Mountainbiken in Livigno is magisch

Mountainbiken in Livigno is magisch

Bij het horen van Livigno gaat menig mountainbikershart sneller kloppen. En dat is meer dan terecht. Het Italiaanse Livigno ligt op 1.800 meter en is een waar walhalla voor mountainbikers. Met in totaal 3.200 kilometer aan routes, een bike park, een flow trail park, de beste uitzichten, de smakelijke Italiaanse keuken en gezellige après-bike wordt het niet voor niets de mountainbikehoofdstad van Italië genoemd.

Tot de jaren vijftig was de gemeenschap van Livigno alleen in de zomer toegankelijk en de resterende zes maanden afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor heeft Livigno de bijnaam Klein Tibet toebedeeld gekregen. Dankzij de Munt-la-Schera-tunnel is Livigno nu het hele jaar met de auto bereikbaar. Deze bijzondere, afgelegen locatie trekt het hele jaar door veel buitensportliefhebbers. Voor veel wielrenners en biathleten is het de ideale plek om op grote hoogte te trainen. En er kan belastingvrij worden geshopt.

We zijn meteen enorm gecharmeerd van het langgerekte knusse dorp en komen er al snel achter dat Livigno ook dé plek is voor mountainbikers. Met zoveel kilometer aan trails is er voor elk niveau wat wils. Van zelf omhoog klimmen voor de klimgeiten onder ons, tot downhillen over meer technische trails.

Mottolino Bike Park

Vanuit Livigno kun je twee verschillende liften nemen. Aan de oostzijde van het dorp ligt de Mottolino lift die je brengt naar de ‘Fun Mountain‘. Onderaan de lift staan op een groot bord alle trails aangeven: 13 in totaal van verschillende moeilijkheidsgraad. We beginnen met een blauwe easy trail om erin te komen. Maar al snel komen we erachter dat de trails hier van een hoger niveau zijn. We besluiten dan ook om het bij de blauwe en rode trails te houden.

Maar ook op de rode trails worden onze skills behoorlijk op de proef gesteld: we genieten met volle teugen! De trails zijn fantastisch aangelegd en sommige voelen heel natuurlijk aan met technische rotspassages en wortelsecties. Het lukt me zowaar om alle technische obstakels mee te pakken. Dat geeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost. Als je van uitdaging houdt en je grenzen wilt verleggen, mag je dit bike park zeker niet missen.

Carosello 3000

Aan de zuidwestzijde van Livigno ligt de nieuwe lift Carosello 3000. De focus ligt aan deze kant iets minder op het freeriden en downhillen, maar meer op het mountainbiken. En dan bedoel ik mountainbiken met een fenomenaal uitzicht. Houd je camera maar bij de hand.

De trails die we hier rijden zijn onderdeel van de bekende Tutti Frutti Epic MTB Tour. Een (dag)tour van 45 kilometer met trails van verschillende moeilijkheidsgraden en wat klimwerk. Wij kiezen ervoor om niet de hele tour te doen om het stukje klimmen over te slaan (de fun zit tenslotte in het afdalen!). Wij rijden over de gehele bergkant verschillende trails en pakken steeds de gondellift weer omhoog om bij het beginpunt van de tour uit te komen.

Als laatste afdaling pakken we de zwarte Enduro trail mee. Een van de meest recent aangelegde paden met rotspartijen, en zowel steile als technische stukken. Ik vond het best spannend om deze trail te rijden en het vergt mijn volledige concentratie. Toch lukt het me om alles te rijden en dat geeft best een trots gevoel! Uiteindelijk komen we beneden in het dorp uit en gaan we linea recta naar ‘onze’ après-bike bar.

Val delle Mine

We beginnen deze tour met een (asfalt)klim naar de Passo d’Eira, een relatief makkelijk klim. Als alternatief kun je ook de lift nemen naar Mottolino bergstation. Vanaf de Eira gaat de route verder omhoog over een schotterpad langs Mottolino Bikepark. Hier wordt het pas echt steil en ik heb moeite om mijn voorwiel aan de grond te houden. Gelukkig volgen ook een paar toffe afdalingen, maar het blijft toch voornamelijk op en af gaan tot we uiteindelijk bij de Valle delle Mine uitkomen.

We besluiten een lange pitstop in te lassen bij berghut Alpe Mine en genieten met volle teugen van onze cappuccino met apfelstrudel. Eenmaal opgeladen vervolgen we onze tour langs de beek en pakken nog een toffe afdaling mee. We rijden verder door het bos, afwisselend klimmend en dalend, om uiteindelijk in Livigno uit te komen waar we (alweer!) bij de après-bike club een drankje doen.

Lago di Cancano en Lago di San Giacomo Panorama Tour

Gelegen op een plateau van 1949 meter liggen de tropische blauwgekleurde wateren van Lago di Cancano en Lago di San Giacomo, twee stuwmeren gescheiden door een dam. Direct naast de meren en uitkijkend over de vallei beneden zijn de torens van Fraele, twee militaire torens die dateren uit de Romeinen. Maar feiten heb je bijna niet nodig, want de omgeving is hier zo mooi en spreekt dus voor zich. Houd ook hier je camera maar weer bij de hand.

Hoewel we in september nog prima weer hebben, is het weer op de dag van deze tour onvoorspelbaar. Zon, regen en weer zon wisselen elkaar af (met als gevolg een fantastisch mooie regenboog!). Dat in combinatie met twee pittige klimmen, maakt dit een van de zwaarste tours die we hebben gereden. Tegelijkertijd is dit wel de tour met de allermooiste panorama uitzichten. En gelukkig kom je onderweg genoeg berghutten tegen om de benen wat rust te geven en voor de innerlijke mens te zorgen (apfelstrudel!).

Tot slot

Ben je op zoek naar een mountainbike bestemming die alles heeft: een bike park, een flow trail park, fantastische (technische) single trails, uitdagend klimmen, een gezellig dorp met après-bike, heerlijk Italiaans eten en ook nog eens belastingvrij shoppen, dan is Livigno een dikke aanrader. Livigno is magisch!

Enkele tips voor biken in Livigno

  • Mottolino Bike Park is geopend van juni tot en met eind september. Een dagpas kost €37,00
  • Een dagpas voor de Carosselo 3000 kost €43,50 (geopend van eind juni tot en met midden september)
  • Er is een (gratis) bikewash bij Mottolino Bike Park waar wij meerdere keren gebruik van hebben gemaakt
  • Houd rekening met wisselende weersomstandigheden; je kunt met zon beginnen, maar even later een dikke bui op je kop krijgen. Neem dus altijd een (regen)jack mee
  • Via de My3000 app heb je toegang tot alle realtime informatie: weersomstandigheden en sneeuwberichten (half september is er een dik pak sneeuw gevallen!). In geval van nood kun je via deze app ook de hulpdiensten contacteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *