Hoe houd je in de winter je MTB skills op peil?

Hoe houd je in de winter je MTB skills op peil?

Wie kent dit? In de zomer voel je je een pro. Je rijdt op de toppen van je kunnen. Alle technische secties van wortels tot rockgardens tot drops en steile afdalingen pak je mee. Je zit zo lekker op je bike dat je zelfs een zwarte lijn in Bikepark Winterberg mee pakt. Je voelt je werkelijk euforisch. Dan wordt het winter en rijd je voornamelijk op je XC bike. Dat is tenslotte goed voor je conditie. In het voorjaar wil je weer eens wat technische trails rijden, maar van dat euforische gevoel is weinig meer over. Je voelt je onzeker, vermijd alle technische obstakels (want eng) en niets lijkt meer te lukken…

Zo is het mij afgelopen jaar min of meer vergaan. Vorig jaar september was ik samen met René in de Dolomieten en Sölden en ik reed daar beter dan ooit. Helemaal blij kwam ik terug. Maar als snel werden de dagen korter en het weer slechter en dus werd de hardtail weer van stal gehaald. En begrijp me niet verkeerd, rondjes Loonse en Drunense Duinen zijn heel mooi, maar het doet natuurlijk weinig voor je MTB techniek. Daar kwam ik in ieder geval achter toen ik afgelopen voorjaar een MTB clinic deed in Spa, België als opwarmer voor het technische MTB seizoen.

Van de bravoure die ik vorig jaar september had, was weinig meer over. Sterker nog, ik zat enorm wiebelig op de fiets. Ik twijfelde bij elke technische feature en was het goede gevoel totaal kwijt. Ik baalde ontzettend van mezelf. Waarom had ik het zo laten verslonzen? Zo zonde van alles wat ik had opgebouwd. En ergens zit het er natuurlijk nog wel in. De skills zijn alleen zo lang niet geactiveerd dat je spontaan vergeten bent hoe je ook alweer die technische trails rijdt.

Uiteindelijk is het deze zomer helemaal goed gekomen, vooral omdat ik veel technisch terrein ben gaan opzoeken. Zo heb ik nog twee andere MTB clinics gevolgd in België, heb ik drops geoefend in Bikepark Beringen, ben ik diverse keren naar het trails center in Spa geweest, heb ik trails gereden in het Aachener Wald en ben ik ook een paar keer naar Green Hill Bikepark en Bikepark Winterberg geweest. Het is de investering meer dan waard geweest, want tijdens onze vakantie in Livigno afgelopen september voelde ik me weer een pro (op mijn niveau dan, je moet jezelf natuurlijk niet met de locals vergelijken 😉).

Om niet in dezelfde valkuil te stappen, heb ik voor mezelf wat dingen op een rijtje gezet om tijdens de komende winterperiode mijn technische MTB skills op peil te houden (vooral als stok achter de deur). Doe er je voordeel mee!

  • Blijf technisch terrein opzoeken

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik deze winter toch een aantal keer naar Spa of het Aachenerwald ga om te oefenen. Als het een paar dagen droog is en het is een mooie winterdag kan dat prima. Op kou kun je je tenslotte kleden (note to self 😉).

  • Volg deze winter een MTB clinic

Ik heb in november in ieder geval al een technische clinic op de agenda staan en ben nog van plan om minimaal een andere clinic te boeken deze winter.

  • Oefen dicht bij huis (urban skills riding)

Als je dichtbij huis goed om je heen kijkt, kun je overal je skills oefenen. Ik heb mezelf voorgenomen om in ieder geval trappetjes te blijven rijden, de wheelie te oefenen en stoeprandjes mee te pakken.

  • Bezoek een bikepark in Nederland

De bikeparken in het Sauerland zijn gesloten in de winter, maar wij hebben in Nederland onder andere Bikepark Mook en De Wijchense Berg waar je je prima een paar uur kunt vermaken en aan je skills kunt werken (op een mooie winterdag 😉).

  • Boek een MTB reis naar een warm en zonnig oord

Een weekje trails rijden ergens in Spanje om de winter door te komen lijkt mij erg aanlokkelijk. Ik weet niet of het er echt van gaat komen, maar her en der informatie inwinnen over zo’n trip kan natuurlijk altijd. Met de voorpret werk je niet direct aan je skills, maar het stemt wel vrolijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *