Het zal jullie niet zijn ontgaan, in september gaan René en ik drie weken biken in Finale Ligure, Italië. Het is niet de eerste keer dat we de mountainbikes meenemen op vakantie. Sterker nog, we zoeken onze bestemmingen erop uit. Maar hoe bereiden we ons nou voor op zo’n mountainbike vakantie?
1. De bike spot
Voor mij begint de vakantiepret al bij het uitzoeken van de bike spot. Inspiratie haal ik uit mountainbikebladen, vooral de Duitse bladen (Bike en mountainBIKE) blader ik graag door op zoek naar dat ene mountainbike paradijs. Verder kijk ik op Instagram waar de MTB’ers die ik volg zoal gaan biken. En via mijn eigen fietsclub CTC Fietsen krijg ik veel tips van mede bikers.
Toch vond ik het dit jaar wat moeilijker om een goede bestemming te vinden die zowel vette trails heeft, een gezellig dorpje waar ’s avonds ook nog wat te doen is en een leuke accommodatie liefst met zwembad (ja we hebben wel wat te wensen ;-). We zijn een paar keer in Torbole sul Garda geweest en daar ontzettend verwend geraakt met ‘la dolce vita mountainbiken’. Oostenrijk heeft geweldige trails, maar over het algemeen is in de dorpen ’s avonds weinig te beleven (althans dat is onze ervaring). Zwitserland vinden we te duur. In Frankrijk zijn we vorig jaar geweest. Slovenië is voor ons te onbekend (hoewel ik veel positieve verhalen hoor). Maar waar dan wel?
Ik besloot eens te googelen op ‘beste mountainbike bestemmingen Italië’ (toch wel ons favo vakantieland). Finale Ligure stond hoog bovenaan. Op Instagram had ik hier al wat filmpjes en foto’s van voorbij zien komen en dat zag er zo vet uit. Toffe trails, kicke panaroma’s en gezelligheid in het dorp. Hier hoefden we niet lang meer over na te denken! Hier zou onze volgende vakantie naar toe gaan!
2. Het ideale onderkomen
Als we dan eenmaal de bestemming hebben gekozen, vind ik het een sport om het ideale onderkomen te vinden. Je kunt natuurlijk kiezen voor een bikehotel. Als je googelt op bikehotel met daarachter het land of plaats van bestemming, vind je altijd wel een bikehotel in de buurt. De camping is natuurlijk ook een optie als je over een tent of caravan beschikt en niet geheel onbelangrijk, van kamperen houdt.
Voor ons is de meest aantrekkelijk optie toch het boeken van een appartement of vakantiehuisje. Het prettige aan het huren van een vakantiehuisje vind ik dat je lekker zelf aan kunt rommelen, genoeg plaats heb voor je ‘zooi’ en ik moet eerlijk toegeven dat de extra luxe ten opzichte van een tent me wel aanstaat.
Op zoek naar dat ene pareltje is Google mijn beste vriend. Als zoekterm gebruik ik vaak ‘vakantiehuis met zwembad ’ (afwisselend google ik in het Duits en Engels). Als zoekterm voor Finale heb ik bijvoorbeeld gebruikt ‘Ferienwohnung mit pool Finale Ligure’. Naast Google kijk ik op Airbnb en Wimdu. Het is wel een kwestie van geduld hebben. Het kost best wat tijd om iets passends te vinden, maar ik kan echt urenlang sites afstruinen op zoek naar dé accommodatie. En inmiddels ben ik dan ook aardig bedreven geworden in het vinden van leuke accommodaties. Mocht je ooit hulp nodig hebben, laat het me weten 😉
3. Het zoeken van super trails
Het zoeken van toffe MTB trails is meer René’s specialiteit (zo hebben we ieder ons taakje he ;-). Ook hier biedt Google de nodige hulp met zoektermen als ‘mountainbike touren finale ligure’. Vaak kom je dan ook weer op sites van Duitse magazines uit. Ook biedt Komoot uitkomst. Hier vind je suggesties voor toffe routes van andere Komootgebruikers, meestal met omschrijvingen, foto’s van de trails en de omgeving. Het is fijn om van te voren al wat routes uit te zoeken. Laat je overigens niet misleiden door de moeilijkheidsgraad op Duitse sites. Wat zij als easy route markeren, is voor ons vaak al pittig genoeg.
Ter plaatse brengen we ook altijd nog, heel oldskool, een bezoek aan de VVV om wat navraag te doen en eventueel een gedetailleerde route kaart te kopen (je kunt trouwens ook van te voren een MTB kaart kopen van Supertrail Map). En als je een willekeurige plaatselijke bikeshop binnen loopt, krijg je ook altijd goede informatie is onze ervaring.
Nadat je je in de diverse routes hebt verdiept, is het goed om een beetje een planning te maken van welke route je wanneer wilt fietsen. Wij beginnen meestal met een verkennend rondje, gewoon op ’t gemakske en gedurende de vakantie bouwen we de routes op qua moeilijkheid. Helemaal strak is die planning zeker niet. Het hangt ook af van hoe de benen voelen die dag, hoe warm het is en hoeveel zin we hebben. Het is geen must om elke dag te fietsen. En een dagje aan het zwembad met een goed boek hoort er ook zeker bij. Overigens kan het zijn dat we in Finale ook een dag met een MTB gids op pad gaan om het gebied te verkennen.
4. Ik ga fietsen en ik neem mee
Fietsen in de bergen is echt ‘a different cookie’. Hoogtemeters, technische trails, weersomstandigheden die zwaarder zijn (hoge temperaturen of zware regenval onderweg, we hebben het allemaal als eens mee gemaakt). Het is een inkoppertje, maar neem in ieder geval een goede conditie mee (zo pak ik nu bijvoorbeeld wat vaker de fiets naar het werk en maak ik er een workout van).
Zorg verder dat je extra onderdelen en gereedschap mee hebt in geval van pech onderweg. Handige, compacte sleutels voor een reparatie aan de fiets bij nood, reserve banden, een extra ketting, remblokjes en een fietspompje of CO2 patronen. Zorg ook voor goede kleding voor plotse temperatuurverschillen, wat in de bergen best vaak voor komt (ook in de zomer). Neem daarom ook altijd een regen- of windjack mee en eventueel knie -en elleboogbeschermers en vergeet je helm, fietsbril en zonnebrandcrème niet!
Een goede rugzak (liefst met waterzak) mag natuurlijk niet ontbreken om al deze spullen mee te nemen. Denk er ook aan om wat proviand mee te nemen of in ieder geval wat reepjes of gelletjes. Je verbruikt een hoop meer calorieën en met een hongerklop fietsen is nooit grappig, sterker nog, van fietsen komt dan niet veel meer (daar weet ik alles van). En vergeet verder vooral niet om je glimlach mee te nemen en dik te genieten 😎.
Fijne vakantie!
1 Reactie