Mountainbiken door het unieke natuurgebied Stadsbos013

Mountainbiken door het unieke natuurgebied Stadsbos013

De ochtend begon nog wat grijs afgelopen zaterdag, maar als snel brak de zon door en beloofde het een stralende novemberdag te worden. Tijd om weer op de mountainbike te stappen dus! Vanwege de huidige omstandigheden is het nu niet echt een optie om in het buitenland te biken, en dus ga ik af en toe op ontdekkingstocht langs de Nederlandse MTB routes. Op deze zonnige zaterdag fiets ik samen met mijn zus en zwager (wel zo gezellig) en staat de route Stadsbos013 op de planning. Technisch niet heel moeilijk, maar toch een verrassend leuk parcours!

In 2015 deed de gemeente Tilburg een oproep om met ideeën te komen voor het bosgebied aan de rand van de stad. Om dit toegankelijk te maken zodat meer mensen kunnen genieten van de natuur. Een aantal enthousiaste mountainbikers kwam met een initiatief voor een MTB route. Als resultaat ligt er nu aan de rand van Tilburg, in Stadsbos013, een prachtige MTB route. De route is ontworpen door Patrick Jansen (Tracks & Trails) en samen met de vrijwilligers van Stichting MTB Stadsbos013 aangelegd. De route is in 2018 opgeleverd.

De kenmerkende ‘Patrick Jansen-routes’ ofwel singletracks met veel flow, vooral sturen en weinig remmen, kende ik al van de Utrechtse Heuvelrug. Ook de route Stadsbos013 typeert zich door speelse singletracks met veel kombochten en is het af en toe oppassen dat je er niet uit vliegt!

Veel hoogtemeters maken we niet. Alleen op het talud van het viaduct schakel ik een paar tandjes terug. De afdaling die volgt, gaat zigzaggend naar beneden en ik moet moeite doen om de bocht vloeiend door te komen. Dit is een verrassend leuk stuk!

Veel flow, veel sturen en een sprookjesachtige omgeving

Hierna volgt een kort technisch gedeelte langs het spoor. Het gaat hier op en af en goed stuurwerk is zeker vereist, anders is er een kans dat je in het water belandt. Ook dit is weer een leuk gedeelte van de route. Toch wordt het nergens technischer dan dit. Bos en brede (verbindings)paden wisselen elkaar af en af en toe steek je een weg over. De stad is nergens ver weg en dat maakt deze route zeker uniek. En het zonlicht dat deze zaterdag zo mooi door de bomen schijnt zorgt voor sprookjesachtige taferelen.

Al met al heb ik me prima vermaakt op dit mountainbike parcours. Er zit genoeg afwisseling in om het toch uitdagend te maken. Bijkomend voordeel is dat het deze zaterdagmiddag erg rustig is op de route, ondanks het schitterende weer. Hoe anders is het op de populaire Utrechtse Heuvelrug en in de Loonse Drunense Duinen. Daar is het de laatste tijd echt filerijden op de tracks met her en der een boswielrenner, euhm mountainbiker, die zich ergert dat ie er niet langs kan (dat krijg je met die smalle singletracks, inhalen gaat bijna niet).

Dus wil je in het weekend een keer een andere route fietsen die rustiger is en woon je in het zuiden of ben je een keer in de buurt? Sla Stadsbos013 dan zeker niet over. Je kunt je op deze 18 kilometer lange route prima uitleven en tegelijkertijd genieten van het prachtige natuurgebied!

Stadsbos013 is een prachtig gevarieerd natuurgebied

Praktische info

 • Lengte route: 18 km
 • Hoogtemeters: 70 m
 • Niveau: Geschikt voor beginnende mountainbikers, uitdagend genoeg voor ervaren mountainbikers
 • Een vignet is niet nodig, maar het onderhoud wordt volledig door vrijwilligers gedaan. Je kunt de Stichting MTB Stadsbos013 steunen als donateur
 • Het GPS bestand kun je hier downloaden
 • Er zijn diverse startpunten o.a.
  • Uitspanning De Zeven Geitjes aan de Reeshofdijk 18
  • Woerdenstraat aan de zuidzijde van station Tilburg-Reeshof
  • Achter HC Tilburg aan de Bredasweg Tilburg
  • Golfclub Prise d’Eau aan de Gilzerbaan 400 Tilburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *