De twijfel slaat toe

De twijfel slaat toe

Herkenbaar? Enthousiast schrijf je je in voor een sportevenement of wedstrijd. Je bent super gemotiveerd en begint met trainen. Maar dan slaat de twijfel toe. Maak ik wel genoeg kilometers? Train ik wel effectief genoeg? Heb ik wel genoeg tijd? Gaat me dit wel lukken? In die fase zit ik nu geloof ik…

Er staan voor mij twee grote sportevenementen op stapel. Allereerst de Vestingloop op zondag 27 mei (15 km hardlopen) en de Trans-Holland op 9 en 10 juni (ruim 175 km biken in 2 dagen). Sporten zie ik niet als trainen, voor mij is het vooral fun. Gewoon een beetje trappen op de pedalen en me af en toe een hardlooprondje in het zweet werken. Een trainingsschema gebruik ik dan ook niet. Meestal doe ik maar wat. Nu ik deze uitdagingen ben aangegaan, begin ik mij ondertussen wel af te vragen of ik wel effectief bezig ben en of ik dit soort langere afstanden (met name op de bike) überhaupt wel aan kan?!

Het hardloopdoel

Eind vorig jaar heb ik het hardlopen weer opgepakt en sindsdien heb ik al de nodige kilometers in de benen zitten. Toch maak ik naar mijn idee maar langzaam progressie en het ene rondje gaat beter dan het andere. Soms begin ik heel optimistisch aan mijn hardloopsessie en neem ik me voor om nu echt die langere afstand te lopen, maar halverwege snijd ik mijn voorgenomen grotere ronde toch vaak weer af. Heb ik de conditie niet, is het luiheid, een gebrek aan motivatie of het feit dat ik hardlopen soms gewoon saai vind (in vergelijking met biken, schiet het gewoon echt niet op en mis ik toch een beetje het funelement)? Misschien is het een combinatie van al deze factoren.

Zou een trainingsschema helpen om mijn doel te bereiken (mijn streeftijd is 1 uur 20 min)? Een paar jaar terug heb ik voor een halve marathon getraind mét trainingsschema en ik herinner me dat ik me toen echt aan het opbouwschema hield en dat ik daardoor dus ook echt drie keer in de week ging lopen (goede stok achter de deur!). Ik heb nu nog zo’n vijf weken voor de Vestingloop. Heeft het dan nog zin om een trainingsschema te downloaden en gaat me dat helpen?

Het bikedoel

Voor iemand die normaal een ‘simpel’ rondje Loonse Drunense Duinen (25km) of Amerongen doet (18 km) is de Trans-Holland (175 km + hoogtemeters in 2 dagen) een ware uitdaging. Ik vraag me wel eens af waar ik in vredesnaam aan begonnen ben. Hoe train je hiervoor? Op dit moment probeer ik mijn GBV (Gezond Boeren Verstand) te gebruiken en weet ik ook wel dat ik kilometers moet gaan vreten. Afgelopen weekend heb ik een mooie eerste poging ondernomen en heb ik zowaar de 60 km aangetikt (een prestatie op zich die me best redelijk af ging mede dankzij het mooie weer!).

Maar hoe nu verder? Een trainingsschema? Of gewoon de kilometers gaan opbouwen en ook eens twee dagen achter elkaar wat meer kilometers maken?

Een mooie test?

Ik vind het voor mezelf wel een mooie test deze twee evenementen. Zoals gezegd staat de fun staat bij mij altijd voorop, maar hoe hoog is de funfactor nog als het sporten toch meer trainen wordt? Tot nu toe heb ik er nog er nog steeds lol in (ok, een paar hardlooprondjes daar gelaten waarbij ik echt stuk ging), maar soms slaat de twijfel toe. Ik vind heel veel andere dingen ook leuk om te doen (terrasje doen, filmpje pakken, de stad in, dagje sauna, en ik werk ook nog eens fulltime).

Volgens mij moet het allemaal best te combineren zijn. Na afloop van een (langere) bikerit is het namelijk ook heerlijk toeven op een terrasje. En het is ook een kwestie van goed plannen. De komende weken ga ik in ieder geval aan mijn kilometers werken én op de bike én op mijn hardloopschoenen! En ik ga ervoor zorgen dat die smile gewoon blijft 🙂

Mocht iemand tips (of een mooi trainingsschema) hebben ter voorbereiding op de Vestingloop en/of Trans-Holland, ik hoor het graag!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *