Waarom magnesium onmisbaar is als je veel sport?

Waarom magnesium onmisbaar is als je veel sport?

Zelf ervaar ik al geruime tijd dat magnesium een positieve invloed heeft op de werking van mijn lichaam en geest. Na het overlijden van mijn vader, nu zo’n tweeënhalf jaar geleden, ging ik door een moeilijke periode (zie eerdere blogpost). Via mijn nicht Jeeke de Jong kwam in aanraking met magnesium. Zij vertelde me over de heilzame werking van dit mineraal en op haar aanraden ben ik begonnen met floaten, ofwel drijven op magnesiumzout. Sindsdien lig ik elke maand een uur in een magnesium bad en zit ik, mede hierdoor, inmiddels een stuk beter in mijn vel.

Voor mij is floaten de ideale manier om weer op te laden en het heeft ook nog eens een positief effect op mijn sportprestaties. Sinds enige tijd lukt het me om langere afstanden af te leggen op de fiets, ik ben harder gaan lopen en ik herstel sneller na het sporten. Ongetwijfeld zullen ook andere factoren meespelen, maar ik ben er van overtuigd dat magnesium wel degelijk positief bijdraagt aan mijn sportprestaties (en meten is weten dus check mijn Strava maar 😏).

Wat is magnesium en hoe kan dit mineraal positief bijdragen aan je sportprestaties? Ik ging hierover in gesprek met Jeeke. In dit artikel deelt zij haar kennis over magnesium en haar eigen positieve ervaring.

Wat doet magnesium voor ons lichaam?

Jeeke: “Magnesium is een onmisbaar mineraal voor het lichaam. Het speelt in veel lichaamsprocessen een rol. Magnesium reguleert maar liefst 325 enzymen in ons lichaam, met als belangrijkste taak: de productie, het transport en de opslag van energie. Ook zorgt magnesium voor de overdracht van prikkels in ons zenuwstelsel. Behalve het hartritme, reguleert magnesium de bloeddruk en voorkomt het epilepsie. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed immuunsysteem. Magnesium zorgt ook voor het kunnen ontspannen; niet alleen van de spieren, maar ook van de hersenen.”

Hoeveel magnesium heeft iemand nodig?

Jeeke: “Om gezond te blijven, zou je gemiddeld 300 tot 350 milligram magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Magnesium maken we niet zelf aan, maar moeten we uit onze voeding halen, waar vaak niet meer voldoende magnesium in zit. In Nederland is de bodem zeer arm aan het belangrijke mineraal, door de industriële voedingsbewerking en het gebruik van kunstmest. Er bestaan ook supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen op peil te houden, maar dat wordt minder goed opgenomen in het lichaam. Bovendien kunnen bij overdosering gemakkelijk darmklachten ontstaan. Magnesium kan dan ook het beste via de huid worden opgenomen.”

Hebben sporters extra magnesium nodig?

Jeeke: “Sporten heeft invloed op de magnesiumwaarde in je lichaam. De magnesiumbehoefte van sporters is ongeveer 20% hoger dan bij niet-sporters, omdat spieren veel magnesium verbruiken. Door transpiratie tijdens het sporten verlaat nog eens een deel van het mineraal je lichaam voordat je het kunt gebruiken. Als sporter is het dus heel belangrijk om extra magnesium binnen te krijgen. Hierdoor voorkom je dat je spieren verzuren. Bovendien heb je met extra magnesium meer energie omdat magnesium het transport en de opslag van energie reguleert.”

Heeft magnesium een positief effect op sportprestaties?

Jeeke: “Dat is zeker het geval! Magnesium zorgt voor de ontspanning van de spieren. Ook is uit onderzoek gebleken dat de aanwezigheid van voldoende magnesium in het lichaam zorgt voor een betere zuurstofopname door je spieren. Op die manier komt het ook je hartslag ten goede. Ook zorgt magnesium voor een beter herstel na het sporten.

Op kleine schaal zijn er twee verschillende onderzoeken geweest bij een wieler- en schaatsploeg. Bij beide ploegen kwam naar voren dat de sporters minder verzuurde spieren hadden en een aantoonbaar groter uithoudingsvermogen.”

Hoe kun je een eventueel magnesiumtekort aanvullen?

Jeeke: “Magnesium kun je op verschillende manieren aanvullen, oraal of via de huid. Toch komt er oraal, dus via de darmen, maar maximaal 35% magnesium in je bloed terecht, terwijl er via de huid tot wel 98% magnesium wordt opgenomen. Om magnesium via de huid op te laten nemen, kun je bijvoorbeeld magnesiumolie op je huid smeren. Sporters kunnen het beste zowel voor als na de prestatie de spieren insmeren met magnesiumolie. Maar de meest efficiënte (en prettigste) manier om magnesium op te nemen is toch wel floaten.”

Wat is floaten en waarom is het zo heilzaam?

Jeeke: “Wanneer je gaat floaten drijf je op water dat verrijkt is met een hoge concentratie magnesiumzout (magnesiumchloride) in een speciaal ontwikkelde floatcabine. Het zout zorgt voor het draagvermogen tijdens het floaten; het is krachtig genoeg om je lichaamsgewicht te dragen. Het water en de omgeving boven het water is gelijk aan je lichaamstemperatuur en door het directe contact met de huid wordt het gemakkelijk opgenomen in het lichaam.

In de cabine zijn geen externe prikkels, je ervaart complete rust en lichaam en geest kunnen volledig ontspannen en herstellen. Wist je dat eén uur floaten gelijk staat aan vijf uur slapen? Floaten is dus een effectieve en unieke manier van ontspannen.”

Omdat ik al een tijdje float bij Jeeke, kan ik uit ervaring zeggen dat het een onmiskenbaar heilzame werking op mijn lichaam en geest heeft. Of je nu gezond bent, veel stress ervaart, pijnklachten hebt of fanatiek sport, ik raad je zeker aan om eens te Googlen of er een floatcentrum ergens bij jou in de buurt zit en ik hoor daarna graag hoe je het floaten hebt ervaren!


Over Jeeke

In het groene en kalme Sprang-Capelle in Noord-Brabant vind je Jeeke, het centrum waar de drie concepten Magnesiumcare, Ontstressen en Huid & Beauty samenkomen en waar feeling good een extra dimensie heeft gekregen.

Jeeke heeft een passie voor het naar boven halen van iedereens innerlijke en uiterlijke schoonheid. Zij is er van overtuigd dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en het is haar taak om bij mensen de perfecte balans te vinden tussen de twee.

Jeeke is zelf al ruim 45 jaar diabeet, waardoor zij de laatste jaren diverse gezondheidsproblemen kreeg, waaronder hart- en vaatziekten. Jeeke is op zoek gegaan naar iets wat haar klachten zou kunnen verminderen. Ze heeft het internet afgestruind, lezingen en trainingen gevolgd en er alles aan gedaan om een oplossing voor haar klachten te vinden. Ze vond deze in het mineraal magnesium. Hoe meer ze hierover te weten kwam, hoe meer ze overtuigd raakte van de mogelijkheden en oplossingen die magnesium zou kunnen bieden.

Meer informatie op jeeke.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *