Mountainbiken rondom het Gardameer

Mountainbiken rondom het Gardameer

Voor mountainbikers van over de hele wereld is het Gardameer in Noord-Italië een legendarische bestemming. Met zijn imposante berglandschap, mediterrane klimaat, verrukkelijke gastronomie en een uitgebreid netwerk van honderden kilometers aan mountainbikeroutes, koestert het Gardameer een bijzondere plek in de harten van talloze mountainbikeliefhebbers

René en ik keerden na vijf jaar terug naar dit mountainbike paradijs, in de hoop op meer technische trails en minder eindeloze beklimmingen. Onze verwachtingen werden niet helemaal ingelost, maar we ontdekten opnieuw waarom het Gardameer een van onze favoriete vakantiebestemmingen blijft.

Het magische Gardameer
Torbole, gelegen aan de noordkant van het Gardameer, was opnieuw onze uitvalsbasis. Surfers glijden hier over het meer, wandelaars en klimmers verkennen de omliggende bergen en strandgangers genieten van de zon. De relaxte sfeer en het heerlijke eten maken het plaatje compleet. Hier proef je echt ‘la dolce vita’.

Klimmen klimmen klimmen

Onze vorige trip naar het Gardameer bestond dus voornamelijk uit toertochten met heel veel hoogtemeters. Deze keer verheugden we ons om meer technischere afdalingen te rijden. Maar dat pakte wat anders uit dan verwacht.

De mountainbikeroutes die we bij het lokale VVV-kantoor ophaalden, omvatten voornamelijk dezelfde tochten zoals we die vijf jaar geleden al kenden: lange afstanden en aanzienlijke hoogteverschillen over grindpaden. De e-bikers en fitte crosscountry-rijders kunnen hier hun hart ophalen.

We hebben wel zo’n toertocht gereden naar San Giovanni. Maar ik moet toegeven dat ik het behoorlijk zwaar had tijdens de beklimmingen op mijn eigen enduro bike (de zogenaamde biobike) met dikke noppen banden (percentages van boven de 10% zijn hier heel normaal). Gelukkig werd ik onderweg wel enthousiast aangemoedigd. Dat was dan weer een positieve noot. Onderweg rijd je door typisch Italiaanse dorpjes als Varignano en Tenno en bij de berghut bovenop de San Giovanni kun je genieten van een heerlijk bord spagetti.

Must-ride tochten

Ondanks het vele klimmen en het gebrek aan technische trails (ze zijn er wel maar de trails zijn niet per se aangelegd en je moet weten waar deze te vinden), blijft het Gardameer een unieke bestemming met prachtige uitzichten en een wonderschone natuur.

Dat hebben wij mogen ervaren tijdens twee tochten die we hebben gemaakt, waarbij we letterlijk het hoogtepunt van onze vakantie bereikten. Vergeet niet je camera mee te nemen, want je zult talloze fotomomenten tegenkomen die je wilt vastleggen en koesteren!

1. Tremalzo-tocht: een historische reis

De Tremalzo-tocht is een iconische route die je meeneemt door de geschiedenis van het Gardameer en de omliggende bergen. Deze tocht staat bekend om zijn historische betekenis, omdat het oorspronkelijk werd gebruikt als een militaire weg tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nu kom je hier vooral mountainbikers en wandelaars tegen.

Om onze benen enigszins rust te gunnen, boekten wij een shuttlebus naar Rifugio Garda, op 1650 m hoogte. Vanaf daar was het nog een half uur klimmen naar de tunnel die de Tremalzo piek kruist. Vanaf dit punt begint de beroemde militaire weg die naar Passo Nota op 1200 m hoogte gaat.

Bergafwaarts werden we beloond met de meest spectaculaire uitzichten op het Gardameer en de omliggende bergen. Daarna ging het op en af tot we uiteindelijk via de bekende Strade del Ponale in Riva aankwamen.

2. Monte Altissimo: uitzichten om van te smullen

Monte Altissimo is de droom van elke mountainbiker die op zoek is naar adembenemende uitzichten. Ook hier hebben we gebruikgemaakt van een shuttle om ons naar het vertrekpunt, Bocca del Creer, te brengen. Vanaf dit punt stonden ons nog 400 uitdagende hoogtemeters te wachten, verspreid over vier kilometer (!), om de indrukwekkende hoogte van 2098 meter te bereiken. Onze inspanningen werden rijkelijk beloond met het meest spectaculaire uitzicht op het Gardameer dat we ooit hebben gezien!

Eenmaal de top bereikt, hadden we de keuze uit twee afdalingen. De eerste staat bekend als route 601 en is een van de meest spectaculaire afdalingen in heel Europa, met zeer technische uitdagingen en steile secties (voor de echte durfals – voor ons een absolute no-go!). Een tweede optie is trail 622 die je verbindt met trail 650.

Andreas, onze chauffeur, voorzag ons van een GPX-bestand om de 622-route te volgen (aangezien er vaak tekort aan bewegwijzering is, is het sterk aan te raden om een GPX-bestand te gebruiken). Echter, leken de paden eerder op wandelpaden dan op mountainbiketrails. Zelfs wandelaars vroegen ons of we wel zeker wisten of we op de juiste weg waren, gezien het smalle pad langs een steile afgrond.

Op dat moment begonnen we ernstig te twijfelen, vooral omdat we ons nog steeds hoog in de bergen bevonden. Gelukkig is René behoorlijk bedreven in kaartlezen (dat talent ontbreekt bij mij 😉) en wist hij met behulp van Komoot een alternatieve route te vinden. Uiteindelijk bereikten we via een ander wandelpad de 650-route en voelde ik me opgelucht dat ik weer wat ontspannen kon fietsen. We besloten de route te volgen tot aan Torbole. Eenmaal daar aangekomen, smaakte die Aperol-Spritz nog nooit zo goed!

Conclusie

De trails rondom het Gardameer blijken voornamelijk geschikt te zijn voor fitte crosscountry/marathon-rijders en e-bikers. Hoewel onze hoop op technische trails niet werd waar gemaakt, kwamen we ook tot de conclusie dat sommige technische trails niet waren aangeduid, niet waren onderhouden (bijvoorbeeld de Coast Trail) of zelfs afgesloten waren voor mountainbikers.

Desondanks blijft het Gardameer voor ons een fantastische vakantiebestemming. Dus, als je op zoek bent naar een combinatie van uitdagende beklimmingen, adembenemende uitzichten, af en toe een technische trail, en de genoegens van la dolce vita, dan is het Gardameer zeker een bestemming die je in overweging moet nemen voor je volgende vakantie! Maar voor het echte endurorijden of downhillen kun je beter naar een bestemming als Molveno gaan.

Ons verblijf

Casa Romani
Via Pescicoltura, 35
I-38069 TORBOLE sul Garda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *