Kan sport ook een verslaving zijn?

Kan sport ook een verslaving zijn?

Ik sport minimaal drie keer in de week. Mountainbiken, step en Xcore staan sowieso elke week op mijn programma en zoals ik laatst al schreef is hardlopen daar nu bijgekomen. Maar wanneer spreek je van een sportverslaving en wanneer is sporten gewoon gezond en ontspannend? Laten we eerst eens kijken naar de definitie van sportverslaving. Er is sprake van een sportverslaving wanneer iemand niet alleen fanatiek sport, maar ook opdringerige gedachten heeft over lichaamsbeweging. Bij blessures gaan sportverlaafden vaak gewoon door met hun dagelijkse sportactiviteiten. Ze geven prioriteit aan sporten boven sociale activiteiten en werk. Ook is er een obsessie met het lichaam.

Sporten is toch gezond?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook wel eens vraag aan vrienden of we een uurtje later kunnen afspreken, omdat ik nog een lesje Xco wil meepakken, maar ik ben niet iemand die het belangrijk vind om te presteren of obsessief bezig is met trainen, calorieën verbranden en voeding. In tegendeel. Ik sport voor mijn plezier en een glas wijn en een blok chocolade (Tony’s Chocolonely karamel zeezout – niet te weerstaan!) horen daar voor mij gewoon bij. Toch voel ik me ook wel eens onrustig als ik even wat minder kan sporten door drukte op het werk bijvoorbeeld. Is hier dan sprake van een obsessie of mis ik de endorfine en heb ik gewoon last van afkickverschijnselen? Het is niet gemakkelijk om te zeggen wanneer iemand sportverslaafd is. Wat voor de een verslaving is, is voor de ander een leuke actieve hobby of een passie. Juist omdat er nog veel onenigheid bestaat over het onderwerp sportverslaving, is het interessant. Maar kan sport eigenlijk wel verslavend zijn? Verslaving is een afhankelijkheid van dingen die slecht voor je zijn, maar sporten is toch juist gezond? Onder wetenschappers is het nog voer voor discussie.

Diagnose sportverslaving

Wanneer voldoe je aan de kenmerken van een sportverslaafde? Als je dagelijks leven uit balans is geraakt omdat je alleen nog maar aan sporten, trainen en voeding kunt denken. En als sport voor vrienden, familie, feestjes, etentjes, je werk of zelfs je gezondheid gaat. Gelukkig is dit bij mijzelf niet het geval en sport ik vooral omdat ik er lol in heb. Tuurlijk geeft het mij een kick als ik mijn wekelijkse hardlooprondje weer net iets sneller kan afleggen of het mtb rondje Loonse Drunense Duinen net iets harder kan fietsen, maar ik lig er zeker niet wakker van als het even wat langzamer gaat. Ik geniet vooral van het buitenzijn, het samen fietsen, de zon, de natuur en ja ook de endorfine die vrijkomt. En de sportschool bezoek ik enkel en alleen voor de groepslessen, omdat ik het heerlijk vind om op muziek bezig te zijn. Een mooie bijkomstigheid is dat mijn conditie hierdoor ook nog eens verbetert. Het plezier in sporten staat altijd voorop bij mij. En ok, waarschijnlijk ben ik ook een klein beetje verslaafd aan de endorfine, maar sporten is voor mij zeker geen obsessie.

Ben jij gezond bezig met sport? Doe de check!

 • Zeg je afspraken, feestjes of werk af om te gaan sporten?
 • Wil je fysiek altijd grenzen verleggen?
 • Besteed je minder tijd aan je partner om te kunnen sporten?
 • Voel je je ‘incompleet’ als je een dag niet gesport hebt?
 • Breng je je dagelijkse porties voeding in calorieën terug als je een training hebt moeten missen?
 • Train je dagelijks of meerdere keren per dag?
 • Plan je je dagelijkse activiteiten rond je trainingen?
 • Train je ook als je je niet fit voelt?
 • Voel je je euforisch na een training?
 • Heb je het gevoel dat een dag ‘zinloos’ is als je niet getraind hebt?
 • Weeg jij je elke dag?
 • Ben je vaak bezorgd om je lichaam en uiterlijk?
 • Ben je uit je humeur als je tijdens een workout niet het maximale hebt kunnen geven?
 • Ga je steeds meer en langer sporten?
 • Sport je hoofdzakelijk om calorieën te verbranden?
 • Beoordeel jij anderen op hun lichamelijke vorm?
 • Train je ook tijdens de vakantie of op feestdagen?

Zelf heb ik maar enkele vragen met ‘ja’ beantwoord. Voor mij nogmaals een bevestiging dat sporten vooral om plezier gaat. De ultieme bevestiging is toch wel dat ik afgelopen zaterdag het kijken van de Olympische Spelen verkoos boven een rondje mountainbiken!

Ik ben benieuwd hoeveel van de vragen jij met ‘ja’ beantwoordt. Wie herkent zich als sportverslaafde? Laat het mij weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *