Een nieuwe mountainbike kopen: 5 tips 

Een nieuwe mountainbike kopen: 5 tips 

Of ik echt een nieuwe mountainbike nodig had? Misschien niet. Mijn huidige Trek voldeed nog prima en qua looks was ik er ook nog lang niet op uit gekeken. Toch begon ik steeds meer na te denken over de aanschaf van een nieuwe mountainbike. Afgelopen jaar zocht ik namelijk steeds meer technisch terrein op en reed ik vaker in bikeparks. Met de 120 mm veerweg leek ik daar aan mijn limiet te zitten. Tijd voor een upgrade dus! 

Om mijn zoektocht te vergemakkelijken had ik voor mezelf een aantal zaken bepaald: budget (niet geheel onbelangrijk!), waar ik de fiets zou gaan gebruiken (in ruiger terrein dus sowieso een full suspension), wielmaat 29 inch (mijn Trek is ook een 29’er en dat bevalt goed), veerweg 140 of 150 mm (en dus een all mountain*) en het liefst in een carbon uitvoering.   

Omdat het type mountainbike waar ik naar aan het kijken was een behoorlijke investering is, heb ik er een heel project van gemaakt. Ik deel hier mijn tips in mijn zoektocht naar een nieuwe bike. 

  1. Lees reviews in fietsbladen 

Als echte fietsfanaat zit ik het liefst altijd op de mountainbike, maar dat gaat natuurlijk niet. Gelukkig is lezen over fietsen ook erg leuk. Ik lees dan ook elke maand een aantal fietsbladen en daarin vind je bijna altijd wel reviews van mountainbikes. Ik ben met name te spreken over de reviews in de Duitse mountainbikebladen zoals Mountainbike Magazin en Bike Magazin (het blad Bike wordt ook in Nederland bezorgd en anders koop ik deze bij een tankstation in Duitsland bijvoorbeeld als we naar een bikepark in Sauerland gaan), maar in het blad Fiets en UP/DOWN staan ook wel eens mountainbike reviews. 

In de Duitse bladen worden diverse merken, types en prijsklassen uitgebreid getest en gereviewed. Vaak staat ook de persoonlijke mening van de tester (altijd een ervaren biker) erbij. Deze reviews hebben mij zeker geholpen bij het maken van mijn keuze. 

  1. Vraag mede bikers naar de ervaring met hun bike 

Een review over een mountainbike lezen in een fietsblad is nuttig, maar nog beter is naar de ervaringen van mede bikers met hun (nieuwe) bike te vragen. Ik ben lid van een fietsclub en zoveel leden, zoveel verschillende type mountainbikes. Tijdens een van de clubritten heb ik dus aan mijn mede clubgenoten gevraagd wat ze van hun fiets vinden. Hier komen altijd goede tips uit. 

Tijdens een van de mountainbike clinic die ik het afgelopen jaar heb gevolgd, meldde ik terloops dat ik erover dacht een nieuwe mountainbike aan te schaffen en spontaan kreeg ik een aantal tips voor merken waar ik zeker eens aan moest denken en waar op te letten bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike.  

Ook kom je tijdens een rondje op een van de mountainbike routes altijd wel mede bikers tegen. Vraag ook naar de ervaringen met hun bike. 

  1. Vergelijk je favoriete merken op specificaties 

Nadat ik een aantal merken voor mezelf had geselecteerd (op basis van de reviews en ervaringen van mede bikers), heb ik in Excel de merken van mijn keuze naast elkaar gezet en vergeleken op specificaties. Ik heb een stuk of zes merken naast elkaar gezet en uiteindelijk een top drie van favoriete merken gemaakt. Dit is wel even wat werk, omdat je op de site van elk merk de specs moet achterhalen. Maar als het eenmaal staat, kun je in een oogopslag vergelijken en een beter onderbouwde keuze maken. En wat ik al zei, ik heb er een heel project van gemaakt. Kijk maar naar het snapshot van dit Excel😉. 

  1. Maak een testrit 

Een testrit maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker omdat ik alleen maar internetmerken had geselecteerd. Toch is het me gelukt om een Propain en een Radon te testen. Tijdens een bezoek aan bikepark Winterberg zag ik beide merken meermaals voorbij komen (ik was niet bekend met Propain noch met Radon, maar als je er eenmaal op gaat letten, zie je ze overal!). Het lijkt een brutale vraag ‘mag ik jouw bike even uitproberen?”, maar beide bikers aan wie ik het vroeg, reageerden heel enthousiast en ik mocht zonder probleem van fiets ruilen met hen. Overigens reden beide bikers op maat M. Het is dus ook een kwestie van toeval dat ik de juiste maat bike trof.  

Mocht je nou niet naar een bikepark gaan binnenkort of het merk van je keuze in het wild tegenkomen, kun je ook een van de testcenters van het betreffende merk bezoeken. De meeste internetmerken hebben een testcenter. Vaak zijn het wel Duitse merken met testcenters in Duitsland (hoewel, Canyon heeft een experience center in Eindhoven), dus je zult er wel een stukje voor moeten rijden. Ook kun je overwegen om een bike festival te bezoeken en daar je voorkeursmerken uit te proberen, als die vertegenwoordigd zijn.

  1. Maak je definitieve keuze 

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een customised Propain. Deze bike had voor mij alles: looks (zeker niet onbelangrijk!), de juiste geo, maar vooral de mogelijk om je bike samen te stellen zoals je wil. Dat heeft voor mij uiteindelijk de doorslag gegeven. Propain biedt drie basismodellen aan die je volledig naar eigen smaak (en budget!) kunt samenstellen.  

Ik moet wel bekennen dat, ook al heb ik reviews gelezen, mede bikers naar hun ervaring gevraagd en een testrit gemaakt, het bestellen van een internetbike een beetje een gok blijft. Je weet het pas echt als je er op rijdt. Maar de keuze voor Propain heeft voor mij meer dan goed uitgepakt. Uiteraard moet ik de bike nog beter leren kennen, helemaal naar wens afstellen en uitproberen op divers terrein, maar deze Propain komt toch wel heel dicht in de buurt van mijn droombike! 


PS 1 houd in deze tijden rekening met langere levertijden. Ik heb ongeveer drie maanden op mijn Propain moeten wachten (wat nog meevalt). De Fox dropper was niet voorradig en wordt nageleverd (verwachte leverdatum februari 2023). 

PS 2 voorlopig houd ik mijn Trek voor d’r bij. Ik ben er toch nog aan gehecht en koester veel mooie herinneringen aan deze bike. Maar mocht je interesse hebben, praten kan natuurlijk altijd 😇 Maar zeg nou zelf, N+1 toch?!


* Ter verduidelijking de verschillende type mountainbikes op een rijtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *