Mountainbike hotspot aan het Molveno meer: Dolomiti Paganella

Mountainbike hotspot aan het Molveno meer: Dolomiti Paganella

Wanneer je aan Trentino denkt, komt waarschijnlijk als eerste het Gardameer in je op. Echter, het meer van Molveno, op slechts een uur rijden van het Gardameer, is een goed bewaard geheim. Dit prachtige bergmeer omringt door de kenmerkende toppen van de Dolomieten vormt het kloppende hart van MTB-paradijs Dolomiti Paganella Bike Arena. In tegenstelling tot het Gardameer vind je hier tal van aangelegde moutainbike trails, zelfs voor beginners, en er er zijn liften zodat je niet zelf hoeft te klimmen.

Wij verblijven in Molveno, een schilderachtig dorpje waar het kristalheldere water van het Molvenomeer de toppen van de omliggende Brenta Dolomietenen weerspiegelt. Ons appartement, centraal gelegen in Molveno, vormt het ideale vertrekpunt om de trails van de Dolomiti Paganella Bike Arena te verkennen.

Over Dolomiti Paganella Bike Arena

De Dolomiti Paganella Bike Arena is opgedeeld in drie verschillende zones. Direct langs het meer bevindt zich de Molveno-zone, met toegankelijke flowtrails zoals Big Hero, Blade Runner en Goonies, die niet al te technisch zijn. Voor de meer technisch uitdagende trails moet je naar de Andalo-zone gaan, waar je de rode Hustle & Flow en de rode Willy Wonka kunt combineren. Deze trails bieden een mix van singletracks en flowtrails met veel kombochten. Voor de bikers die meer uitdaging zoeken, zijn er de Ribs en Giada-trail, die een kilometerslange enduroafdaling bieden met uitdagende elementen zoals wortels, stenen en steile afdalingen. Als je de Giada-trail blijft volgen, kom je uiteindelijk bij het dalstation van de derde zone: de Fai-zone. Hier vind je trails voor de echte downhillliefhebbers met namen als Peter Pan en Easy Rider.

Flowtrails verkennen

Onze eerste dag begint met het verkennen van de flowtrails aan de kant van Molveno. We stappen in de gondel en vervolgens nemen we een stoeltjeslift die ons naar de Big Hero brengt. Tijdens de rit omhoog in de stoeltjeslift worden we overweldigd door het adembenemende uitzicht op de majestueuze toppen van de Dolomieten. Hoewel de trail zelf niet bijzonder spectaculair is, biedt deze wel een fantastische achtergrond voor een fotomoment met de indrukwekkende pieken van de Dolomieten en het schitterende Molveno Meer als decor.

We besluiten nogmaals de stoeltjeslift te nemen om naar het startpunt van de Big Hero-trail te gaan en combineren deze keer deze afdaling met de Blade Runner en de Matrix en/of Goonies-trails (deze laatste is meteen favoriet omdat deze meer natuurlijk aanvoelt). Hierdoor krijgen we een heerlijk lange afdaling die ons vervolgens weer terug brengt naar de gondel. Deze combi rijden we nog een paar keer. Een perfecte manier om onze eerste dag in Molveno af te sluiten.

Het Andalo gebied

Op onze tweede dag beginnen we opnieuw met de vertrouwde combinatie van de Big Hero en Blade Runner, maar deze keer steken we via de Ude (shared) trail (aanrader!) door naar het Andalo gebied. Hier rijden we de flowtrails Hustle & Flow en Willy Wonka. Hustle & Flow doet haar naam inderdaad eer aan. We worden hier flink door elkaar geschud door de vele remkuilen. Toch genieten we van de lange afdaling en uitzichten. Via een afwisselend pad rijden we van Andalo weer terug naar Molveno. Hier sluiten we de dag perfect af met een verfrissend glas wijn en een heerlijke Italiaanse tagliere mista (borrelplank).

Tijd voor meer uitdaging

Op de derde dag hebben we zin om de meer technische trails te verkennen. We fietsen naar Andalo, waar we de gondel nemen en vervolgens een stoeltjeslift die ons naar een hoogte van 2100 meter brengt. Hier aangekomen trakteren we onszelf eerst op een cappuccino en apfelstrudel om te genieten van de adembenemende uitzichten en misschien wat extra moed op te doen voor wat komen gaat.

Na onze pauze beginnen we aan de Giada trail (806), een zwart-rode gemarkeerde trail van zeven kilometer. Het is meteen duidelijk dat we ons op grote hoogte bevinden. Het begin van de trail voert ons door een typisch alpine landschap met steile secties en veel losse keien. Hier worden onze vaardigheden direct op de proef gesteld, en de eerlijkheid gebied te zeggen dat we sommige secties moeten lopen. Ondanks dat, zijn we trots op de secties die we wel durven te rijden. Hoewel het soms spannend was, geeft het toch een goed gevoel om je grenzen te verleggen en wat buiten je comfortzone te rijden!

De rood-zwarte Ribs trail (787)

Na onze ervaring op de Giada Trail, besluiten we de volgende dag de Ribs Trail te verkennen. Deze is gemarkeerd als rood-zwart en lijkt beter aan te sluiten bij onze vaardigheden. Toch merken we dat we af en toe nog steeds op het randje van onze mogelijkheden fietsen, met talloze wortelsecties en rotsachtige passages. Op sommige momenten stoppen we even om de beste lijn te kiezen, maar uiteindelijk lukt het ons om alle technische secties te rijden. Het is werkelijk een genot. Omdat deze trail behoorlijk wat van onze concentratie heeft gevergd, besluiten we om in een ontspannen tempo terug te rijden naar Molveno en nog wat tijd door te brengen bij het meer. Het is tenlostte ook vakantie 😉.

Tot slot

De Dolomiti Paganella Bike Arena is werkelijk een mountainbikeparadijs. Echter, we hebben gemerkt dat de trails of (blauwe) flowtrails zijn of technische (zwarte) trails. Er zijn relatief weinig trails die zich in het (rode) middensegment bevinden. Het zou een waardevolle toevoeging zijn als er daar meer van bijkomen.

Hoewel we een volledige week in Molveno hebben doorgebracht, beseffen we dat dit wellicht iets te lang is als je alleen voor het mountainbiken gaat. Wij hebben ook een rustdag genomen om te ontspannen aan het meer en het dorp te verkennen. Maar als je hier hoofdzakelijk bent voor het mountainbiken, zou ik zeggen dat drie of vier dagen voldoende zijn.

Ons verblijf

Residenza Alba
Piazza S. Carlo, 8
8018 Molveno TN

Nog enkele tips/info

  • Wij kochten een liftpas voor 3 dagen (3 uit 6). Deze kost €120,-
  • Hoewel de meeste trails goed met bordjes zijn aangegeven, raad ik aan om toch met GPS te rijden. Er ontbreekt nog wel een bordje, vooral op de verbindingspaden, en soms kom je een wegafsluiting tegen (die dan niet op tijd staat aangegeven) waardoor je een ander pad moet kiezen.
  • Wij kozen er voor om met full face en protectie te rijden. We zagen ook wel bikers met trailhelmen rijden, maar full gear geeft ons een wat veiliger gevoel, zeker op de zwart/rode trails.
  • Het schijnt dat in dit gebied nog beren voorkomen. Wij hebben ze niet gezien, maar wees gewaarschuwd!
  • Wij verbleven in Molveno. Dit is een klein, wat slaperig dorp. Zoek je meer levendigheid, kies dan voor Andalo, maar dan heb je geen (uitzicht op het) meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *