Het kiezen van de mountainbike die bij je past. Hoe heb ik dat aangepakt?

Het kiezen van de mountainbike die bij je past. Hoe heb ik dat aangepakt?

In juli 2011 kocht ik mijn eerste mountainbike. Ik was net begonnen met mountainbiken en had al een paar keer een mountainbike gehuurd, dus ik wist een heel klein beetje hoe en wat. Toch voelde deze aankoop nog redelijk impulsief. Gewoon op een zaterdagmiddag even een mountainbike aanschaffen, zonder ook maar iets te weten over frames, vering, afmontage, remmen, schakelsystemen of andersoortige technische specificaties. Na even gepraat te hebben met een van de medewerkers in de betreffende fietsenwinkel, zei ik: “Doe mij die maar”. En ik wees naar een matzwarte Focus. Ik had uiteraard wel naar het prijskaartje gekeken, zo impulsief was ik nou ook weer niet, maar de keuze was toch voornamelijk op de looks van de bike gebaseerd.

De Focus was een zogenaamde echte ‘instapper‘. Niettemin heb ik een dikke drie jaar met veel plezier om deze bike gereden. Zelfs in het Limburgse heuvellandschap en het Bayerischer Wald in Duitsland. Uiteindelijk zijn het toch de benen die het moeten doen (dat het type fiets wel degelijk verschil kan maken, heb ik later pas ervaren).

Hoe meer ik ging biken, hoe meer plezier ik erin begon te krijgen. Zeker na het weekje in Duitsland had ik de smaak goed te pakken. Ondertussen was ik me ook meer gaan interesseren voor het mountainbiken an sich, maar zeker ook voor alles wat daarbij hoort, dus het type bike, accessoires, trails, banden, onderhoud, etc. Veel informatie haalde ik uit UP/DOWN mountainbike magazine, maar ook een blad als Fiets. En het scheelt dat mijn vriend ook mountainbiker is en er redelijk veel vanaf weet.

Enfin, na drie jaar was ik toe aan een upgrade. Deze keer heb ik de keuze wat rationeler gemaakt dan de eerste keer toen ik een mountainbike aanschafte.

Welke afwegingen heb ik gemaakt?

  1. Hardtail of full suspension?
  2. Aluminium of carbon frame?
  3. 27,5 of 29 inch?

Ik ben begonnen met een bezoek aan Bike MOTION, de grootste fietsbeurs in de Benelux waar je alle merken onder een dak vindt en de mogelijkheid hebt om allerlei bikes te testen op een te gek parcours. Na deze beurs ben ik verschillende fietsspecialzaken afgegaan. Bij Rijwielpaleis Bilthoven trof ik een zeer ervaren dame, zelf ook fanatiek mountainbiker, die mij uitgebreid vertelde over haar eigen keuze (29 inch, carbon) en welke aspecten belangrijk zijn bij de aanschaf van een mountainbike. Ook mocht ik hier diverse bikes uitproberen. Na nog wat zaken te hebben bezocht, neigde ik naar 29 inch (de eerste afweging was gemaakt!).

Om zeker te zijn dat dit inderdaad de juiste keuze zou zijn, heb ik meegedaan aan het Bikefreak Test Festival in Dorst. Op een superhete dag in augustus heb ik hier diverse bikes kunnen testen. Van Canyon tot Trek, van Cube tot Specialized, 27,5 inch, 29 inch, hardtails en full suspension bikes. Voor mij is deze testdag echt dé manier geweest om mijn definitieve keuze te maken. Dorst is overigens ook een perfecte trail om de rijeigenschappen van elke bike te beoordelen. Geweldig snel parcours met stevige klimmen en toffe afdalingen.

De keuze voor 29 inch werd op deze dag dus bevestigd. Ik had al een 26 inch bike en vond het verschil met de 27,5 inch (die nog maar kort beschikbaar waren) te klein, vandaar mijn keuze voor grotere wielen. Nu zeggen ze (de ervaren bikers) dat het met 29 inch wielen lastiger sturen is in bochten, kleinere wielen zijn tenslotte wendbaarder. Toch vind ik dit zeker geen nadeel. Je moet wat meer je best doen om goed te sturen, maar met een goede bochtentechniek stuurt een 29”er ook prima. Met grotere wielen rol je wel makkelijker over obstakels zoals wortels etc., dus dat geeft weer meer vertrouwen en is comfortabeler.

Uiteindelijk blijft het toch persoonlijk. Wat voor mij goed voelt, hoeft niet te betekenen dat het voor jou ook goed voelt. Je moet ook in je achterhoofd houden waar je gaat biken. Zijn dat voornamelijk de trails in Nederland (dan is 27,5” aan te raden) of ben je van plan om ook in het buitenland (lange tochten) te gaan biken (dan is 29” aan te raden)?

Ik heb ervaren dat op lange klimmen, zoals in Italië, 29 inch verdraaid fijn is. En ja, het zou kunnen dat ik op een trail als in Dorst wat minder goed de bochten doorkom, maar dat vermindert het plezier in het biken bij mij zeker niet. Uiteindelijk heb ik dus ook gekozen voor een hardtail en een carbon frame. Dat had vooral te maken met het feit dat ik (in die tijd) meer een klimmer was dan een downhiller (inmiddels heb ik dus ervaren hoe cool het downhillen is!).

Een paar dagen na de testdag heb ik bij 12Gobiking in Moordrecht mijn Scott Scale 920 gekocht (Shimano SLX versnellingen, voorderailleur, crankstel, cassette, remsysteem, Shimano XT achterderailleur, Fox voorvork, Schwalbe Rocket Ron banden): licht, snel en sportief.

Toen ik mijn bike in 2014 kocht, bestond het 1×11 (of 1×12) schakelsysteem nog niet. Er was intussen al wel een 2×10 systeem, maar ik heb dus nog heel ouderwets een 3×10 systeem. Nou moet ik wel zeggen dat ik bij heel steile en lange beklimmingen (want die heb je in Italië en Frankrijk) maar wat blij ben met mijn ultra kleine verzet. Ik kom overal zonder problemen boven  met mijn 22-30-40 voorbladen en 11-36 cassette. Ik moet overigens eerlijk bekennen dat ik bij 12Gobiking ben uitgekomen vanwege het prijskaartje. Eind augustus, begin september hebben zij vaak goede aanbiedingen (houd hun site dus in de gaten).

Zoals ik al schreef, heb ik ondertussen ervaren hoe supercool downhillen is. De laatste tijd denk ik dus steeds meer na over een volgende upgrade, maar dan in de vorm van een full suspension. Ongetwijfeld komt dan ook de vraag van het 1×11 systeem aan bod. Eerst moet er trouwens nog even doorgespaard worden, voordat de nieuwe bike kan worden aangeschaft 🙂

UPDATE juni 2018

Inmiddels is mijn full suspension bike er. En ja, sindsdien is het biken nog leuker geworden. Ik schreef er dit artikel over.

Waar rijd jij mee? Ik hoor graag wat jouw ervaring is! Laat hieronder je reactie achter.

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *