Is mountainbiken leeftijdsgebonden?

Sporten helpt je om fit te blijven, of je nou jong of oud bent. Naarmate je ouder wordt, is het wel zo dat de spierkracht en conditie afnemen. Onderzoek toont aan dat de conditie niet alleen minder wordt met de leeftijd, maar dit is ook een gevolg van te weinig bewegen. Door regelmatig te sporten, blijft de conditie op peil en voel je je fitter en gezonder. Maar is mountainbiken niet veel te intensief en geeft deze sport niet heel veel kans op blessures bij senioren?

Dat mountainbiken op latere leeftijd wel degelijk kan, zie ik in mijn directe omgeving. Ik ken zo al drie senioren die nog altijd geregeld op de mountainbike stappen. De een wellicht wat fanatieker dan de ander, maar ze doen het mooi wel! En ook op de talloze mountainbike routes in Nederland zie ik geregeld heren (en een enkele dame) op leeftijd lekker bezig zijn.

Mijn vader is een van die senioren. Hij is 74 en sport nog volop. Hardlopen, wielrennen en dus ook mountainbiken. Mijn ouders wonen vlakbij de Loonse Drunense Duinen en op zaterdagmiddag fietsen we geregeld het rondje van 25 kilometer. Tel daar nog zeven kilometer van en naar huis bij op en je zit op een totaal van 39 kilometer. En LDD is best een pittige route. Niet zozeer een technisch parcours, maar wel conditioneel met de vele klimmen. En natuurlijk fietst mijn vader niet meer zo snel als vroeger, en oké, het reactievermogen is misschien ook niet meer zo goed , maar hij kan nog prima meekomen. En mag het wat minder snel gaan allemaal op zijn leeftijd? Petje af dat hij nog zo fanatiek is en bovenal dat hij er nog zoveel plezier in heeft!

Een ander schitterend voorbeeld is de moeder van mijn beste vriendin, Riet Bast. Ook een sportgekke familie trouwens de familie Bast, haar man Jan is ook fanatiek mountainbiker. Riet is inmiddels 70 jaar en een schat van een mens. Ook zij stapt nog geregeld op de mountainbike. Weer of geen weer. Nu moet ik wel zeggen dat ze een paar jaar geleden is gevallen, maar of dit aan de leeftijd ligt, valt te betwijfelen. Ik ken ook voorbeelden van jongere mensen die vallen en niet eens altijd op een mountainbike parcours. Vallen kan ook gewoon domme pech zijn. Na haar val heeft ze een tijdje moeten herstellen, maar nu fietst ze gewoon weer rond op haar mountainbike. Super stoer!

Sporten is een leuke bezigheid. En het levert ook nog eens veel voordelen op. Zo heeft het een positieve uitwerking op het humeur. Door te sporten maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Beide staan bekend als gelukshormonen. En als je regelmatig sport, voel je je energieker. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor senioren, maar voor iedereen. Sporten is gewoon leuk en gezond!

Dus aan alle senioren die al mountainbiken zou ik willen zeggen, blijf lekker actief. En voor degene die overwegen om te beginnen met mountainbiken, ga ervoor! Sommige wielerverenigingen bieden mountainbike trainingen aan speciaal voor senioren. Wat ook goed kan werken, is het volgen van een clinic. En uiteindelijk is het vooral een kwestie van gewoon doen. Rustig aan beginnen en zo langzaam het vertrouwen opbouwen.

Tot slot. De volgende tips zijn belangrijk om in acht te nemen als je op oudere leeftijd toch wilt blijven mountainbiken (of wielrennen).

 • Accepteer dat je niet meer de snelste bent
 • Blijf fysiek actief, zo houdt je je conditie op peil
 • Mountainbiken vraagt veel kracht van de bovenbeenspieren. Krachttraining kan helpen om spiermassa op te bouwen
 • Geniet van het buiten zijn
 • Geniet van de natuur
 • En vooral, geniet van het mountainbiken!

Welke senioren mountainbiken (of wielrennen) ook nog steeds? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en wie weet organiseren we nog eens een speciale tocht voor de mountainbiker op respectabele leeftijd!

5 comments Add yours
 1. Ik ben een man van 63 jaar en het kost mij veel energie om een vast clubje van jongeren bij te houden. Zij fluiten tijdens de route van 30 km en ik loop als een gek te hijgen met een hartslag van 160. Ik zoek mtb ers van mijn leeftijd in Amersfoort die graag de Treek ingaan en de mtb routes volgen.

  1. Ik ben 62 en zou wel met jou willen biken. Ik woon in Utrecht en rijd niet heel snel, maar wel lang. Vaak 4 uur achter elkaar. Ben afgelopen donderdag nog door het bos van Driebergen naar Amersfoort gegaan via Woudenberg geslingerd door de prachtige Treek. Ik vind het het mooiste bos van Driebergen eo.

 2. Fijn te zien dat er ook actieve senioren zijn. Mijn vriend Eric (56) en ik Pol (63) zitten wekelijks op onze mtb. Zoeken steeds onbepijlde routes op in Garmin Connect, en rijden dan ça 40/50 km of road met ongeveer 300 a 400 hoogte meters. Elke week kijken we er naar uit. Soms kan ik niet wachten en doe ik in de week nog een extra tourke

 3. Ben 64, woon in Twente, niet beperkt tot omgeving Twente. Zoek iemand om mee te mountainbiken. Fysiek iets beperkt waardoor het verstandiger is om niet alleen op pad te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *