5 x hoe blijf je gemotiveerd om te sporten?

5 x hoe blijf je gemotiveerd om te sporten?

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik heb de laatste tijd best moeite om mezelf te motiveren om te sporten, laat staan om mezelf eens flink in het zweet te werken buiten. Nu ik inmiddels weer fulltime thuis werk, drukker ben dan ooit en iedereen nu wel snapt hoe Teams werkt, zit ik voor mijn gevoel de hele dag te videobellen. Ik ben dan blij als ik tussen 12 en 1 uur even tijd heb om wat e-mails te beantwoorden en wat zaken uit te werken. De pauze sla ik dan voor het gemak maar over want drukdrukdruk en aan het einde van de middag voer ik als excuus aan dat het al donker is en ik toch echt beter binnen kan blijven (lees op de bank ploffen met een kop thee en Netflix). Met als gevolg dat de enige beweging die ik op een dag krijg, die van en naar het koffieapparaat is.

Dit voelt niet goed en ik merk dat ik wat mentale en fysieke ongemakken begin te krijgen. Zo is mijn energieniveau erg laag, voel ik me futloos, zie ik grauw en begin ik last te krijgen van mijn rug en schouders. Hoog tijd dus om wat verandering aan te brengen in mijn dagelijkse (thuiswerk) routine.

Deze 5 tips motiveren mij om naar buiten te gaan. Hopelijk kunnen ze jou ook inspireren!

1. Reserveer tijd om te bewegen in je agenda

Thuiswerken vind ik erg prettig, maar vijf dagen in de week is iets teveel van het goede. Buiten dat je meer beweegt als je op kantoor bent, mis ik ook de informele gesprekken met collega’s waarbij je gezellig kletst en tegelijkertijd nog even snel kan vragen hoe het met dat ene project staat. Nu wordt er vaak een overleg ingepland waardoor ik voor mijn gevoel de hele dag aan het ‘Teamsen’ ben.

Sinds vorige week blok ik tijdsdelen in mijn agenda om op deze manier niet de hele dag in meetings te zitten. Deze tijd gebruik ik nu om wat achterstallig werk te doen, een rondje hard te lopen (het voordeel van thuiswerken!) of ik besluit bij mooi weer deze tijd vrij te nemen om een rondje te gaan fietsen. En het werkt! Vorige week woensdag heb ik hard gelopen, vrijdagmiddag gefietst en afgelopen maandag weer hardgelopen. Dit geeft lekker veel energie waardoor ik daarna weer productiever aan het werk kan gaan.

2. Download een gezondheid app en spaar punten

Ik heb de gezondheid app van SamenGezond gedownload. Dit is een (gratis) digitale gezondheidscoach waarbij je je activiteiten bijhoudt en doelen kunt instellen. Voor activiteiten waarbij je met GPS je snelheid en afstand registreert, krijg je punten die je kunt inwisselen voor leuke cadeaus en uitjes. Binnen de app heb ik me aangemeld voor het zogenaamde ‘weekdoel’. Hierbij moet ik elke week 100 punten verzamelen door activiteiten (wandelen, fietsen, hardlopen) bij te houden. Als beloning kies ik een cadeaubon van Coolblue van €3. Elke week weer! Als je elke week je doel haalt, loopt dat dus best leuk op. Voor mij een uitstekende motivator!

3. Zoek een sportmaatje

Samen sporten is leuker en werkt motiverend. Ik ben dan ook een paar keer met mijn zus en zwager gaan mountainbiken of met een vriendin gaan wandelen. Buiten dat het gezelliger is, maakt het voor mij het sporten ook makkelijker. Als de een geen zin meer heeft, kan de ander je inspireren om toch nog even door te zetten.

4. Maak het leuk voor jezelf

Voor mij voelt het alsof alle dagen lijken op elkaar. Soms vraag ik mezelf hard op af welke dag het vandaag nu weer is. Doordat ik veel thuis ben, voelt het leven wat saaier aan (categorie klein leed natuurlijk). Ik probeer daarom van het sporten geen saaie bedoeling te maken, maar toch wat afwisseling aan te brengen door bijvoorbeeld eens een ander rondje hard te lopen.

Ook probeer ik, als ik weer een rondje Loonse Drunense Duinen rijd (mijn achtertuin), wat te variëren met mijn aanrijdroute. De ene keer pak ik een trappetje mee onderweg, dan weer ga ik een beetje spelen in het gebied rondom de IJzeren Man. Ook rijd ik de route de ene keer op mijn hardtail (lekker knallen) en de andere keer op mijn full suspension (meer spelen). Op deze manier probeer ik het rondje dat ik al tientallen malen heb gereden, toch leuk te houden voor mezelf. En tenslotte gaat het erom dat ik lekker buiten ben.

5. Dwing jezelf naar buiten te gaan

Dit vind ik zelf geen makkelijke, want ik kan wel honderd excuses bedenken om niet naar buiten te gaan. Te druk met werk, te koud, te nat, geen zin, maar een ding is zeker, als ik buiten ben geweest, voel ik me na afloop altijd zoveel beter. Hoe fijn is het om eens diep in te ademen en je lijf te laten profiteren van de frisse buitenlucht? Ik krijg hier mentale energie van, voel me minder gespannen en bovendien krijg ik er ook een beter humeur van (leuk voor jezelf en de mensen in je directe omgeving 😉). Het is bewezen dat de natuur één van de meest betrouwbare ‘boosts’ biedt om je mentale en fysieke welzijn te verbeteren. Dus waar wacht je nog op? Hup, jas aan en naar buiten!

Hoe motiveer jij jezelf om naar buiten te gaan? Ik ben benieuwd of jij nog andere tips hebt!

4 Reacties

 1. Harry
  25 november 2020 / 18:22

  Tussen de middag anderhalf uur vrij houden en dan lekker een rondje trappen… Hoofd leeg, lichaam ‘moe’ en weer vol energie voor een paar uurtjes werken…

 2. 25 november 2020 / 18:29

  Ja wat fijn zo’n lange actieve pauze. Ik heb me voorgenomen dat ook echt vaker te gaan doen!

 3. Martinus
  26 november 2020 / 15:04

  Top blog met goede motivatie! App ga ik ook eens proberen

 4. 26 november 2020 / 16:15

  Ah mooi! En die app werkt super motiverend. Toch nog even dat blokje om om wat punten te verzamelen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *