Amblève Trail Center – Remouchamps

Amblève Trail Center – Remouchamps

Het Amblève Trail Center – Remouchamps stond al een tijdje op mijn lijstje, maar ik had tot nu toe nog geen kans gehad om de trails te verkennen. Maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Ik ben er in korte tijd drie keer geweest. Remouchamps biedt een unieke combinatie van steile beklimmingen, technische afdalingen, en adembenemende uitzichten die het hart van elke endurorijder sneller doen kloppen

Tijdens mijn eerste bezoek begonnen we onze dag bij de Ninglinspo-parkeerplaats, een populaire locatie die in het weekend snel volloopt. Een tip voor wie hierheen komt: probeer de Rue de l’Ecole, waar meestal meer parkeerruimte is. Vanaf de Ninglinspo-parkeerplaats is de klim naar de eerste trails direct een uitdaging. Tijd om op te warmen is er niet, want het pad stijgt meteen steil omhoog. Mijn hartslag ging door het dak en mijn benen kregen een eerste serieuze test. Na een half uur klimmen waren we eindelijk boven en klaar voor de eerste afdaling.

De blauwe en rode trails

Als eerste namen we de blauwe trails Lêd Rivêu en Lès Eyis. In het begin voelen deze trails nog redelijk mild aan, met een paar lichte hellingen en overzichtelijke bochten. Maar zodra je verder afdaalt, veranderen ze in steilere en technischere uitdagingen. Het was een goede introductie tot de trails van Remouchamps, maar ik begon me al af te vragen wat de rode en zwarte trails zouden brengen.

Na weer een pittige klim waagden we ons aan de rode trail La Bobaf. Het verschil met de blauwe trails was meteen duidelijk: de trails zijn steiler, met meer technische obstakels zoals rotsen en wortels, en er zijn zelfs enkele natuurlijke drops die je weer even op scherp zetten.

Tijdens mijn tweede bezoek aan het Trail Center reed ik ook een stuk van de rode trail La Wassem, een echte test van balans en behendigheid met veel scherpe bochten waar ik met moeite door heen kwam. Op een gegeven moment, merk je ook dat het steile klimmen langzaam wat energie gaat eisen. Een pauze en wat extra calorieën zijn dan ook broodnodig (letterlijk dus 😉).

Neem voldoende bananen mee

De trails in Remouchamps liggen verspreid over een ruim gebied, dus het kan soms een flinke tocht zijn om van de ene naar de andere trail te komen. Ik was blij dat ik extra bananen in mijn rugzak had gestopt voor wat snelle energie. Die bleken onmisbaar, vooral tijdens de langere overgangen tussen de trails.

We fietsten naar de zwarte trail La Blaireau, die begint met een relatief vlak stuk. Het eerste gedeelte is goed te doen en biedt een mooie aanloop naar de meer technische secties verderop. Maar al snel wordt het spannender: je komt bij een grote steen waar je kunt kiezen om eroverheen te rollen, ervan af te springen, of eromheen te rijden. Ik koos voor de veilige optie en rolde eroverheen, maar het blijft een spannend moment, omdat je niet meteen ziet wat erachter komt.

We stopten nog bij een houten drop, die goed te doen was, maar daarna leek het ons verstandiger om terug te klimmen, want daarna begint het echt uitdagend te worden. Het pad gaat over in scherpe, krappe bochten met steile afdalingen en technische obstakels. Het was een goede reminder dat de zwarte trails hier voor de meer ervaren rijders zijn en dat je altijd moet weten waar je grens ligt.

Hierna gaan we naar de beruchte zwarte trail La Golden, met de iconische rock slab. Helaas was bij aankomst een ambulance ter plekke, een duidelijke herinnering aan het risico van deze sport. We namen de chicken run en vervolgden de rest van de trail, dat een wirwar was van keien en wortels. Zeer uitdagend maar ook heel tof om te rijden! Toch moet ik af en toe een voetje aan de grond zetten omdat ik de bocht net niet doorkom of net niet tussen twee grote keien doorkom.

Overigens rijd ik de rock slab een week later wel tijdens de expert clinic met Mikey. Ik had niet gedacht dat ik deze zou durven rijden, maar met de tips van Mikey en de aanmoedigingen van de andere deelnemers, lukt het me de knop om te zetten. Deze rock slab is echt een ultieme mind fu*k. De voldoening en ontlading daarna waren ongekend!

Aan het einde van de Golden trail, maak je een korte doorsteek door het bos en vervolgens een ritje over asfalt terug naar de parkeerplaats in Ninglinspo.

Tot slot

Remouchamps staat bekend om zijn fantastische en uitdagende trails, maar bereid je voor op flink wat klimwerk en technische passages. Een e-bike kan een goede oplossing zijn (ik begrijp nu waarom bijna iedereen er hier een heeft!), vooral als je van plan bent alle trails op één dag te rijden. De extra hulp bij het klimmen kan het verschil maken tussen een ontspannen rit en een uitputtende dag. Zelfs als je zonder e-bike gaat, is het absoluut de moeite waard. Maar zorg ervoor dat je fit bent en voldoende snacks en water bij je hebt, want je gaat het nodig hebben.

Hierbij een opsomming van de trails die we reden

Lêd Rivêu, Eyis, Le Wasflam

La Bobaf, La Wasse

La Blaireau, La Golden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *