La dolce vita mountainbiken rondom Lago di Garda

La dolce vita mountainbiken rondom Lago di Garda

La dolce vita mountainbiken is voor mij genieten van een koel glas Pinot Grigio na een geweldige bikeride, aan het eind van de middag een duik nemen in het zwembad en ’s avonds smullen van een heerlijke pasta in een van de vele restaurants rondom het Gardameer.

Het Gardameer staat ook wel bekend als de bike parel van het noorden van Italië. Hier combineer je uitdagend biken met het goede Italiaanse leven ofwel la dolce vita. Denk hoge bergen, een mediterraan klimaat, heerlijk eten en drinken en honderden kilometers mountainbike routes. De regio rond het Gardameer is dan ook hét mountainbike gebied bij uitstek. Vooral in de bergen achter Limone, Riva del Garda en Torbole, en op de Monte Baldo geniet je van adembenemende uitzichten en prachtige natuur.

Twee jaar geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de bergen van de Dolomieten en er zitten extreme kuitenbijters bij, dus wees voorbereid (mijn kleinste verzet voelde voor mij soms nog niet als klein genoeg)! Wij verbleven in het plaatsje Torbole sul Garda, aan de noordkant van het Gardameer. Deze noordkant is uitermate geschikt voor allerlei sporten zoals klimmen, surfen en dus mountainbiken en is minder toeristisch dan de zuidkant. Door het mooie klimaat kan er het hele jaar door gebiked worden, maar de lente en de herfst zijn wel de beste tijden. In de zomer kan het er namelijk erg druk zijn.

Rondom het Gardameer vind je talloze routes die je of zelf of met een gids kunt fietsen. Er zijn genoeg bikewinkels te vinden in zowel Torbole als Riva del Garda, waar ook mountainbikes worden verhuurd. Je hoeft dus niet je eigen mountainbike mee te nemen, hoewel ik het zelf altijd prettiger vind om op mijn eigen vertrouwde bike te zitten.

Voor het echte dolce vita gevoel kun je na afloop van je bikeride een drankje doen bij Bar Alla Sega pal aan het Gardameer in Torbole sul Garda. Hier vind je relaxt personeel, heerlijke hapjes en drankjes en een adembenemend uitzicht over het meer.

De meeste routes rondom het Gardameer zijn een combinatie van asfalt en grindwegbeklimmingen, als ook technisch uitdagende singletracks en snelle (soms steile rotsachtige!) afdalingen.

Hieronder deel ik mijn top 3 van favoriete routes met je:

1. Anello Garda Sarca
“Makkelijke route voor alle niveaus zonder significante hoogteverschillen. Geniet van een mediterraan landschap. Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot middelzwaar.” Zo luidt de officiële omschrijving van deze route, maar laat je niet voor de gek houden. Dit is wel degelijk een pittige route, niet alleen qua kilometers (61 maar liefst), maar zeker ook qua hoogteverschillen. Trek hier dus zeker een dag voor uit. Je wordt wel beloond met prachtige vergezichten en onderweg kom je genoeg dorpjes tegen om even de benen te laten rusten.

2. San Giovanni
Deze route van 33 kilometer en 1.166 hoogtemeters start vanuit Arco en voert naar de San Giovanni (1.125 m). Hoewel een deel van de tour over het asfalt loopt, is het een gevarieerde route met een mooie afdaling als beloning! Halverwege de top zit een bergrestaurant waar je de inwendige mens kunt voorzien van de nodige koolhydraten. En dat is zeker geen overbodige luxe na een toch wel pittige klim! Na deze tussenstop is het nog maar een klein stukje naar de top (1.166 m), waarna je weer aan de afdaling richting Arco begint.

3. Monte Baldo
Als ik op vakantie ben, laat ik het liefst de auto staan. Voor de Monte Baldo heb ik een uitzondering gemaakt. Het uitzicht vanaf de top wil je zeker niet missen! Om je krachten te sparen voor de downhill, kun je ook gewoon de kabelbaan naar boven nemen. Het duurt ongeveer twintig minuten voor je de top op 1.700 meter hoogte hebt bereikt. De mountainbike gaat uiteraard gewoon mee. Eenmaal boven heb je de keuze uit diverse downhills. Ik heb de violet tour gedaan, omdat ik nou eenmaal niet de grootste held ben in de downhill (en het is hier wel even een tandje heftiger downhillen!). Overigens wordt er wel aan mijn downhill skills gewerkt, maar dat geheel terzijde.

Alle routes (behalve de Monte Baldo) met beschrijving en details over lengte, hoogtemeters en startpunten vind je in deze bike guide of kijk even op de site van VisitGarda. Ik raad overigens aan om GPS routes te downloaden, omdat niet alle routes even goed uitgepijld zijn.

Ons verblijf

Belvedere sul Garda
Via delle Busatte n. 24
38069 Nago-Torbole (TN)

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *