Home » Enduro trails rijden in Spa

Enduro trails rijden in Spa

Enduro trails rijden in Spa

Eind vorig jaar is in Spa een trails center geopend; enduro trails waar je nu officieel mag rijden. Op zo’n tweeënhalf uur rijden vanaf Utrecht kun je nu dus naar hartenlust flowy en technische trails rijden voor zowel beginnende enduro rijders, als de meer ervaren rijders.

Het trails center ligt net buiten het centrum van Spa, aan de Avenue Reine Astrid. Aan deze Avenue parkeer je ook je auto (gewoon aan de weg dus). Aan het begin van het trails center staat een groot bord waarop alle trails zijn aangegeven. Er zijn maar liefst zeven enduro lijnen (totaal 3,8 km aan trails): twee blauwe, drie rode en twee zwarte. Alle lijnen zijn duidelijk gemarkeerd en hebben geinige namen als ‘La Tom & Jerry’ en ‘La P’tite Duchesse’.

Wij begonnen ons Spa avontuur met het rijden van de twee blauwe lijnen (‘La Tom & Jerry‘ en ‘La Lolo‘). Omdat het nog een beetje stroef aanvoelde (we waren nog niet echt warm gedraaid), reden we meteen weer naar boven om deze blauwe lijnen nog een keer te rijden. Dat ging de tweede keer al veel vlotter! Dat is meteen ook het leuke van dit trails center. De afdalingen zijn kort en de klim is niet al te lang en steil, dus je kunt de lijnen makkelijk meerdere keren rijden waardoor je dingen kunt uitproberen, bijvoorbeeld door harder af te dalen of dat ene obstakel deze keer wel mee te pakken.

Op deze blauwe runs wordt het nergens echt moeilijk, maar er zit wel degelijk een lekkere flow in. Overigens reden wij via de andere kant van het trails center omhoog (je komt dan uit bij het Spa Forest). Dit is weliswaar een steilere klim, maar je komt dan wel meteen bij het begin van de blauwe trails uit (wel zo handig!).

De eerste rode lijn die we reden was ‘La Duchesse’. Dit is meteen ook de langste rode afdaling met leuke uitdagingen zoals wortelpassages, off camber-bochten, drops en aan het einde een megasteile afdaling (let op, als je deze niet af rijdt, moet je een stukje terug lopen om weer beneden te komen, spreek ik uit ervaring 😉). Hierna reden we nog de rode ‘La B52’ en ‘La Déchaînée’ lijn. Die Déchaînée is de kortste run, maar voelt het meeste als een natural trail aan, met toffe rotspassages en heerlijk flowy bochten. Overigens kun je op alle drie de rode lijnen om de meeste obstakels heen rijden, mocht je dat willen.

De zwarte lijnen hebben we deze keer gelaten voor wat het is. Hiervoor komen we graag nog een keer terug als we technisch beter zijn (nog even wat meer oefenen 😉). Houd er trouwens rekening mee dat het in de Ardennen nat en dus glad kan zijn. Ons idee was om hier twee dagen te rijden, maar op dag twee regende het dusdanig dat we onverrichter zake naar huis zijn gegaan. Al met al hebben we op een dag zo’n 30 kilometer en 900 hoogtemeters gemaakt. Je kunt je hier dus uitstekend een hele dag vermaken!

Tot slot nog dit: aan de voet van het trails center zit een fietsenzaak. Handig voor als er iets kapot gaat aan je bike of als je een onderdeel nodig hebt. Hier kun je ook een donatie doen voor het onderhoud van de trails. Het centrum van Spa is ook niet ver weg. Ideaal om daar na afloop een biertje op het terras te doen!

Meer info op: mtb-trails-spa.be (alleen in het Frans).

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.