Help de winter komt eraan! Hoe kleed ik me tegen de kou?

Help de winter komt eraan! Hoe kleed ik me tegen de kou?

Toegegeven, ik ben vooral een mooi weer fietser. Gewoon lekker een shirt en korte broek aan en gaan! In de herfst en winter kost het iets meer tijd om je gereed te maken en lijkt het misschien niet zo aantrekkelijk om naar buiten te gaan. Met koude handen en voeten (een typische vrouwenkwaal?) is het toch net even wat minder fijn biken. Toch trek ik er in de herfst en winter ook graag op uit met de mountainbike. Maar wat doe je nou eigenlijk aan als de temperatuur begint te dalen en misschien wel richting het vriespunt of daaronder gaat?

Hieronder mijn tips voor de koude(re) dagen.

1. Laagjes: windjack, fietsjack, thermoshirt, (winter)broek, baggy short
Als ik net op de fiets stap, heb ik het vaak nog erg koud, maar na de eerste paar meters krijg ik het al vrij snel warm. Het is dan ideaal om laagjes aan te hebben. Als eerste gaat vaak de rits van mijn windjack open. Daarna volgt de rits van het jack dat ik eronder draag. En dan gaat al snel het windjack uit. Over mijn winterfietsbroek draag ik vaak nog een baggy short. Ideaal voor de echt koude (en natte) dagen. De mijne is van het merk Endura. Houdt kou en water perfect tegen! Mijn wind- en fietsjack zijn beide van het merk Castelli. Heb ik al jaren en de kwaliteit blijft goed.

2. Accessoires: col, winterhandschoenen, helmmuts, overschoenen
Allemaal niet heel stylisch verantwoord, maar onmisbaar op de echt koude dagen. Het grootste nadeel van fietsen in de winter, vind ik mijn koude handen en voeten. Ik fiets daarom met de wind- en waterdichte winterhandschoenen van Shimano. Mijn overschoenen zijn van BBB en ook wind- en waterdicht. Ik heb deze overschoenen overigens twee maten groter dan mijn eigen schoenmaat, anders passen ze moeilijk over je mountainbikeschoenen.

3. Arm- en beenstukken
Ook niet heel gesoigneerd misschien, maar wel functioneel. Meestal trek ik de arm- en beenstukken in de herfst en in het voorjaar aan, als het nog niet super koud is. Het handige van arm- en beenstukken is dat je ze makkelijk uit kan doen (of af kan stropen) als je het warm krijgt. Het voordeel is ook dat je je eigen fijne fietsbroek aan kunt houden.

Tenslotte nog dit. In de winter fiets ik altijd met rugzak. Hierin heb ik nog een regenjack zitten. Een rugzak is ook handig voor de kleding/accessoires die je aan- of uit wilt trekken. En laatst kreeg ik nog deze briljante tip tegen koude voeten: leg bubbeltjes of aluminiumfolie onder je schoenzool, de kou komt van onderen en op deze manier houd je je voeten warm en (hopelijk) droog!

Laat je in ieder geval door de kou niet tegenhouden. Ook in de winter is het prachtig biken getuige de foto hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *