Non-stop trails rijden in Bike Republic Sölden

Non-stop trails rijden in Bike Republic Sölden

Na twee geweldige weken in de Dolomieten hadden we nog ruim een week vakantie. Zin om naar huis te gaan hadden we nog lang niet, maar we wisten niet goed wat onze volgende MTB bestemming zou worden. “Waarom zouden we niet naar Sölden gaan?”, vroegen we ons af. Dit bike mekka stond namelijk al een poos op ons lijstje en we waren er nu niet zo ver vandaan. Zo werd Bike Republic Sölden een feit. En daar hebben we absoluut geen spijt van gekregen.

Sölden ligt op 1377 meter hoogte, is de bekendste wintersportplaats in het Ötztal en beroemd om haar bruisende après-ski. In de zomer transformeert Sölden in een waar paradijs voor mountainbikers en wordt het omgedoopt tot ‘Bike Republic Sölden’. Maar vergis je niet, Bike Republic Sölden is meer dan zomaar een bikepark.

Je kunt hier namelijk een ‘Bike Republic Citizen’ ofwel ‘Republican’ worden: je wordt onderdeel van een community waar iedereen, ongeacht het rijniveau, met plezier op de bike zit. Om het ‘officieel’ te maken, kun je hier je eigen bikepaspoort krijgen en van elke trail die je rijdt stempels verzamelen. Met 17 natuurlijke trails, 11 aangelegde (shaped) trails kun je dus in totaal 28 stempels halen. Wij vonden dit wel geinig en werden lekker fanatiek. Uiteindelijk hebben we 11 visa weten te verzamelen!

Bike walhalla Sölden

Onze eerste dag in Sölden was een zondag. Het was schitterend weer en alle locals hadden vanzelfsprekend ook zin om wat trails te rijden. Het was behoorlijk druk in en om de Gaislachkogl gondel. Terwijl René in de rij voor de kassa stond, had ik mooi tijd om eens wat om me heen te kijken. Het werd me al snel duidelijk dat we ons middenin een bike walhalla bevonden: dikke bikes en een aanzienlijk hoog ‘dude gehalte’. Dat belooft veel goeds!

Hoeveel flowtrails wil je hebben?

We wilden nog een beetje aftasten hoe het hier biken is, dus begonnen we met een aantal blauwe trails met toffe northshore stukken. Veel trails zijn aan elkaar gelust en uiteindelijk leek het of we een lange flowtrail reden. Wat ontzettend gaaf! We kwamen beneden uit bij een foodtruck en besloten hier een drankje te doen. De zon scheen, Bob Marley kwam uit de speakers en er heerste een ontzettend relaxte sfeer. Het leven was goed en dit smaakte absoluut naar meer 😀

De Leiterberg trail: mooi en uitdagend

Na onze korte pauze namen we de Giggijoch gondel aan de andere kant van het dorp om de Leiterberg trail (972) te rijden. Hier zagen we pas goed hoe mooi het Söldense alpine landschap is: ruig gebergte afgewisseld met kleurrijke heideweides en overal om je heen zie en hoor je koeien (we hadden letterlijk de koeien op de trail staan!). Deze rode (natural) trail (S2) was pittiger van karakter dan wat we tot nu toe hadden gereden. Halverwege kwamen een aantal behoorlijk technische passages tegen: wortelpartijen, step downs en krappe switchbacks. Uitdagend, maar heel, heel tof om te rijden. Dit werd meteen een van onze favoriete trails! Absoluut niet te missen als je in Sölden bent!

De Teäre line

De volgende ochtend voelden we ons goed en hadden we weer onwijs veel zin in deze nieuwe bike dag! We namen wederom de Gaislachkogl gondel en reden ons warm op de blauwe flowtrails. Vervolgens reden we de rode Teäre line (6003). Een trail met ontzettend veel toffe features zoals een houten brug en een wallride (uiteraard moesten hier wat foto’s van gemaakt worden 😇).

Ondanks dat deze trail als rood (S2) geclassificeerd is, vonden wij ‘m goed te doen. Het leuke van de trails hier is dat er op sommige stukken drops en jumps gebouwd zijn, die je kunt rijden of omzeilen. Zowel de beginner als de liefhebber cq. gevorderde biker kan hier dus zijn eigen niveau kiezen en toch lol hebben. De smile ging bij ons in ieder geval niet meer van ons gezicht af!

De Ollweite line: de meest epische trail ooit

De Ollweite trail start op 2662 meter hoogte en is zeven kilometer lang. Vanaf deze hoogte heb je werkelijk een waanzinnig uitzicht op de gletsjer en de rest van het ruige hooggebergte. De trail zelf is al net zo waanzinnig. Je zit hier boven de boomgrens en dat merk je meteen. Ondanks dat er een soort van trail is, liggen er veel grote rotsblokken waar je overheen moet rollen. De combinatie van een uitdagende trail met geweldige uitzichten maakt dat dit de meest epische trail is die ik ooit heb gereden. De rest van van de middag en avond liep ik nog stuiterend rond. Een niet te missen trail dus als je in Sölden bent!

007 Elements

De James Bond fans onder ons weten dat de film Spectre ten dele in Sölden is opgenomen. Laat mijn man nou net groot Bond fan zijn en dus brachten we op dag drie een bezoek aan de 007 Elements tentoonstelling. Een overheerlijk chocolade taartje met cappuccino in het Ice Q restaurant mocht uiteraard niet ontbreken. Hierna besloten we om af te sluiten met een makkelijke blauwe afdaling om vervolgens een hapje en drankje bij après-bike tent Marco’s in het dorp te doen. Hier proostten we op een fantastisch mooie bike vakantie!

Enkele tips/info voor biken in Sölden

  • Bij elk verblijf in de zomer ontvang je gratis de Ötztal Inside Sommer Card. Hiermee krijg je o.a. korting op de liftpas
  • Wij kochten een liftpas voor drie dagen en betaalden € 107,- (Sommer Card tarief)
  • Vanuit het dorp kun je kiezen uit twee liften die je omhoog brengen: de Gaislachkogl Gondola, die brengt je naar het Mittelstation op 2174m of de Giggijoch Gondola op 2284m (richting Hochsölden)
  • Voor de Ollweite trail (6010) neem je de Langgegbahn stoeltjeslift naar 2662m. Deze trail is niet echt geschikt voor beginners, maar voor de meer geoefende biker zeker niet te missen
  • Alle trails staan goed aangegeven en hebben namen (in het Ötztaler dialect) en nummers
  • Een full face helm is niet verplicht, wel aan te raden
  • De afdalingen zijn lang, dus enige conditie is vereist (je gaat je armen en benen voelen!)
  • De blauwe trails zijn ook voor de beginnende ‘bikepark’ rijders geschikt. De rode trails vergen iets meer van je skills, maar vond ik nog steeds goed te rijden. De natural trails zijn wat pittiger van karakter
  • Alle afdalingen komen weer samen in het dorp. Een rugzak hoef je dus niet per se bij je te hebben. We reden zelf met heuptas.

Ons verblijf

Leni Mountain apartments
Unterwaldstraße 20
6450 Sölden, Austria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *