Hardlopen en mountainbiken, een goede combinatie?

Hardlopen en mountainbiken, een goede combinatie?

Hardlopen en fietsen, gaat dat eigenlijk wel samen? Op internet is over deze combinatie is al heel wat geschreven. Er is ook veel onderzoek gedaan naar de combinatie hardlopen-fietsen. In een artikel op de website van De Volkskrant legt inspanningsfysioloog Louis Delahaije uit dat hardlopen voor fietsers vroeger taboe was, maar dat dat nu niet meer zo is. Hardlopen staat vooral bekend als blessuregevoelig en is belastend voor je knieën. Mijn ervaring is dat het vooral mijn fietsprestaties verbetert.

Als goed getrainde fietser kun je nogal eens overmoedig worden als het om hardlopen gaat. Met een goede fietsconditie kun je namelijk gemakkelijk een tien kilometer op een behoorlijk tempo lopen. Zelf merk ik dat ook. Tot een paar jaar terug was ik redelijk fanatiek met hardlopen. Toen ik het mountainbiken ontdekte, kwam het hardlopen echter op een laag pitje te staan. Ik deed er ook nog wat andere sporten naast en met een drukke baan kon ik dat nauwelijks combineren.

Door een val met de mountainbike vorig jaar zomer, zat het tussen de oren een tijdje niet goed (zie eerdere blogpost). Ik was wat angstig geworden op de fiets, maar vond wel het plezier in hardlopen terug. Langzaamaan trok ik weer steeds vaker mijn hardloopschoenen aan en kreeg ik er ook weer steeds meer lol in. Eind vorig jaar heb ik mezelf dan ook ingeschreven voor de Vestingloop op 27 mei in ’s-Hertogenbosch. Een mooie stok achter de deur!

De eerste paar hardlooprondjes gingen nog op een redelijk rustig tempo, maar ik merkte dat ik al vrij snel mijn rondjes op een hoger tempo kon lopen en dat ik ook steeds wat meer kilometers kon maken. Daar schuilt wellicht dan ook het gevaar in. Ik ben zonder hardloopschema of enige voorbereiding begonnen. Ik heb mijn lichaam dus helemaal niet laten wennen een deze nieuwe vorm van inspanning.

Toch heb ik tot nu alleen maar voordelen ervaren van de combinatie hardlopen-fietsen. Bij het mountainbiken merk ik dat mijn uithoudingsvermogen is gegroeid en dat ik mijn ademhaling beter onder controle heb (ik heb nogal eens de neiging om mezelf in het begin op te blazen door te snel van start te gaan). Ook vind ik de afwisseling van het beoefenen van diverse sporten erg fijn. Zeker in de wintermaanden is het lastig om door de week ’s avonds nog een rondje te gaan mountainbiken. Hardlopen is dan net even wat laagdrempeliger. Je trekt je hardloopschoenen aan en hop daar ga je. Binnen een uur ben ik vaak weer terug en voel ik mij super voldaan!

Voor mij zijn beide sporten dus zeker aanvullend. Het gevoel van buiten zijn staat sowieso altijd voorop en dat is bij beide sporten zo. Ook merk ik dat de ene sport een positief effect heeft op de andere sport. En ik heb lol in zowel het hardlopen als het mountainbiken en dat is toch wel het belangrijkste. Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik nu ook wel wat competitiekriebels begin te krijgen. Ik zit er zelfs aan te denken om mij in te schrijven voor een duathlon (run-bike-run) in september. Gekker mot het niet worden. Verslaafd aan mountainbiken was ik al, maar blijkbaar zit er in dat hardlopen ook iets verslavend!

Wie combineert nog meer hardlopen met fietsen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *