Koffie met een kuukske tijdens de workshop fietsonderhoud, voeding en training

Koffie met een kuukske tijdens de workshop fietsonderhoud, voeding en training

Mountainbiken (en voorheen wielrennen) doe ik inmiddels al wat jaartjes. Menig lekke band is geplakt, soms tot grote frustratie als ik wéér langs de kant van de weg stond. En mijn mountainbike heb ik al tientallen, zoniet honderden malen schoongemaakt. Het schoonmaken van mijn fiets lukt nog wel, maar ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat mijn vriend onderweg meestal mijn bandjes verwisselt. Hoog tijd dat daar verandering in zou komen (fijn voor manlief en een beetje fietsvrouw moet gewoon haar eigen bandjes kunnen verwisselen toch) en dus had ik me via Vrouwenwielrennen ’s-Hertogenbosch aangemeld voor de workshop fietsonderhoud, voeding en training.

Koffie met een kuukse

We waren te gast bij Rabbit Bikestore in Elshout waar we hartelijk werden ontvangen met een lekker bakske koffie en een kuukske. Henk, de zeer ervaren en bevlogen fiestenmaker van de bikestore, zou deze avond uitleg geven over het dagelijks onderhoud aan je fiets en tips geven voor kleine reparaties als je onderweg met pech komt te staan. Voedingsconsulente Renkse van Rijswijk-Doedee en wielertrainer Jamie van Rijswijk van Wielertrainer.com zouden ons meer vertellen over voeding en training.

Trainen als een prof

Jamie, oud wedstrijdrenner, trainer en ploegleider, legde ons uit hoe je door goed en efficiënt te trainen betere prestaties neerzet. Maar spreek je van trainen als je een bepaald doel voor ogen hebt of is trainen ook gewoon je wekelijkse rondje op de fiets? Volgens Jamie helpt het hebben van een doel zeker om het beste uit jezelf te halen. Voor mij staat het plezier in sport altijd voorop en mijn rondjes op de mountainbike zie ik dan ook niet als trainingsrondjes. Vraag me niet waarom, maar eind vorig jaar kreeg ik ineens de geest om een aantal doelen voor 2018 op te stellen. Naast het rijden van een meerdaagse MTB-tocht, loop ik op 27 mei de 15 kilometer tijdens de Vestingloop. Een trainingsschema heb ik (nog) niet, maar via de Strava app houd ik mijn prestaties bij en voel ik mij extra gemotiveerd om nog net iets verder of harder te gaan. Dus ja, het hebben van een doel draagt wel degelijk bij aan het verbeteren van je prestaties en je motivatie.

Goede voeding voor betere prestaties

Volgens Renske draagt goede voeding ook bij om betere en sterkere prestaties neer te zetten. Zelf ben ik daar niet zo mee bezig, maar ik ken wel het fenomeen hongerklop. Renske vertelde ons alles over de functies van koolhydraten en vetten als belangrijke brandstoffen tijdens het fietsen. In de herstelfase zijn eiwitten dan weer belangrijk. En dan zijn er nog vezels, vitaminen en mineralen die ook belangrijk zijn om te kunnen presteren. Ik weet nu beter wat ik voor, tijdens en na het fietsen kan eten. Voor mij geen hongerklop meer dus!

Super fietsenmaker Henk

Henk, de super fietsenmaker van Rabbit Bikestore gaf ons uitleg over het schoonmaken van de fiets, het dagelijks onderhoud en tips voor afstelling en kleine reparaties thuis en onderweg. Na de theorie volgde de praktijk en mochten we onder zijn supervisie zelf aan de slag met wielen wisselen en afstellen. Onwijs leerzaam!

Hierbij Henk’s super tips:

  1. Gebruik emmer en sop (Dubro!) en een borstel of handveger om je fiets schoon te maken. Nooit met de hoge drukspuit (tuinslang of plantenspuit uiteraard wel)!
  2. Ketting smeren met een middel op basis van wax dan blijft er minder vuil aan hangen
  3. Voorkom lekke banden door het gebruik van een anti-lek vloeistof (ook voor binnenbanden – overigens alleen voor binnenbanden met een uitneembaar ventielinzetstuk)
  4. Na het vervangen van je schijfremblokken, slepend inremmen, dus ongeveer een kilometer lang met de remmen ingedrukt rijden
  5. Maak van oude T-shirts todden zoals Henk ze noemt, ofwel poetsdoeken (je kunt er niet genoeg hebben!)

De avond werd afgesloten met een kleine competitie bandje wisselen. Ik moet duidelijk nog wat meer oefenen!

Dames van Vrouwenwielrennen ’s-Hertogenbosch bedankt voor de gezellige avond. Renkske en Jamie bedankt voor de voedings- en trainingsadviezen en de heren van Rabbit Bikestore dank voor de gastvrijheid en deskundige uitleg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *