Hoe word je een betere mountainbiker?

Hoe word je een betere mountainbiker?

Waar ik voorheen vooral van het snoeihard door het bos fietsen was (aka boswielrennen), ben ik nu veel meer van het spelen geworden. Als het even kan, pak ik nu een wortel, drop off of zelfs een trappetje mee voor wat extra fun. Mijn carbon hardtail heb ik nog steeds, maar daar is nu een full suspension bike bij gekomen, die steeds vaker mee naar buiten mag. Ik ben er wel achter gekomen dat er voor mij nog een hoop te leren c.q. verbeteren valt qua (speel)techniek en zelfvertrouwen. Maar hoe word je nou een betere mountainbiker?

Oefenen, oefenen, oefenen
Toen ik eens goed om me heen ging kijken, zag ik dat er overal mogelijkheden zijn om te oefenen. Ik woon zelf in de stad, maar genoeg trappen om van af te gaan of stoepranden om aan de drop skills te werken. En wat ik recent ontdekt heb, is dat het terrein rondom de IJzeren Man in Vught (praktisch mijn achtertuin) enorm veel uitdagingen biedt. Hier kan ik naar hartenlust het rijden over wortels, steile afdalingen en sprongetjes oefenen. Ik heb het geluk dat René, mijn man en MTB-maatje, veel met zijn techniek bezig is en ik weer van hem kan leren (het helpt dus als je met iemand oefent die beter is!). En dan nog lukt het niet altijd meteen en gaat het letterlijk met vallen en opstaan, maar als je oefent en dat blijft doen, kom je er vanzelf wel.

Zoek eens wat ruiger terrein op
Een rondje LDD of Zeist is natuurlijk super tof, maar je gaat er niet per se beter van rijden. Daarom is het goed om af toe wat ruiger terrein op te zoeken. Relatief dichtbij huis vind je bikepark Be-MINE in Beringen, België (op een kleine 2 uur rijden vanaf Utrecht), Tecklenburg (op zo’n 2 uur rijden vanaf Utrecht), de Ardennen (op zo’n 3,5 uur rijden vanaf Utrecht) en zelfs in Zuid-Limburg vind je genoeg uitdagend terrein en dus meer mogelijkheden om aan je techniek te werken. Hier gaat het dan niet om kilometers of snelheid maken, maar om het opzoeken van de technische stukken (soms dus buiten de vaste routes) en daarop te oefenen en te leren. En ook al zijn sommige stukken te next level voor mij, met de moeilijke uitdagingen die ik wel heb overwonnen, groeit het zelfvertrouwen en daarmee ook het plezier op de mountainbike.

Volg een clinic
Ondanks het feit dat ik inmiddels al wat jaartjes mountainbike, is het volgen van een professionele techniek training altijd een goed idee. Onlangs volgde ik een dag techniek bijschaven bij Mikey’s Bike Adventures in de bossen van Vaals. Tijdens deze techniektraining werden de basistechnieken verder uitgewerkt. Alle technieken zoals gecontroleerd remmen, juiste moment schakelen, klimmen op technische ondergrond, afdalen en bochtentechniek kwamen aan bod. Echt even terug naar de basis dus en je bewust worden van welke techniek je gebruikt en waarom. Mikey maakt gebruik van video analyse waarmee je kunt zien hoe je houding op de fiets is en wat je goed of fout doet (super nuttig!). Je merkt echt snel de progressie die je op zo’n dag maakt! Dit smaakte absoluut naar meer, vandaar dat ik me heb aangemeld voor het volgende level op een moeilijker terrein om nog verder aan de skills en het vertrouwen te werken.

Boek een MTB vakantie
De mountainbike mee op vakantie? Tegenwoordig zoek ik mijn vakantiebestemming er op uit. Zo heb ik onder andere in Zuid Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en in Italië gemountainbiked. Dit heb ik langzaam opgebouwd. Steeds een stapje verder, steeds een stapje moeilijker. Onbekend gebied, verschillende ondergronden, diverse obstacles, steiler gebied, verschillende weertypes, het helpt allemaal mee om beter te worden. En het mooie is, dat je daar volop kunt oefenen en vergeet vooral ook niet te genieten van de meest mooie landschappen en uitzichten!

Verbind theorie met praktijk
Ik ben erg van het leren door te doen, maar de theorie achter de techniek begrijpen, kan je ook enorm vooruit helpen. Ik heb veel tips gehaald uit het boek ‘Bike Skills – Mountainbike rijtechnieken – van basics tot masterclass’ van Michel Romen. Of je nu een beginner of een gevorderde rijder bent, de 30 hoofdstukken in dit boek geven je een heldere leidraad bij het ontwikkelen van rijvaardigheden op de mountainbike. Daarbij wordt geen enkel onderwerp overgeslagen: de materiaalkeuze, evenwichtsoefeningen, maar ook het nemen van haarspeldbochten en verschillende sprongtechnieken worden behandeld. Meer dan 550 (!) foto’s en afbeeldingen tonen daarbij stap voor stap de bewegingen en specifieke aandachtspunten. Voor vergevorderde rijders bevat dit boek bovendien een aantal Masterclass-onderdelen. Dit zijn technieken waarmee je de moeilijkste uitdagingen kunt overwinnen.

Verbetering van de rijvaardigheid geeft mij meer vrijheid om te rijden waar ik maar wil. Mijn zelfvertrouwen groeit en daarmee ook het plezier op de mountainbike. Ik ben er natuurlijk nog lang niet, verkramping op de fiets omdat een stemmetje schreeuwt dat ik het niet kan, kom nog best vaak voor, maar door grenzen op te zoeken en nieuwe dingen te proberen, groei je als fietser en krijg je meer vertrouwen in jezelf en je skills. Dat gaat je onderweg zeker helpen. En onthoud: more skills is more fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *