Is mountainbiken leeftijdsgebonden?

Is mountainbiken leeftijdsgebonden?

Sporten helpt je om fit te blijven, of je nou jong of oud bent. Naarmate je ouder wordt, is het wel zo dat de spierkracht en conditie afnemen. Onderzoek toont aan dat de conditie niet alleen minder wordt met de leeftijd, maar dit is ook een gevolg van te weinig bewegen. Door regelmatig te sporten, blijft de conditie op peil en voel je je fitter en gezonder. Maar is mountainbiken niet veel te intensief en geeft deze sport niet heel veel kans op blessures bij senioren?

Dat mountainbiken op latere leeftijd wel degelijk kan, zie ik in mijn directe omgeving. Ik ken zo al drie senioren die nog altijd geregeld op de mountainbike stappen. De een wellicht wat fanatieker dan de ander, maar ze doen het mooi wel! En ook op de talloze mountainbike routes in Nederland zie ik geregeld heren (en een enkele dame) op leeftijd lekker bezig zijn.

Mijn vader is een van die senioren. Hij is 74 en sport nog volop. Hardlopen, wielrennen en dus ook mountainbiken. Mijn ouders wonen vlakbij de Loonse Drunense Duinen en op zaterdagmiddag fietsen we geregeld het rondje van 25 kilometer. Tel daar nog zeven kilometer van en naar huis bij op en je zit op een totaal van 39 kilometer. En LDD is best een pittige route. Niet zozeer een technisch parcours, maar wel conditioneel met de vele klimmen. En natuurlijk fietst mijn vader niet meer zo snel als vroeger, en oké, het reactievermogen is misschien ook niet meer zo goed , maar hij kan nog prima meekomen. En mag het wat minder snel gaan allemaal op zijn leeftijd? Petje af dat hij nog zo fanatiek is en bovenal dat hij er nog zoveel plezier in heeft!

Een ander schitterend voorbeeld is de moeder van mijn beste vriendin, Riet Bast. Ook een sportgekke familie trouwens de familie Bast, haar man Jan is ook fanatiek mountainbiker. Riet is inmiddels 70 jaar en een schat van een mens. Ook zij stapt nog geregeld op de mountainbike. Weer of geen weer. Nu moet ik wel zeggen dat ze een paar jaar geleden is gevallen, maar of dit aan de leeftijd ligt, valt te betwijfelen. Ik ken ook voorbeelden van jongere mensen die vallen en niet eens altijd op een mountainbike parcours. Vallen kan ook gewoon domme pech zijn. Na haar val heeft ze een tijdje moeten herstellen, maar nu fietst ze gewoon weer rond op haar mountainbike. Super stoer!

Sporten is een leuke bezigheid. En het levert ook nog eens veel voordelen op. Zo heeft het een positieve uitwerking op het humeur. Door te sporten maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Beide staan bekend als gelukshormonen. En als je regelmatig sport, voel je je energieker. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor senioren, maar voor iedereen. Sporten is gewoon leuk en gezond!

Dus aan alle senioren die al mountainbiken zou ik willen zeggen, blijf lekker actief. En voor degene die overwegen om te beginnen met mountainbiken, ga ervoor! Sommige wielerverenigingen bieden mountainbike trainingen aan speciaal voor senioren. Wat ook goed kan werken, is het volgen van een clinic. En uiteindelijk is het vooral een kwestie van gewoon doen. Rustig aan beginnen en zo langzaam het vertrouwen opbouwen.

Tot slot. De volgende tips zijn belangrijk om in acht te nemen als je op oudere leeftijd toch wilt blijven mountainbiken (of wielrennen).

 • Accepteer dat je niet meer de snelste bent
 • Blijf fysiek actief, zo houdt je je conditie op peil
 • Mountainbiken vraagt veel kracht van de bovenbeenspieren. Krachttraining kan helpen om spiermassa op te bouwen
 • Geniet van het buiten zijn
 • Geniet van de natuur
 • En vooral, geniet van het mountainbiken!

Welke senioren mountainbiken (of wielrennen) ook nog steeds? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en wie weet organiseren we nog eens een speciale tocht voor de mountainbiker op respectabele leeftijd!

13 Reacties

 1. René Hazekamp
  8 september 2018 / 12:42

  Ik ben een man van 63 jaar en het kost mij veel energie om een vast clubje van jongeren bij te houden. Zij fluiten tijdens de route van 30 km en ik loop als een gek te hijgen met een hartslag van 160. Ik zoek mtb ers van mijn leeftijd in Amersfoort die graag de Treek ingaan en de mtb routes volgen.

  • 18 oktober 2019 / 22:43

   Ik ben 62 en zou wel met jou willen biken. Ik woon in Utrecht en rijd niet heel snel, maar wel lang. Vaak 4 uur achter elkaar. Ben afgelopen donderdag nog door het bos van Driebergen naar Amersfoort gegaan via Woudenberg geslingerd door de prachtige Treek. Ik vind het het mooiste bos van Driebergen eo.

  • Geert van Seters
   10 september 2023 / 13:39

   Hoi Rene, ik fiets in deze omgeving. MTB vanaf september tot en met maart. Daarna meer op de weg met de racefiets. We kunnen eens afspreken. N.B. volgende maand word ik 63.

   Groet Geert

 2. Pol Noël
  16 december 2019 / 20:41

  Fijn te zien dat er ook actieve senioren zijn. Mijn vriend Eric (56) en ik Pol (63) zitten wekelijks op onze mtb. Zoeken steeds onbepijlde routes op in Garmin Connect, en rijden dan ça 40/50 km of road met ongeveer 300 a 400 hoogte meters. Elke week kijken we er naar uit. Soms kan ik niet wachten en doe ik in de week nog een extra tourke

 3. Karel Hanse
  21 september 2020 / 09:02

  Ben 64, woon in Twente, niet beperkt tot omgeving Twente. Zoek iemand om mee te mountainbiken. Fysiek iets beperkt waardoor het verstandiger is om niet alleen op pad te gaan.

 4. Inez
  2 maart 2021 / 19:30

  Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die nog regelmatig op de MTB stapt. Komende zomer hoop ik 70 jaar te worden en ik vroeg me af of ik de enige vrouw ben die nog rijdt en oh ja, ik heb een kunstheup. Leuk om te weten dat ik niet de enige ben.

  • 2 maart 2021 / 20:29

   Dag Inez, ik weet zeker dat je niet de enige bent. Heel goed dat je nog zo actief bent!

 5. 17 september 2021 / 19:35

  Wat ontzettend gaaf om te lezen dat we nooit te oud hoeven te zijn om te mountainbiken!
  Ik heb wel een hele leuke tip om t zelfvertrouwen te blijven trainen nl. Bij Indoor Mountainbike Almere liggen een paar ontzettende leuke parcours van verschillende niveaus om de vaardigheden te oefenen en je kunt er ook een clinic volgen. T is ook nog eens lekker binnen in een echt bos en er is ook een leuke ambiance bij om even lekker uit te rusten met een kopje koffie en huisgemaakte appeltaart. Zeker aan te raden, ook leuk om met een groepje te doen. Echt een dagje uit!

  • 18 september 2021 / 14:44

   Dag Trinetta, wat een leuke reactie en wat goed dat je nog zo enthousiast bent. Goede tip van Almere. Ik heb er al veel over gehoord, maar ben er nog nooit geweest. Komt zeker op mijn lijstje! Dank 😃

 6. 8 oktober 2021 / 07:11

  Mijn man (70) en ik bijna (66) zijn echte laat bloeiers. We hebben sinds een jaar of 8 de racefiets ontdekt, sinds ruim 2 jaar zijn we gaan hardlopen en zwemmen. Fitness doen we ook tussendoor haha. Voor de wintertraining hebben we een tacx met zwift boven staan, maar om ook buiten lekker te kunnen fietsen zijn we sinds deze eigenaar geworden van een Trek X-Caliber 7 en een LIV Tempt 29. Wij wonen in Zierikzee en moeten nog alles ontdekken en zoeken eenvoudige routes om mee te starten. Misschien heeft iemand tips voor ons. We gaan er in iedergeval van genieten.

 7. Leo Janssen
  14 november 2021 / 19:31

  Ik heb mijn Jan Janssen ATB onlangs voor een prikkie weg gedaan. Tot plm. 10 jaar geleden heb ik hiermee vele tierritten gereden. Afgelopen zomer nog eenmaal geprobeerd te touren met kleinzoon en dochter. De fiets zat niet meer; te kort op het stuur, te ver voor over.

  Ben al op zoek geweest naar een atb die wel goed zit. Rechterop en ontspannen. Wie heeft er een tip voor mij? Merk, type?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *