MTB’en tussen de wijngaarden van de Vogezen en de Elzas

MTB’en tussen de wijngaarden van de Vogezen en de Elzas

De Vogezen is de bergachtige streek op de grens met de Elzas in het oosten van Lotharingen. De Franse naam is les Vosges en dit gebied ligt op zo’n zeven uur rijden van Utrecht. Ideaal dus voor een korte vakantie, maar daar doe je de Vogezen mee te kort. In de Vogezen ligt het avontuur voor het oprapen Het is een gebied met vooral veel bos. Het is ook de streek met een heerlijke keuken. De witte wijnen uit de Elzas die er worden geschonken zijn al even populair. De Vogezen mogen dan vooral bekend zijn bij wandelaars, mountainbikers komen er ook prima aan hun trekken. Vorig jaar september was ik dan ook met de mountainbike in dit mooie departement in Frankrijk.

Reis en verblijf

Wij verbleven aan de rand van het pittoreske plaatje Guebwiller, ten noordwesten van Mulhouse en ten zuidwesten van Colmar (zeker het bezoeken waard!). De groene bergen met zijn schitterende vergezichten, de uitgestrekte bossen en een uitgebreid netwerk van singletracks maken de Vogezen tot de ideale mountainbike bestemming. De Vogezen staan bekend als het ruigste middengebergte van Europa en er gelden nauwelijks beperkingen voor mountainbikers, je mag bijna overal rijden. De ligging van Guebwiller is gunstig, veel van de trails, ook wel Rando VTT genoemd, komen er op uit.

Eindeloze mogelijkheden voor mountainbikers

In de gehele Vogezen liggen in totaal ongeveer 4000 km aan uitgepijlde routes, variërend van relatief vlakke MTB routes door de landbouwgebieden in het westen tot de routes aan de oostkant met veel meer hoogteverschil (en dus vaak zwaarder). Er zijn een aantal kaartjes beschikbaar met de belangrijkste routes in de belangrijkste MTB dorpen. Het mooie is ook dat je hier op wandelpaden mag mountainbiken. Veel van de wandelpaden zijn uitdagende single tracks met wortels, stenen en een geweldige flow! En waar je in Nederland nog wel eens een boze blik krijgt toegeworpen van een wandelaar, word je hier enthousiast begroet!

De toerist uithangen

Omdat de vorm vorig jaar enigszins ontbrak en het weer ook niet echt mee wilde werken (het kan in deze streek nog wel eens veel regenen), kozen wij ook voor de wat minder uitdagende MTB routes. Maar vergis je niet, in dit middelgebergte betekent dit uiteraard dat de colletjes nog altijd pittig zijn. Het leuke van deze relatief makkelijkere routes is ook dat je een beetje de toerist uit kunt hangen. Dat betekent dus heerlijk koffie drinken in een van de talrijke pittoresk dorpjes die je onderweg tegenkomt en dat je zelfs een wijnproeverij kunt meepakken bij een van de vele wijnhuizen. Wij deden een proeverij bij wijhuis  la Cave du Vieil Armand in Soultz-Wuenheim. De bestelling konden we helaas niet mee terug nemen op de fiets (het was nogal veel!), dus zijn we later met de auto terug gegaan om de dozen Pinot Gris, Riesling en Crémant op te halen. Overigens is ook duidelijk te zien dat de Eerste Wereldoorlog zijn sporen heeft nagelaten in deze streek. Je pikt dus ook meteen een lesje geschiedenis mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *