Home » Mountainbike hotspot Houffalize in de Ardennen

Mountainbike hotspot Houffalize in de Ardennen

Mountainbike hotspot Houffalize in de Ardennen

Houffalize is een pittoresk stadje in de Belgische Ardennen. De omgeving van Houffalize staat bekend als het Belgische mekka voor de mountainbiker. Uitgestrekte bosgebieden, laaggebergte met heuvels van ongeveer 500 meter hoogte, vergezichten en idyllische dorpjes en gehuchtjes kenmerken deze mountainbike hotspot. De perfecte uitvalsbasis voor een mooie mountainbike tocht dus!

Vlakbij Houffalize, in het gehuchtje Bonnerue, ligt de ideale plek om te verblijven, namelijk Herberg Les Etables. Eigenlijk is dit mijn geheime adresje, maar ik deel het graag met jullie! In UP/DOWN Mountainbike Magazine las ik hierover en sindsdien is dit mijn favoriete herberg in de Ardennen. De eerste keer dat ik hier verbleef was voor een lang weekend in mei. Gastheer Rob en gastvrouw Corina zijn enorm gastvrij en zij laten je ook echt thuis voelen.

De herberg is volledig ingesteld op mountainbikers. Je kunt je bike veilig in de schuur zetten, er is een hogedrukspuit, allerlei benodigdheden voor je fiets en het allerbelangrijkste, Corina serveert ’s ochtend een heerlijk uitgebreid ontbijt en ’s avonds een fantastisch 3-gangen diner. De inwendige mens ontbreekt het hier ook aan niets dus. Verder kun je gebruik maken van sauna en bubbelbad. Na een lange bikerit is dat toch wel ultiem hoor!

Als het weer het toelaat, maakt Rob na het eten het kampvuur aan. Met een heerlijk Belgisch biertje is het dan gezellig napraten met de andere bikers. Dat is het leuke aan dit adresje, je ontmoet andere bikers, wisselt ervaringen uit, drinkt gezellig een biertje en deelt de passie voor het mountainbiken. Als je al niet besmet was met het mountainbikevirus, wordt je dat hier zeker!

Over de routes
Houffalize heeft 6 uitgepijlde routes. Officieel starten alle routes vanuit het stadscentrum van Houffalize. Vanuit Les Etables pak je heel makkelijk route 2 of 3 op en deze staan ook weer in verbinding met alle andere routes. Inmiddels heb ik alle routes al meerder keren gefietst dus de laatste keer dat we hier waren, hebben we een van Rob’s eigen GPS routes gedaan. Dit is zo leuk om te doen, omdat je niet precies weet waar je uitkomt en dat betekent vaak dat je op de meest verrassende plekjes komt.

  • Route 1: Geel – 18 km – Gemakkelijk
  • Route 2: Blauw – 27 km – Gemiddelde moeilijkheidsgraad
  • Route 3: Rood – 35 km – Moeilijk en technisch
  • Route 4: Rood – 40 km – Moeilijk maar niet zo technisch
  • Route 5: Blauw – 28 km – Gemiddelde moeilijkheidsgraad
  • Route 6: Groen – 21 km – Moeilijk en technisch

De eerste keer dat we in Houffalize waren, vond dat weekend ook de Belgian Mountainbike Challenge (kijk maar eens op hun site!) plaats. Op dag 3 van ons verblijf, waren we begonnen aan route 6 (de meest pittige), maar wisten wij veel dat precies op dat moment al die snelle ‘mennekes’ voorbij zouden komen. En die waren een partij fanatiek! Ik stond net te dubben of ik de afdaling zou fietsen of lopen, dus ik stak er wat amateuristisch bij af. Uiteindelijk leek het ons verstandig om een andere route op te pakken en zo makkelijk gaat dat dus in Houffalize!

De routes zijn over het algemeen goed uitgepijld, maar toch is het vaak verstandig voor de zekerheid een routekaart (of GPS) mee op pad te nemen. En anders kan Rob je zeker op weg helpen.

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.