5 Keer mountainbike lectuur

5 Keer mountainbike lectuur

Mountainbiken leer je bij voorkeur door het gewoon te doen en niet uit een boek. Toch zijn er wel degelijk een aantal boeken, magazines en videos waar je handige tips uit kunt halen en waarmee je zelf je mountainbike skills naar een hoger niveau kunt tillen. Uiteraard geldt oefening baart kunst, maar soms helpt het om de theorie te begrijpen om het vervolgens in de praktijk te brengen. Ik deel hier mijn favoriete mtb lectuur. Doe er je voordeel mee!

  1. Mastering Mountain Bike Skills – Brian Lopes, Lee McCormack (Engels)

Dit boek staat bij mij met stip op nummer 1. Mastering Mountain Bike Skills is rijk geïllustreerd en met veel humor geschreven. De fun spat van de pagina’s af. Het boek biedt alles wat je nodig hebt om je plezier op de mountainbike trails te maximaliseren. In dit boek leer je hoe je de juiste fiets kunt selecteren en aanpassen aan jouw rijstijl. Ook worden de basisvaardigheden en technieken in detail uitgelegd. Altijd goed om weer eens te lezen hoe je het beste een bocht doorkomt, over obstakels rijdt en de perfecte drop-off maakt. En last, but not least, geeft het boek je tips hoe je op elke type trail en ondergrond kunt rijden. Biran’s adagium luidt “Don’t just survive the trail – own it, and enjoy the thrill”.

  1. Bike Skills – Mountainbike rijtechnieken – van basics tot masterclass – Michel Romen (Nederlands)

Hoewel mijn kennis van de Engelse taal best redelijk is, is het ook fijn om uitleg over technieken in je eigen taal te lezen. Bike Skills van Michel Romen is dan een goed alternatief voor het eerst genoemde boek. Of je nu een beginner of een gevorderde rijder bent, de 30 hoofdstukken in dit boek geven je een heldere leidraad bij het ontwikkelen van rijvaardigheden op de mountainbike. Daarbij wordt geen enkel onderwerp overgeslagen: de materiaalkeuze, evenwichtsoefeningen, maar ook het nemen van haarspeldbochten en verschillende sprongtechnieken worden behandeld. Meer dan 550 (!) foto’s en afbeeldingen tonen daarbij stap voor stap de bewegingen en specifieke aandachtspunten. Voor vergevorderde rijders bevat dit boek bovendien een aantal Masterclass-onderdelen. Dit zijn technieken waarmee je de moeilijkste uitdagingen kunt overwinnen. Verbetering van je rijvaardigheid geeft je meer vrijheid om te rijden waar je maar wil. Je zelfvertrouwen groeit en daarmee ook het plezier op de mountainbike. En dat ligt met dit boek binnen handbereik!

  1. Up/Down Mountainbike Magazine (Nederlands)

In de traditionele fietsbladen staat sporadisch iets over mountainbiken. De nadruk ligt op wielrennen en dan vooral op het verbeteren van je  fietsprestaties. Wat is het dan heerlijk om de Up/Down te lezen. Up/Down Magazine laat zien dat de wereld er compleet anders uit ziet op twee wielen. Het is voor de mountainbikers een werkelijk speelparadijs.  Dit magazine is er voor de mountainbikers waarbij het plezier voorop staat en die op zoek zijn naar de mooiste routes en vetste trails in binnen –en buitenland. Elke editie staat er wel een fantastische reisreportages in het blad met praktische tips voor reis en verblijf. Bovendien biedt Up/Down Magazine je technieken, tests en leerzame instructies om je skills te verbeteren. Dus verbeter je mountainbike skills met Up/Down Mountainbike Magazine!

  1. At the Edge: Riding for My Life – Danny MacAskill’s (Engels)

Danny MacAskill leeft voor het avontuur. De fietser maakt legendarische YouTube video’s waarvan menigeen viral gaat zoals Wee Day Out, The Ridge, Cascadia en Imaginate: zenuwslopende montages van stunts waarin alles voorbij komt van bergtoppen, daken, spooksteden en filmsets. Zijn leven is er een van sensatie en miljoenen online hits. Het was geen gemakkelijke rit. Twijfel, stress en de ‘wat als factor’ maken deel uit van elke spectaculaire truc. Zijn leven zit vol uitersten en extremen. In zijn memoires deelt Danny zijn anarchistische jeugd op het eiland Skye en vroege dagen als straatrijder. Hij neemt je mee achter de schermen van zijn trainingen en video’s, deelt nooit eerder geziene schetsen uit zijn persoonlijke notitieboek en onthult wat er nodig is om het volgende niveau te halen – zowel mentaal als fysiek. Sluit je aan bij Danny voor een zenuwslopende rit. Zorg er wel voor dat je een helm meeneemt!

  1. Mountainbiken Zuid Limburg – Rick Brauwers (Nederlands)

Dit is hét off-roadboek voor het Limburgse heuvelland. Auteur, vormgever én Limburger Rick Brauwers neemt je mee over 10 permanente mountainbikeroutes in het Zuid-Limburgse land. Het boek beschrijft het karakter van de tochten en zoomt in op 24 beklimmingen. Van elke route worden de cijfers weergegeven, afstand, hoogtemeters, gemiddelde en maximum stijgingspercentage en aantal beklimmingen. Maar ook het parcours reliëf, informatie over het landschap en uitzichtpunten. Ter voorbereiding voor de biker ook relevante informatie over de beklimmingen en afdalingen en hoe die te nemen. Leuk zijn ook de insider tips voor overnachtingen en bezoekwaardige locaties. Interessante tekst met fantastische foto’s. Alle routes zijn digitaal te downloaden op www.racefietsenzuidlimburg.nl als GPS-bestand. Voor iedereen die in Limburg wil gaan mountainbiken een fantastisch boek. Wij hebben er veel tips uit gehaald!

Wat is jouw favoriete mountainbike boek, magazine of video? Tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *