Klikpedalen op de mountainbike. Max van GO MTB legt uit wat de voordelen zijn

Klikpedalen op de mountainbike. Max van GO MTB legt uit wat de voordelen zijn

Max Bodifee van GO MTB heeft een aantal keer een bijdrage aan mijn blog geleverd. Max is mountainbike instructeur en eigenaar van GO MTB. Door zijn jarenlange ervaring met clinics en tochten kan hij over een diversiteit aan MTB-onderwerpen advies en tips geven.

Allereerst heb ik het met Max over het rijden met klikpedalen op de mountainbike. Op diverse fora en in praatgroepen kom ik dit onderwerp geregeld tegen en als je even googled, kom je verschillende artikelen over klikpedalen tegen. Vaak gaat het dan over het wel of niet rijden met klikpedalen. Een relevant onderwerp dus!

Zelf rijd ik met een zogenaamd combinatie pedaal van Shimano, dus aan de ene zijde een stabiel platform waarmee je met de gewone schoen goede grip hebt. De andere zijde heeft het SPD kliksysteem, waardoor je kunt in klikken. Op een technische afdaling, vind ik het fijn om de keuze te hebben. Het nadeel is wel dat ik soms moet zoeken naar mijn pedaal, wat nogal eens hilarische situaties oplevert omdat ik dan soms ‘per ongeluk’ inklik. Dat gaat natuurlijk niet altijd goed, waardoor ik dus soms weer heel klunzig met mijn snufferd op de grond lig.

Max rijdt zelf met klikpedalen. Hij legt hier uit waarom hij deze keuze heeft gemaakt en wat de voordelen zijn van het rijden met klikpedalen.

1. Waarom heb je gekozen voor klikpedalen?
Omdat dit de standaard was toen ik begon eind jaren ’90. Al reed ik de eerste weken nog met toe-clips, levensgevaarlijk! Op enkele technische ritten en sommige clinics na, heb ik altijd met klikpedalen gereden.

2. Met welk type klikpedaal rijd je?
Shimano SPD XT trail (met kooi) en Shimano XTR (zonder kooi)

3. Waarom juist deze?
De kooi biedt extra raakvlak voor je schoen en je kan daardoor ook zonder in te klikken nog aardig op de pedalen blijven. Tevens beschermt de kooi het SPD mechanisme. De XTR pedalen zijn nog uit de tijd dat ik snelheid belangrijker vond dan spielerei op de route.

4. Hoe leer je rijden met klikpedalen?
Begin met zeer los afgestelde pedalen, zodat in -en uitklikken weinig moeite kost. Oefen eerst wat op een veldje met in -en uitklikken zodat je er aan kan wennen. Na verloop van tijd kun je de pedalen strakker zetten. Uiteraard kun je hier ook bij een vereniging of tijdens een clinic op trainen.

5. Wat is het voordeel van het rijden met klikpedalen t.o.v. flat pedals?
Je zit vast aan je pedalen (dat is dan ook tevens het grootste nadeel ) en daardoor is het eenvoudiger efficiënt/gelijkmatig te trappen en verlies je minder snel contact met je pedaal bij oneffenheden in het terrein.

6. Heb je speciale schoenen voor jouw klikpedalen?
Ja SPD XC zomerschoenen en AM waterdichte winterschoenen. Beiden hebben stevig profiel voor hike-a-bike secties en het geven van clinics (waar ik vaak meer loop dan fiets).

7. Wat is je advies voor mensen die net beginnen met mountainbiken? Flat pedals of klikpedalen?
Flat pedals om betere voetentechniek te leren en eerst te focussen op de andere nieuwe zaken die een MTB en het MTB-en met zich meebrengen. Daarna is overstappen op SPD altijd mogelijk en heb je al een betere techniek. Voorbeeld: Met SPD word je minder snel gedwongen je voeten te kantelen bij afdalen, omdat je toch niet van je pedalen schiet (denk je). Ook bij sprongetjes kun je vals spelen met SPD door eraan te trekken. Als je start met flat pedals leer je deze technieken op de juiste manier aan (eventueel in een clinic).

8. Heb je nog andere tips waar je op moet letten bij het maken van de keuze tussen flat pedals/ klikpedalen?

 • Bij flat pedals: zorg dat deze voldoende grip hebben (d.m.v. spikes/profiel) en rijd met schoenen die hiervoor zijn ontworpen. Sowieso is het aan te raden om in het begin met extra bescherming voor je schenen te rijden, al zijn het maar hoge dikke sokken (ik geef de voorkeur aan scheenstukken met foam vulling). Als je namelijk van je pedaal afschiet kunnen de spikes een lelijke afdruk achterlaten.
 • Bij SPD: neem SPD waar je aan beide kanten kan inklikken, anders ben je steeds aan het zoeken naar de juiste zijde (ik weet hier dus alles van, [red.]). Zorg tevens dat je cleats (de plaatjes onderop je fietsschoenen) juist staan afgesteld om knieproblemen te voorkomen. Dit kun je bij de betere fietsenzaak en zeker bij bikefitters laten doen.

Uiteindelijk blijft het natuurlijk je eigen keuze en bepaal jij wat voor jou het prettigst voelt. Binnenkort komt er een artikel online met een mountainbiker die met flat pedals rijdt. Op deze manier kun je de voor –en nadelen goed tegenover elkaar zetten.

Ik ben benieuwd met welke pedalen jij rijdt en waarom je deze keuze hebt gemaakt. Laat het mij weten in de comments hieronder!

Over Max
Max is 38 en mountainbiket zijn halve leven en is ‘opgegroeid’ naast en op de Loonse Drunense Duinen route. 21 Jaar geleden kocht hij zijn eerste MTB (Giant ATX) en daarvoor reed hij sporadisch op de MTB van zijn broer of op de BMX. Sinds 12 jaar is de Utrechtse Heuvelrug zijn achtertuin. In 2011 heeft hij de opleiding tot MTB-3 instructeur gevolgd bij NTFU en GO MTB opgericht, met als doel mensen enthousiast(er) te maken voor deze veelzijdige sport. Sinds enkele jaren heeft Max de zekerheid van een vaste baan achter zich gelaten en combineert hij het MTB-en met het al even veelzijdige vaderschap. De combinatie van natuur en inspanning, afwisseling en de directe beloning voor de inspanning is wat hij zo te gek vindt aan deze sport.

10 Reacties

 1. Marcel Verweij
  6 december 2017 / 11:40

  Ik wissel het af en rijd wedstrijden en technisch terrein op klik pedalen, maar als ik wat wil spelen of specifieke technieken wil oefenen, rijd ik op flats.
  Beide hebben voor en nadelen, het zal ook deels aan je rijstijl liggen.

  • Diane Van der Sanden
   6 december 2017 / 22:02

   En ook waar je rijdt. Bij lange beklimmingen klik ik in, bij wat meer technische afdalingen liever niet. Inderdaad voor -en nadelen aan beide pedalen. Dank voor je reactie!

 2. Martin
  24 november 2019 / 14:59

  Ik heb een tijdje met clicks gereden, maar ben weer helemaal overtuigd van flat pedals. Ook voor marathons of een wedstijd. Ik rijd net nog in het eerste rijtje ;o) Voordeel van de flats is dat je in alle omstandigheden los van je pedalen kunt waardoor je veel meer durf te experimenteren. Je voetentechniek wordt veel beter. Ik kom nooit los van m’n pedalen, tenzij ik te veel op m’n tenen fiets. Volgens mij zijn de clicks vooral goed gelukte marketing.

  • 24 november 2019 / 17:43

   Herkenbaar! Ik ben inmiddels ook helemaal overtuigd van flat pedals 🙂 Ik ben de laatste tijd veel meer bezig met techniek, lekker pielen op de trails en dan is het zo fijn om niet ingeklikt te zitten. Wat je zegt, ik durf ook meer te experimenteren omdat ik ‘los’ op het pedaal sta. Ik kan iedereen aanraden om met flats te rijden!

 3. willem
  8 juni 2020 / 15:16

  na vele valpartijen, lange bloedsporen door flats op de schenen, en gewoon slechte techniek, en weinig opgebouwde conditie, ben ik tot de conslusie, zeker nu de paden vol beginners zitten en de mtb groeit, dat mtb en een sport is, die ik weinig tot niet serieus benaderd heb.
  met als gevolg, dat ik bang ben, letterlijk, bang voor elke heuveltje, worteltje etc….
  en met 60 ben je wat blessuregevoeliger, dus dat versterkt…
  Er zijn geen atb clubs, iedereen doet het solistisch, en vind maar een clinic die snapt dat
  angst ( om te vallen, over de kop te gaan, controle te verliezen) tackelt…
  maar misschien is een atb training voor goede techniek voldoende…..echter,
  met een hele groep in een clinicje kom ik er niet, dat gaat me veel te snel allemaal..
  ondertussen fiets ik wel verder, en begin maar eens met de pedalen te spelen,
  want die spd die ik het nu opheb, gaan me niet verder helpen….

  • 9 juni 2020 / 08:46

   Dag Willem, wat spijtig om te horen. Ben je inmiddels al over gegaan op flats? Ik vind het zelf fijn om te merken dat ik met flats snel een voetje aan de grond kan zetten, dat geeft mij net iets meer vertrouwen op de fiets. Heb je al eens gedacht aan een privé clinic? Max, die heeft bijgedragen aan dit artikel, verzorgt zowel clinics voor groepen als ook individueel. Ik weet niet waar je woont, maar ik weet zeker dat hij een programma kan maken gericht op het krijgen van meer vertrouwen op de mtb. Dat gaat je dan weer helpen om met meer plezier op de fiets te stappen. Overigens wel goed dat je toch gewoon door blijft fietsen!

 4. Simon Meijer
  16 april 2021 / 10:04

  Ik ben nu drie maand aan het mountainbiken en rijdt nu op flats. Ik heb pas mijn eigen mountainbike gekocht en twijfel nu of ik verder ga rijden op flats of overstap op klikpedalen. Ik twijfel vooral omdat ik een maand geleden redelijk hard ben gevallen omdat ik van mijn pedaal af schoof. Ik twijfel daarom aan klikpedalen maar heb dan weer schrik dat ik niet op tijd uitgeklikt ga geraken. Wat denken jullie dat ik moet doen?

 5. 16 april 2021 / 17:57

  Dag Simon, leuk dat je begonnen bent met mountainbiken! Het blijft natuurlijk persoonlijk, maar ik zou aanraden om op flats te blijven rijden. Ik rijd er zelf ook mee en voel me daarmee echt zekerder op de bike. Qua schoenen rijd ik met five tens. Hiermee ‘plak’ ik als het ware aan mijn pedaal en schiet ik er nooit vanaf. Het ligt er trouwens ook wel aan wat voor type rijder je bent. Ben je meer van het spelen: altijd flats. Ben je meer van het hard door het bos rijden: overweeg dan klikpedalen. Succes met je keuze en veel plezier op de MTB!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *