Spelen op de mountainbike met flat pedals

In Nederland zijn we meer gericht op crosscountry en zie ik de meeste mountainbikers om me heen met SPD pedalen rijden. Toch heb ik het idee dat er een lichte trend is naar flat pedals, omdat steeds meer mensen inzien dat op technischer stukken het toch prettig is om met platte pedalen te rijden.

Ik rijd zelf met een combinatie pedaal van Shimano, maar zoals eerder gezegd is dat niet altijd even handig (zie eerdere blogpost over klikpedalen). Het is soms echt zoeken naar de klikkant of juist de platte kant, afhankelijk van waar ik rijd. En op sommige momenten dat ik ingeklikt zat, had ik graag een voetje willen uitsteken. Mijn nieuwsgierigheid is dus zeker gewekt en op mijn volgende mountainbike (grote kans dat dit een full suspension wordt!) overweeg ik dan ook om met flat pedals te gaan rijden.

Vorige week sprak ik met Max over de voordelen van het rijden met klikpedalen op de mountainbike. Deze week spreek ik met René Agelink over het rijden met flat pedals. Hij is groot voorstander van gewone pedalen ofwel flat pedals op de mountainbike. René mountainbiked al een jaartje of acht. Eerst op een hardtail en sinds 2014 op een Trek Fuel EX. Op een enkele keer na heeft hij altijd met flat pedals gereden. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de argumenten pro-flat pedals van René!

Waarom rijd je met flat pedals?

Ik hou zelf niet van het idee om met mijn voeten vast te zitten. Zeker in het buitenland waar de afdalingen heftiger zijn of in haarspeld bochten, vind ik het fijner om een voetje aan de grond te kunnen zetten. Als ik ingeklikt rijd, moet ik ook teveel gaan nadenken en dan ben je meer daar mee bezig dan met het parcours. Ik ben nu zo gewend om met flat pedals te rijden dat ik niet het gevoel heb dat ik iets mis door niet met klikpedalen te rijden. Ik heb het wel eens een paar keer gedaan en op een makkelijk pad gaat dat prima, maar in een afdaling, de moeilijke stukken, of bijvoorbeeld in rockgardens of met wortels, vind ik het toch erg prettig om de zekerheid te hebben om makkelijk af te kunnen stappen. En het feit dat ik makkelijk af kan stappen, geeft mij meer vertrouwen.

Met wat voor soort flat pedals rijd je?

Ik heb de pedalen van Catalyst Pedals. Deze zijn ontwikkeld door de Amerikaan James Wilson, fitness coach en mountainbiker. Zijn pedalen zijn groter dan de meeste platte pedalen. Hij heeft namelijk het idee dat je ervoor moet zorgen dat je stabieler staat als je zowel met de bal van je voet, als met een deel van je hak op het pedaal staat. Bij klikpedalen fiets je meer op de bal van je voet, waardoor je je kuit aan moet spannen om stabiel te blijven staan. Door met je hele voet op je pedaal te staan, ben je automatisch stabieler en dat bevalt mij erg goed, zowel met klimmen als afdalen.

Is stabiliteit voor jou dan ook het grootste voordeel?

Voor mij is het vooral het gemak van niet na te hoeven denken bij het opstappen. Ook zou ik het lastig vinden om opnieuw in te moeten klikken als je in een pittige afdaling bent gestopt of bent gevallen bijvoorbeeld. Dat zou mij niet heel veel vertrouwen geven. Met flat pedals hoef ik niet na te denken en kan ik ook nooit vergeten uit te klikken! Ik heb diverse mensen om mij heen gezien die net te laat zijn met uitklikken. En het is misschien inderdaad zo dat je met klikpedalen sneller bent, maar het vertrouwen is voor mij belangrijker dan de snelheid of de tijdswinst die je behaalt met klikpedalen. Ik fiets voor mijn plezier en ben geen professional. En het meeste plezier aan mountainbiken beleef ik aan zaken waarbij je niet trapt, de flow op het parcours met (kom)bochten en sprongen. Ik hoor wel eens het argument dat je van je pedalen afschiet in een afdaling. Dat overkomt mij ook wel eens, maar dat ligt dan meer aan mijzelf (mijn houding/stand van mijn voeten) dan aan de pedalen. Door je hakken naar beneden te duwen in de afdaling sta je veel stabieler en schiet je niet van je pedaal af.

Waar heb je jouw flat pedals gekocht?

Je moet ze in Amerika bestellen. De meeste mensen rijden op kleinere flat pedals, dus het zijn niet de meest gangbare flat pedals. Het merk is ook niet zo bekend. Toevallig heeft iemand van mijn fietsclub ook deze flat pedals, maar verder kom ik in Nederland niemand tegen met deze pedalen.

Heb je speciale schoenen voor deze flat pedals?

Ik rijd zelf met flat pedals schoenen van Specialized (2FO) of Five Ten (Impact VXi), maar schoenen of sneakers met een stevige zool zijn ook prima. Het belangrijkste is dat je een zool hebt met grip. De zolen van mijn Five Ten schoenen zijn van een bepaald rubber dat extra grip geeft. Wel zijn ze wat stijver dan een sneaker of skateschoen, maar niet zo stijf als bijvoorbeeld een carbon (race)schoen. Mijn schoenen zijn ook praktischer om mee te lopen!

Wat is je advies voor mensen die net beginnen met mountainbiken, flat pedals of klikpedalen?

Voor de mensen die beginnen zou ik zeggen begin met flat pedals. Flat pedals hebben wat meer oppervlakte en je staat stabieler. Je kunt je concentreren op het fietsen en makkelijker een voetje bijzetten als het misgaat. Overigens heb ik het idee dat de meeste fietsverkopers klikpedalen adviseren, omdat dit nu eenmaal de ‘norm’ is. Maar belangrijk is om eerst te leren fietsen. Controle houden over je fiets en als je dan wilt, kun je overstappen naar klikpedalen. Voor het speelwerk (bunny hop bijvoorbeeld) om of goed bochten te leren rijden is het makkelijker als je je voet neer kunt zetten. Mountainbiken is toch continue een spel van oefenen, verder gaan en af en toe een keertje vallen!

Heb je nog andere tips?

Ik ben zelf begonnen met Nukeproof kunststof pedalen. Een licht en prima pedaal. En zorg ervoor dat je schoenen gebruikt met een goede zool met voldoende grip. Tot slot merk ik dat er steeds meer mensen met flat pedals (en full suspensions) op de Utrechtse parcoursen rijden. Ik kan iedere mountainbiker aanraden om ook in de echte mountains te gaan fietsen, de extra uitdaging tijdens de vele hoogte -en afdalingsmeters die je daar maakt zijn echt geweldig!

Wie rijdt er nog meer met flat pedals en wat zijn jouw ervaringen hiermee? Laat het ons weten in een reactie!

Lees ook nog even de tips van Max over het rijden met klikpedalen! 

Over René

René Agelink is 45 jaar en woont en werkt in Utrecht. Doordeweeks vind je hem vaak op de squashbaan, in het weekend vooral op de mountainbike. Hij is lid van fietsclub CTC Fietsen Utrecht en start binnenkort met de opleiding tot MTB trainer. Het toffe aan mountainbiken voor hem is het buiten zijn in de natuur en dat je alle seizoenswisselingen meepakt. Zijn favoriete Utrechtse trail is Leersum, hoewel hij het parcours van Lage Vuursche (2.0) ook erg uitdagend vindt. Zijn favoriete MTB hotspot in het buitenland is het gebied rondom het noorden van het Gardameer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *