Hoe blijf ik fit naast het mountainbiken?

Hoe blijf ik fit naast het mountainbiken?

Dat mountainbiken mijn nummer een sport is moge duidelijk zijn, maar daarnaast doe ik nog best wat andere activiteiten om fit te blijven. Als je de opsomming zo ziet, zou je kunnen denken dat ik echt mega fanatiek ben, maar niets is minder waar. Ik sport heus niet elke dag en mag graag een goed glas wijn drinken. En bij het mountainbiken gaat het mij om de fun en niet om het aantal kilometers of het behalen van bepaalde Strava segmenten. Ik sport omdat ik er enorm veel lol in heb en bijkomend voordeel is dat ik me er fitter en energieker door voel.

Naast het mountainbiken, heb ik lange tijd steps, zumba, en xcore gedaan. Een uur lang matig intensief bewegen. Sinds anderhalf jaar werk ik bij Vanderlande en mijn werkgever biedt een volledig sportprogramma met veelal high intensity trainigen (met begeleiding – hoe tof!). De matig intensieve activiteiten hebben inmiddels dus plaats gemaakt voor korte, hoog intensieve trainingen. Van Mike, Health Manager en Personal Trainer bij Vanderlande, begrijp ik dat kortdurende, hoog intensieve inspanning net zo effectief kan zijn voor het verbeteren van de fysieke fitheid als langdurige inspanning op een matige intensiteit. Win-win, want  met minder tijdsinvestering, behaal je vergelijkbare effecten op de fysieke fitheid.

Mijn extra curriculaire activiteiten op een rijtje:

 1. Monday Runday

Elke maandagavond doe ik samen met andere hardloop-minded collega’s mee aan de interval training onder begeleiding van Mike. Tijdens dit uur is er veel aandacht voor looptechniek en leer je hoe je efficiënter kunt hardlopen en je conditie kunt verbeteren. Ook geeft Mike geregeld uitleg over gezonde voeding en wat je het beste na een intensieve training kunt eten (eiwitten en rood fruit!). Elke week volgen we een ander programma en gedurende de zomer wordt de intensiviteit opgevoerd in aanloop naar de (halve) marathon van Eindhoven in oktober. Ik ga bijna elke maandag stuk, maar na afloop voel ik me zo lekker! Ook merk ik dat ik door het intervallen fitter word (dus toch!) en dat heeft weer een positief effect op mijn algehele fitheid en gemoedstoestand.

 • HIIT (High Intensity Interval Training)

Elke dinsdagmiddag staat er een HIIT training op het Vanderlande workout programma. De 30 minuten durende High Intensity workout bestaat uit diverse korte en lange interval momenten, die zeer gevarieerd en in wisselende tempo’s worden uitgevoerd. Enorm uitdagend en intensief en onder toeziend oog van trainer Renzo (de andere Personal Trainer) is opgeven geen optie! Tijdens deze training worden behoorlijk wat calorieën verbrand. Omdat de hardloop training van maandagavond meestal behoorlijk pittig is, doe ik niet altijd mee, maar als ik wel meedoe, ga ik ook tijdens deze workout behoorlijk stuk. Spierpijn hoort er meestal ook bij, maar he, no pain no gain 😉

 • Bootcamp

Ik roep atlijd dat bootcampen een soort apenkooien voor volwassenen is. Tractorbanden omgooien, touwtrekken, lunges met een autoband boven je hoofd, korte sprintjes en fitnessoefeningen. Het komt in deze workout allemaal aan bod. Heerlijk om zo in de buitenlucht in beweging te zijn. Elke donderdag tussen de middag sta ik me buiten op het grasveld met een heel aantal collega’s in het zweet te werken, zo nu en dan tot grote hilariteit van collega’s die een rondje gaan lopen in hun lunchpauze. Soms vervloek ik de oefeningen (burpeeeeees), maar bootcamp in groepsverband is zo leuk om te doen en nog effectief ook! Oh ja en ook hier de nodige spierpijn een dag later.

 • Ab workout/core stability

De ab workout (door mij ook wel broodjes workout genoemd) is niet een training die direct een lach op mijn gezicht tovert (in tegenstelling tot de hier boven genoemde workouts), maar je krijgt er wel afgebakken broodjes van ;-). De workout duurt meestal 20 tot 30 minuten en is mega effectief, maar echt lol heb ik er niet in. Waarom doe je het dan, denk je nu.  Door core stability oefeningen te doen, ben je minder vatbaar voor blessures en verbeteren je sportprestaties. De romp van ons lichaam vormt de basis van alle bewegingen van de ledematen. Het is een powerhouse: buikspieren aan de voorkant, rugspieren en de bilspieren aan de achterkant, het middenrif aan de bovenkant, en de spieren van het bekken en heupen. Deze training heeft kortom veel te maken met het begrip ‘functioneel trainen’. Dit wil zeggen dat de training een positief effect heeft op sportprestaties.

Ik realiseer me dat ik enorm bof dat ik deze workouts allemaal tijdens of na mijn werk kan doen met professionele begeleiding. Heel fijn dat er bij Vanderlande zoveel aandacht is voor plezierig werken, gezond leven en voldoende beweging. Of mijn sportprestaties het afgelopen jaar nou echt beter zijn geworden, vind ik moeilijk te zeggen. Aan wedstrijden doe ik eigenlijk nooit mee, maar ik vind het veel belangrijker dat ik me fit(ter) voel, dat ik mijn hoofd leeg kan maken en dat ik er plezier in heb. De echte fitheidstest komt in september als we drie weken gaan mountainbiken in Italië. Ik houd jullie op de hoogte!

Ik ben benieuwd welke activiteiten jij naast het mountainbiken doet. Laat het me weten in de comments!

2 Reacties

 1. 19 oktober 2019 / 01:33

  Leuk om te horen dat jij zo graag sport en traint en dat MTB nummer 1 is!!!! Ik ben al 62 en doe vnl. mountainbiken. Al 15 jaar mee bezig en ik en mijn maat zeggen altijd hadden we dit maar gedaan toen we jong waren. Wij zijn niet fanatiek en rijden vrij rustig, maar wel Circa 4 uur. Wij rijden vaak onze eigen routes in de buurt van Driebergen, Zeist, Amersfoort, Leersum en Amerongen, Jaarlijks rijden we de MTB route bij de Posbank meerdere keren. Ook bij Lunteren komen wij vaak en de route van Apeldoorn van 50 km.
  Inmiddels doe ik gewoon lange afstands fietsen ook. Daar heb ik een vrouwelijk maatje voor van 59. Zij is een wereldfietster en rijdt in de zomer met tentje naar de Middellandse Zee, Roemenië.etc. Laatst in 4 uur tijd 70 km met haar gefietst. Dit is ook goede training. Wij hebben hybrides geen racefietsen.
  Verder doe ik ook fittness ter ondersteuning van het mountainbiken. Op mijn hoge leeftijd begin ik meer echt te sporten. Ik wil 1x per week
  mountainbiken zonder mijn maatje en dan voluit tot de uitputtings grens circa 20 km op een route bij Laage Vuursche, Driebergen, Zeist, Leersum en Amerongen fietsen. Het is heel gezellig met mijn MTB maatje, maar ik ben veel meer een sporter dan hij en wil de lat hoger leggen.

  • 22 oktober 2019 / 09:35

   Wat een enthousiaste sporter ben je! Super om te horen. Ik ben ervan overtuigd dat sporten je lichaam en geest gezond houdt. Afwisseling is ook belangrijk, maar het allerbelangrijkste is doe wat je leuk vindt! Hou dit vast. Erg leuk om te lezen wat je zoal doet qua sport en beweging 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *