5 redenen om lid te worden van een fietsvereniging

5 redenen om lid te worden van een fietsvereniging

Fietsen is ongekend populair geworden. Steeds meer mensen ontdekken fietsen als sport en pakken de racefiets, mountainbike of gravelbike voor een mooie rit in de buitenlucht. Een groeiend aantal fietsers wordt ook lid van een fietsvereniging. Omdat ik al een tijdje lid ben van een vereniging weet ik het natuurlijk al lang: samen fietsen is zoveel leuker!

Fietsen in clubverband kan gelukkig weer, maar mocht je toch nog twijfelen om lid te worden van een vereniging, denk dan eens aan deze vijf voordelen:

  1. Samen fietsen is gezelliger

Voor mij was dit de belangrijkste reden om lid te worden van een vereniging. Als je samen fietst, maak je meer plezier en vliegt de tijd voorbij. Tijdens de clubrit genieten we samen van de natuur, wisselen we ervaringen uit, geven elkaar tips en voor je het weet zit je met elkaar na te praten onder het genot van een kop koffie of een lekker biertje (genieten hoort erbij!). Nog een voordeel: buiten de vaste clubritten om is er altijd wel een fietsmaatje te vinden die zin heeft om ergens te gaan fietsen.

  1. Ontdek nieuwe routes

De fiets brengt je op de mooiste plekken en een fietsgroep is de ideale gids om nieuwe wegen en routes te ontdekken. Dit geldt met name voor wielrenners en gravelrijders. Maar ook als mountainbiker kun je nieuwe routes ontdekken. Met mijn fietsclub fietsen we vooral de vaste routes op de Utrechtse Heuvelrug, maar eens in de maand gaan we op ontdekkingstocht en fietsen we een mountainbikeroute in een andere provincie .

  1. Verbeter je fietstechniek

Hou je van wielrennen, dan is de kans groot dat je beter wilt worden. Sterker, sneller, vaardiger, meer zelfverzekerd, met meer beheersing op hoger tempo de bocht door. Vaak bieden verenigingen speciale wielertrainingen aan. Voor mountainbikers zijn er ook vaak diverse trainingen om de basis onder de knie te krijgen, maar ook om je zelf te verbeteren. Ook merk ik door met mensen te fietsen die net iets beter zijn, ik zelf ook beter word. En hoewel dat bij mijn fietsvereniging voornamelijk om het plezier van het samen fietsen draait  (het gaat bij ons om de smiles, niet de miles of elkaar het snot voor de ogen rijden), word ik soms ook geprikkeld om net iets harder te fietsen #groepsdruk of een specifieke clinic te volgen 😉

  1. Kennis vergaren over training en materiaal

De meeste fietsverenigingen bieden diverse workshops of clinics aan. Of het nu gaat over het gebruik van je GPS, fietsonderhoud, sportvoeding of trainingsopbouw. Hoe leuk is het als je bijvoorbeeld zelf je remblokken kunt vervangen of je ketting kunt repareren? Maar ook dat je tips krijgt over wat je het beste kunt eten en drinken om optimaal te presteren tijdens een training of wedstrijd.

  1. Motiveer elkaar

Samen sporten is ook een stok achter de deur. Soms ben je moe, heb je geen zin of lonkt de bank en Netflix. Toch is het minder makkelijk om af te zeggen als je samen met iemand gaat sporten. Ook tijdens het sporten kun je elkaar motiveren. Zit de ander er even doorheen? Dan kun jij hem of haar door de dip helpen. En mijn ervaring is dat als je eenmaal onderweg bent, je blij bent met je besluit om toch te gaan!

De voordelen van een fietsgroep zijn dus talrijk. Of je nu kiest voor koffierondjes op zondagen, of gestructureerde trainingen in clubverband. Wil je eerst sfeer proeven, maak dan een proefrit en kom erachter of de fietsvereniging past bij jouw stijl en ambities.

Mocht je in de buurt van Utrecht of in Utrecht zelf wonen, kom dan eens proefrijden bij CTC Fietsen Utrecht (niet geheel toevallig mijn fietsclub 😛). De activiteiten zijn inmiddels weer opgestart, dus je kunt zelf ervaren hoe leuk het is om samen met andere gepassioneerde fietsers te rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *