met kooi) en Shimano XTR (zonder kooi)

3. Waarom juist deze?
De kooi biedt extra raakvlak voor je schoen en je kan daardoor ook zonder in te klikken nog aardig op de pedalen blijven. Tevens beschermt de kooi het SPD mechanisme. De XTR pedalen zijn nog uit de tijd dat ik snelheid belangrijker vond dan spielerei op de route.

4. Hoe leer je rijden met klikpedalen?
Begin met zeer los afgestelde pedalen, zodat in -en uitklikken weinig moeite kost. Oefen eerst wat op een veldje met in -en uitklikken zodat je er aan kan wennen. Na verloop van tijd kun je de pedalen strakker zetten. Uiteraard kun je hier ook bij een vereniging of tijdens een clinic op trainen.

5. Wat is het voordeel van het rijden met klikpedalen t.o.v. flat pedals?
Je zit vast aan je pedalen (dat is dan ook tevens het grootste nadeel ) en daardoor is het eenvoudiger efficiënt/gelijkmatig te trappen en verlies je minder snel contact met je pedaal bij oneffenheden in het terrein.

6. Heb je speciale schoenen voor jouw klikpedalen?
Ja SPD XC zomerschoenen en AM waterdichte winterschoenen. Beiden hebben stevig profiel voor hike-a-bike secties en het geven van clinics (waar ik vaak meer loop dan fiets).

7. Wat is je advies voor mensen die net beginnen met mountainbiken? Flat pedals of klikpedalen?
Flat pedals om betere voetentechniek te leren en eerst te focussen op de andere nieuwe zaken die een MTB en het MTB-en met zich meebrengen. Daarna is overstappen op SPD altijd mogelijk en heb je al een betere techniek. Voorbeeld: Met SPD word je minder snel gedwongen je voeten te kantelen bij afdalen, omdat je toch niet van je pedalen schiet (denk je). Ook bij sprongetjes kun je vals spelen met SPD door eraan te trekken. Als je start met flat pedals leer je deze technieken op de juiste manier aan (eventueel in een clinic).

8. Heb je nog andere tips waar je op moet letten bij het maken van de keuze tussen flat pedals/ klikpedalen?

  • Bij flat pedals: zorg dat deze voldoende grip hebben (d.m.v. spikes/profiel) en rijd met schoenen die hiervoor zijn ontworpen. Sowieso is het aan te raden om in het begin met extra bescherming voor je schenen te rijden, al zijn het maar hoge dikke sokken (ik geef de voorkeur aan scheenstukken met foam vulling). Als je namelijk van je pedaal afschiet kunnen de spikes een lelijke afdruk achterlaten.
  • Bij SPD: neem SPD waar je aan beide kanten kan inklikken, anders ben je steeds aan het zoeken naar de juiste zijde (ik weet hier dus alles van, [red.]). Zorg tevens dat je cleats (de plaatjes onderop je fietsschoenen) juist staan afgesteld om knieproblemen te voorkomen. Dit kun je bij de betere fietsenzaak en zeker bij bikefitters laten doen.

Uiteindelijk blijft het natuurlijk je eigen keuze en bepaal jij wat voor jou het prettigst voelt. Binnenkort komt er een artikel online met een mountainbiker die met flat pedals rijdt. Op deze manier kun je de voor –en nadelen goed tegenover elkaar zetten.

Ik ben benieuwd met welke pedalen jij rijdt en waarom je deze keuze hebt gemaakt. Laat het mij weten in de comments hieronder!

Over Max
Max is 34 en mountainbiked zijn halve leven en is ‘opgegroeid’ naast en op de Loonse Drunense Duinen route. 17 Jaar geleden kocht hij zijn eerste MTB (Giant ATX) en daarvoor reed hij sporadisch op de MTB van zijn broer of op de BMX. Sinds 10 jaar is de Utrechtse Heuvelrug zijn achtertuin. In 2011 heeft hij de opleiding tot MTB-3 instructeur gevolgd bij NTFU en GO MTB opgericht, met als doel mensen enthousiast(er) te maken voor deze veelzijdige sport. Sinds enkele jaren heeft Max de zekerheid van een vaste baan achter zich gelaten en combineert hij het MTB-en met het al even veelzijdige vaderschap. De combinatie van natuur en inspanning, afwisseling en de directe beloning voor de inspanning is wat hij zo te gek vindt aan deze sport.

4 comments Add yours
  1. Ik wissel het af en rijd wedstrijden en technisch terrein op klik pedalen, maar als ik wat wil spelen of specifieke technieken wil oefenen, rijd ik op flats.
    Beide hebben voor en nadelen, het zal ook deels aan je rijstijl liggen.

    1. En ook waar je rijdt. Bij lange beklimmingen klik ik in, bij wat meer technische afdalingen liever niet. Inderdaad voor -en nadelen aan beide pedalen. Dank voor je reactie!

  2. Ik heb een tijdje met clicks gereden, maar ben weer helemaal overtuigd van flat pedals. Ook voor marathons of een wedstijd. Ik rijd net nog in het eerste rijtje ;o) Voordeel van de flats is dat je in alle omstandigheden los van je pedalen kunt waardoor je veel meer durf te experimenteren. Je voetentechniek wordt veel beter. Ik kom nooit los van m’n pedalen, tenzij ik te veel op m’n tenen fiets. Volgens mij zijn de clicks vooral goed gelukte marketing.

    1. Herkenbaar! Ik ben inmiddels ook helemaal overtuigd van flat pedals 🙂 Ik ben de laatste tijd veel meer bezig met techniek, lekker pielen op de trails en dan is het zo fijn om niet ingeklikt te zitten. Wat je zegt, ik durf ook meer te experimenteren omdat ik ‘los’ op het pedaal sta. Ik kan iedereen aanraden om met flats te rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *