5 Tips voor biken in Finale Ligure

Na een euforische eerste week biken in Finale Ligure waar we voor ons doen lekker naar beneden knalden op de trails, begon de tweede week iets anders dan gepland. Rene maakte een schuiver op de verbindingsroute tussen de Rollercoaster en Cacciatore trail (au) en mijn achteras brak af (ai). Gelukkig kon deze nog dezelfde dag gerepareerd worden (lees: heb nu een tweedehands DT Swiss wielset met blauwe Hope Pro 4 naven – voordeel is wel dat ik nu ook hoorbaar ben als ik niet trap 😉) en na twee dagen was de ergste beursheid bij Rene voorbij en konden we weer en route!

In mijn vorige blogpost heb ik al wat van mijn favoriete trails beschreven en heb ik jullie beloofd om mijn ‘geheime’ adresje in Finalborgo te delen. In dit artikel zet ik nog wat meer tips voor het biken in Finale Ligure op een rijtje inclusief onze accommodatie met het mooiste uitzicht over Finalborgo!

Finalborgo by night
  1. Shuttle service

In Finalborgo en omstreken zitten genoeg aanbieders van shuttle services. Wij hebben goede ervaring met de service van Finale Bikers. Heel ontspannen sfeertje en iedereen spreekt goed Engels. Het beste is om van te voren wel de shuttle te reserveren. Ze hebben diverse vertrektijden. Wij boekten meestal de shuttle van 10h30 (relaxed na het ontbijt en de koffie), maar eerder kan ook. Ze kunnen je afzetten bij Melogno voor de Rollercoaster, kosten 10 euro of de Nato Base, kosten 12 euro. Vanaf Nato Base heb je meerdere mogelijkheden om af te dalen, Op verzoek kun je trouwens ook een lift krijgen van Mallare terug naar Nato Base.

De Nato Base is een stukje artistiek niemandsland

2. Bike uitrusting

De trails zijn hier veel ruiger dan in Nederland. Het is daarom geen overbodige luxe om in mtb beschermings gear te investeren. Ik adviseer minimaal kniebeschermers, maar inmiddels heb ik mijn collectie uitgebreid met elleboogbeschermers, protectie sokken, goggles en een full face helm. Nu moet ik zeggen dat wij niet continue ruige trails rijden. Ik vind het ook nog steeds leuk om bijvoorbeeld via een wat makkelijker pad naar Noli te rijden, een prachtig dorpje verderop. Dan ga ik niet full gear. Maar rijden we een trail als de Rollercoaster, dan ga ik all-in. Het voelt gewoon wat veiliger aan als je goed beschermt bent. Uiteraard geldt ook dat je bike in orde moet zijn. Hoewel er onderweg natuurlijk altijd iets kan gebeuren, kijk maar naar mijn bike. Die krijgt hier echt wat meer te verduren en dus is de kans dat hier iets afbreekt of kapot gaat, toch wel iets groter.

Full gear op de Rollercoaster trail

3. Local Bike Shops

Dat brengt me meteen bij de volgende tip, een goede local bike shop voor onderdelen, reparaties of advies. Finale Bikers fungeert naast aanbieder van shuttle services ook als bike shop. Allereerst ging ik dus hier langs met mijn kapotte achteras. Omdat mijn Trek alweer wat ouder is (2014), zijn mijn wielen nog non-boost. Da’s het nadeel natuurlijk van al die veranderende ‘standaarden’. Het is voor bike shops niet te doen om alle types op voorraad te hebben. Gezien de levertijd en de kosten van een nieuwe naaf/herspaken, adviseerde men om een andere wielset erop te leggen. Aangezien Finale Bikers die niet op voorraad had, werd ik doorverwezen naar Soul Cycles, een bevriende LBS waar zij zelf ook vaak onderdelen bestellen.

Christoph van Soul Cycles begroette ons hartelijk, maar had helaas ook niets op voorraad liggen. Evengoed zou hij een rondje gaan bellen met andere bike shops in Finale en mij wat laten weten. Ik liet mijn telefoonnummer achter en al na een half uur belde Christoph om te zeggen dat Andreas van Bike Link twee (tweedehands) wielsets had liggen. Hij zou weten van onze komst.

Andreas had inderdaad een wielset van Mavic en een van DT Swiss E512 met Hope naven liggen. Aangezien de wielen van DT Swiss altijd wel prima zijn en ik stiekem ook de kans zag om een naaf met ratel te krijgen (stond altijd al op mijn verlanglijstje 😇), koos ik voor de wielen van DT Swiss met de Hope naven. Een een uur later liep ik de shop uit met een gerepareerde bike en een heerlijke ratel!

Wat mij opvalt is dat alle bike shops elkaar kennen, maar ook naar elkaar doorverwijzen. Al die gasten zijn super relaxed en voeren ook gewoon op zondag reparaties uit tegen normaal tarief (ik betaalde 250 euro voor de wielset, inclusief arbeid).

De Hope naaf met ratel 😀

4. Trails, trails en nog eens trails

In Finale vind je een grote verscheidenheid aan pittige trails en het is geen toeval dat de Enduro World Series hier vaak de seizoensafsluiting houden. Wij hebben geprobeerd een paar van de trails te rijden die in eerdere jaren door de pro’s als race zijn gereden, zoals de Rollercoaster, Dolmen en Bondi trail (zie eerdere blogpost). Sommige waren te rijden, andere duidelijk nog een niveautje te hoog.

Volgend weekend vindt hier de EWS2020 plaats en we zien her en der al wat pro rijders in Finalborgo rond lopen. Sterker nog, er zit er een in het complex bij ons. Een jongen van 19 uit Whistler, Canada die hier met zijn ouders, David en Lisa, verblijft en elke dag trails aan het verkennen is. Ik heb wat filmpjes van hem voorbij zien komen op zijn Instagram en je kunt alleen maar respect hebben voor de manier waarop hij hier naar beneden raust.

En dan dacht ik progressie gemaakt te hebben 😉 Er valt dus nog heel wat te verbeteren. Aan de andere kant, als ik kijk hoe ik hier vorig jaar reed en hoe ik hier nu rijd, mag ik alleen maar heel tevreden zijn. Ik rijd met zoveel meer zelfvertrouwen naar beneden, soms rijd ik zelfs voorop (was vorig jaar ondenkbaar). Ook pak ik nu meer van de moeilijke secties mee, in plaats van dat ik meteen afstap. Mijn doel is nu om nog zekerder te kunnen afdalen en nog iets relaxter op de fiets te zitten!

Een pittige sectie op de Crestino trail die ik nu wel reed!

5. Accommodatie

Wij verblijven in het plaatsje Finalborgo. Een oud Middeleeuws dorp, tevens walhalla voor mountainbikers. Als biker ben je hier overal welkom en je bike hang je gewoon aan een van de vele stangen. Wij huren hier een studio in appartementencomplex/bike hotel Casavacance sul Borgo. Het gebouw is een zestiende-eeuwse villa waarin de appartementen van de Residenza sul Borgo zijn ondergebracht. Vanaf hier kijk je prachtig uit over Finalborgo en op een heldere dag kun je bijna de zee zien. Gianluca is de eigenaar en spreekt goed Engels. Je bike kun je stallen in de afgesloten bike room en verder is hier ook alles aanwezig om wat kleine reparaties uit te voeren en om je bike af te spuiten. Winkels, bars en restaurants zijn allemaal op loopafstand. Het enige nadeel is de steile klim (15%) om hier te komen die na een dag fietsen nog steiler lijkt.

Borreltijd in Finalborgo

Tot slot

Onze drie weken in Finalborgo zitten er bijna op. Dat lijkt misschien lang, maar naast het fietsen, houden wij hier ook gewoon vakantie ⛱️😎 Dus een koffietje in het dorp, een middag aan het zwembad, een ochtend naar het strand, lunchen in een dorpje verderop. Dat kan hier allemaal. Dus ben je op zoek naar dikke trails rijden in combinatie met la dolce vita, overweeg dan Finalborgo. Het zal je zeker niet teleurstellen!

Uitzicht op Noli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *