Indoor Mountainbike Almere: prima alternatief voor gure winterdagen

Indoor Mountainbike Almere: prima alternatief voor gure winterdagen

Noem me een enorme zeikerd, maar ik houd niet van fietsen in de kou en de regen. En laat dat nou net het weerbeeld zijn van de afgelopen, pak ‘m beet, twee weken. Na het zoveelste hardlooprondje had ik toch wel weer zin om op de fiets te stappen, maar geen zin in modderhappen. Waarom dan niet ergens mountainbiken waar het droog en groen is? Ergens waar je binnen kunt mountainbiken en toch een hoge fun factor hebt. Daarvoor moet dus je in Almere zijn. En hoewel ik met enige scepsis richting Almere toog, was ik meer dan aangenaam verrast (spoiler!).  

Indoor Mountainbike Almere is sinds september 2020 geopend en als je de parkeerplaats op rijdt, heb je geen idee dat zich achter de deuren van de voormalige tuinbouwkas een heuse parel bevindt. Eenmaal binnen zie je met hoeveel liefde en aandacht voor details de mountainbikebaan is aangelegd. De bouwers hebben allerlei elementen die je op trails in het buitenland tegenkomt, in de kas weten na te bootsen. Zo is er een wallride, northshore stukken, houten bruggen, rockgardens, drops en diverse skinny’s. Ook is er veel aandacht besteed aan groen; je ziet overal om je heen bomen, planten en struiken. Hierdoor vergeet je soms dat je je toch echt in een oude tuinbouwkas bevindt.

Het trailplan

In totaal is er 4 km indoor mountainbike route voor zowel de beginner als de meer geoefende mountainbiker. Het parcours is opgedeeld in een blauwe (beginnende rijder), rode (gevorderde rijder) en zwarte lijn (ervaren rijder). Om vertrouwd te raken met het parcours, beginnen wij met de blauwe lijn. Een flowy route met wat eenvoudige obstakels. We rijden deze lijn een aantal keer, niet alleen om erin te komen, maar ook om op te warmen. Het is in de kas namelijk niet heel veel warmer dan buiten en ik ben dan ook blij dat ik toch een thermoshirt onder mijn fietsjack draag (tip!).

In het begin duizelt het je een beetje van de vele lijnkeuzes die je tegenkomt en ik ben soms letterlijk het spoor bijster (even goed opletten dat je niet per ongeluk tegen het verkeer in gaat rijden!). Maar toen ik eenmaal door had hoe het parcours in elkaar zit, kreeg ik er steeds meer lol in en vergat ik in een mum van tijd dat ik in een tuinbouwkas aan het fietsen was. Dat hebben de makers echt goed gedaan! Dikke complimenten dus.

Aan je MTB skills werken

Je verwacht het misschien niet op een indoorbaan, maar je kunt hier echt prima aan je MTB skills werken. Zo komt je op een stukje zwarte lijn een wallride tegen, die ik helemaal niet zo eenvoudig te rijden vond. Je moet voldoende snelheid hebben om ‘m helemaal tot het einde te kunnen rijden, maar ik zakte halverwege de wallride al naar beneden. Na een paar keer proberen, ging het al wat beter, maar echt hoog ben ik niet gekomen (we werden nog wel gewaarschuwd om niet boven de rode lijn uit te komen omdat we anders ons hoofd zouden stoten aan het dak van de kas 😉).

Verder komt je ook een tweetal drops tegen, een lagere en een hogere, die echt net deze week in gebruik is genomen en super mooi is aangelegd. De lage drop is prima te doen en kun je ook gewoon afrijden. De hoge drop vond ik de eerste keer nog best spannend. Maar met de juiste snelheid is deze uiteindelijk prima te doen.

In het parcours zijn ook veel bochten verwerkt. Perfect dus om aan je bochten- en kijktechniek te werken. En omdat het rondje zo kort is, kun je dezelfde bochten vaker oefenen. Verder kom je op de route nog skinny’s (voor mij een mindfuck), een wip-wap, een hangbrug en wat stenen tegen. Allemaal super toffe features met genoeg uitdaging.

Tot slot

Wij hebben twee uur rondgereden en dat vonden we genoeg. Een uur is net te kort als je wat wilt oefenen (en ook nog wat toffe foto’s en filmpje wilt maken 😉). Maar al met al heeft Indoor Mountainbike Almere mij aangenaam verrast! Ik had niet verwacht dat mountainbiken in een kas zo leuk zou zijn. Een dik compliment aan de parcoursbouwers die hier echt iets moois hebben neer gezet. Het is ze goed gelukt om een leuke sfeer te creëren met de mooie houten elementen, al het groen, de diverse picknicktafels langs het parcours en de koek-en-zopie in de gezellige boshut. Zoek je dus een alternatief voor een gure winterdag en wil je een paar uur fun, ga dan lekker indoor mountainbiken in Almere!

Praktische info en tips

  • Adres: E. Heimansweg 8 Almere
  • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11:30 tot 16:30 uur, zaterdag en zondag van 9:30 tot 16:30 uur (let op dit zijn aangepaste tijden i.v.m. de huidige coronamaatregelen)
  • Parkeren kan gratis voor de deur
  • Je kunt een tijdslot van 1, 2 of 4 uur reserveren. Wij kozen voor 2 uur (tarief €12,95) en dat was voldoende om ons prima te vermaken. Je kunt hier je tickets reserveren
  • Vanwege de huidige coronamaatregelen geldt momenteel een maximaal aantal bezoekers
  • Als het buiten koud is, is het in de kas slechts een paar graden warmer. Houd hier met je kledingkeuze rekening mee. Op de website van Indoor Almere staan daar ook wat tips over.
  • Wij hadden onze eigen fietsen meegenomen, maar je kunt ter plekke ook fietsen huren
  • In de boshut naast het parcours kun je genieten van een hapje en drankje (de apfelstrudel is een aanrader!)
  • Voor kilometervreters is de indoorbaan wat minder leuk, het gaat namelijk om de smiles (niet de miles)
  • Meer info: www.indoormountainbike.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *