Hoe begin je met mountainbiken?

Hoe begin je met mountainbiken?

Ik kom uit een fietsgekke familie. Toch kocht ik pas in 2009 mijn eerst racefiets. Ik werd wel vrij snel fanatiek en heb aan menig toertocht deelgenomen, van de Amstel Gold Race tot Luik Bastenaken Luik tot Boogies Extreme en nog vele anderen. Mijn vriend, die ik in die tijd leerde kennen, was meer van het mountainbiken, maar vond het toch ook wel leuk om samen met mij te gaan racefietsen. Wel riep hij altijd al dat mountainbiken veel leuker is, maar dat werd door mij in die tijd weggewuifd. Omdat ik toch nieuwsgierig was of het inderdaad leuker is, wilde ik wel een keer met hem meegaan…

In Amerongen heb ik een mountainbike gehuurd en mijn allereerste ervaring op de mountainbike was een feit. Amerongen is nu overigens een van de vetste single tracks van Nederland, maar destijds was het een pittig (lange klimmetjes!), maar niet al te moeilijk parcours. Stiekem vond ik het best cool dat mountainbiken, maar dat wilde ik natuurlijk niet toegeven als fanatiek wielrenner. Enfin. Na Amerongen heb ik nog een paar keer een mountainbike gehuurd tot ik echt toe moest geven dat ik het echt onwijs leuk begin te vinden…

Uiteindelijk werd er vrij snel een mountainbike gekocht. Weliswaar een instapmodel, maar toch. Daarna ging het rap. Voor het eerst de mountainbike mee op vakantie naar Duitsland in plaats van de racer. Het voordeel hiervan is dat je veel flexibeler bent qua ondergrond. Met de mountainbike kun je werkelijk op elke ondergronden fietsen, waar je met de racer meer afhankelijk bent van asfaltwegen. En dus kom je op veel leukere plekken, dwars door het bos, dan weer op een schotterweg, kiezelpad of landweggetje.

Gaandeweg werd ik ook steeds beter op de mountainbike en kreeg ik er steeds meer plezier in. Alle begin is moeilijk, maar begin met oefenen op een wat makkelijker parcours (ik heb bijvoorbeeld de Loonse Drunense Duinen route veel gefietst). Langzaamaan zul je merken dat je steeds wat meer aan kunt en durft. Want mountainbiken vergt iets meer lef dan racefietsen! Maar hoe meer je durft, hoe leuker het wordt, trust me! Wat natuurlijk ook helpt, is het volgen van een clinic. Ter voorbereiding op een vakantie in Oostenrijk heb ik samen met mijn vriend een clinic gevolgd bij Max van GO MTB. Zeker een aanrader als je aan je skills wilt werken en tevens wat wilt leren over het afstellen je mountainbike.

Ik heb uiteindelijk een jaar of drie op het instapmodel gefietst. Hierna was ik klaar voor het ‘echte’ werk. Na veel onderzoek op internet, het raadplegen van diverse mtb magazines, testdagen en beurzen te hebben bezocht, heb ik een heuse carbon hardtail 29’er gekocht (lees ook mijn blogpost over hoe je de mountainbike kiest die bij je past). Wat een vette bike! En ik kan zeggen dat ik hierdoor nog meer plezier in het mountainbiken heb gekregen.

Met deze mtb heb ik voor het eerst bij het Gardameer gebiked. Het is sowieso wat heftiger fietsen in het buitenland dan op de vertrouwde routes in Nederland en al helemaal bij het Gardameer. Ik was dus wat huiverig voor de routes daar, maar deze mtb gaf mij zoveel vertrouwen dat ik voorheen niet had gedacht dat ik zulke vette afdalingen zou durven maken. Ook hier geldt weer: gewoon doen. En als het te steil is, kun je altijd nog afstappen (zeker geen schande daar!).

Samenvattend mijn tips voor de beginnende mountainbiker:

  1. Huur eerst een paar keer een mountainbike voordat je er een koopt.
  2. Begin op makkelijke routes en ga langzaam steeds een stapje moeilijker.
  3. Volg een clinic om aan je skills te werken.
  4. Ga een keer naar België of Duitsland. Hier leer je grenzen verleggen. De Belgische Ardennen of de Eifel liggen op slechts twee à drie uurtjes rijden.
  5. Oefenen, oefenen, oefenen!
  6. Onthoud: mountainbiken is vooral fun. Plezier staat altijd voorop!
Heb jij nog andere tips? Laat hieronder in een reactie weten welke dat zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *