5 x tips voor fietsen in de sneeuw

5 x tips voor fietsen in de sneeuw

Genieten jullie ook zo van dit winterweer? Al toen de eerste sneeuwvlokken zich afgelopen zaterdag aankondigden, was ik in extase. Bij het openen van de gordijnen op zondagochtend was ik inmiddels euforisch. Zo mooi was het in tijden niet geweest buiten! Een prachtig winter wonderland. Ik kon alvast niet wachten om op de mountainbike te stappen!

Maar eerst gingen we nog verse broodjes halen bij de bakker, die gelukkig gewoon open was. Ontbijten terwijl de sneeuw nog steeds naar beneden dwarrelde, gaf toch een beetje dat wintersport gevoel, met het verschil dat we nu niet gingen skiën, maar mountainbiken in de sneeuw. Omdat biken in de sneeuw wel even iets anders is, geef ik hier 5 tips!

  1. Pas je kleding aan

Waterdichte kleding is absoluut aan te raden, zeker als het nog sneeuwt. Uiteraard horen daar ook (waterdichte) overschoenen en handschoenen bij. Dat houdt ook meteen de kou tegen. Ik draag zelf altijd een baggy broek over mijn fietsbroek zodat in ieder geval mijn bovenbenen droog blijven. Verder kun je nog denken aan een helmmuts en buff en als het sneeuwt zijn goggles ook erg fijn.

2. Zet je zadel lager

Biken in de sneeuw is tof, maar ook best zwaar. Sommige stukken kunnen glibberig zijn en ook heb je niet altijd voldoende grip in de (poeder)sneeuw. Het is dan fijn als je snel een voetje aan de grond kan zetten. Zet je zadel dus een centimeter of twee lager.

3. Rijd met platte pedalen

Met deze winterse omstandigheden ben ik maar wat blij met mijn platform pedalen. Hierdoor voel ik me veiliger en heb ik het gevoel dat ik mezelf sneller kan corrigeren als dat nodig is. En als je gaat biken in de sneeuw komt het nogal eens voor dat je even uit balans raakt en snel moet reageren. Met klikpedalen heb je ook meer kans dat deze vol met sneeuw raken en dat je niet meer goed in en uit kan klikken.

4. Rijd met lagere bandenspanning

Biken door de sneeuw kun je een beetje vergelijken met rijden door mul zand. Met zachtere banden rol je makkelijker door mul zand, maar dus ook door de sneeuw.

5. Smiles not miles

Biken in de sneeuw is super tof, maar vergt wel meer energie, dus ik zou zeggen maak je ritten iets korter, maar zorg wel dat je maximaal geniet!

Het weekend komt eraan dus ik hoop van harte dat dit winterse weer nog even aanhoudt. Helemaal met het zonnetje erbij is dat toch dik genieten?!

Ga jij ook nog biken in de sneeuw? Of misschien wel ergens schaatsen? Wat je ook gaat doen, ga in ieder geval lekker naar buiten en leef je uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *