Mijn favoriete MTB kledingmerken

Mijn favoriete MTB kledingmerken

Als beginnend mountainbiker fietste ik voornamelijk in mijn wielerkleding, ofwel een strakke lycra fietsbroek en dito fietsshirt. Pas tijdens een eerste mountainbike vakantie in Oostenrijk ontdekte ik dat er speciale mountainbike kleding voor dames is en die is toch net even anders dan de wielerkleding. Of zeg maar behoorlijk anders.

Tijdens het mountainbiken kom je nog al eens een obstakel tegen in de vorm van een tak of een doornstruik. Daar wil je liever niet met je lycra outfit langs rijden. Vandaar dat mountainbike kleding veel losser zit. Ik draag zelf vaak een baggy mountainbike broek met daaronder een fietsbroek met zeem. Daarop draag ik een los shirt vaak zonder achterzakken, omdat ik met mountainbiken eigenlijk standaard een rugzak om heb (makkelijk voor je waterzak en eventueel extra spullen of wat proviand voor onderweg). Verder vind ik de baggy kleding er  gewoon stoerder uitzien. Het geeft mij echt een ander gevoel. In een strakke outfit op de mountainbike voel ik me toch wat kaal.

Bijna al mijn mountainbike outfits heb ik in het buitenland gekocht. Voor vrouwen vind ik het aanbod baggy MTB kleding echt beperkt in Nederland. Loop een willekeurige fietsenzaak binnen hier en je zult er voornamelijk lycra tegenkomen. Wel krijg ik vaak de vraag waar ik mijn outfits heb gekocht, daarom deel ik hier mijn favoriete MTB kledingmerken met je inclusief waar te koop (en ook gewoon vanuit je luie stoel te bestellen!

1. Qloom

Qloom is opgericht door Didi Ruegg, een voormalig profwielrenner uit Zwitserland. Nadat hij was gestopt  als prof, pakte hij het mountainbiken op als hobby. Hij kon echter geen leuke mountainbike kleding vinden die zowel functioneel als kleurrijk was en dus ging hij zelf aan de slag. Hij was groot fan van de surfcultuur en dus creëerde hij fietskleding met dezelfde vibe. Het motto van Qloom is dan ook surf the trail. Ze willen een merk zijn dat draait om plezier en voor mij stralen ze precies dat uit. Flitsende kleuren, goede kwaliteit, een fijne pasvorm en ontzettend veel keuze in shirts en broeken voor vrouwen. Ik heb inmiddels meerdere setjes van Qloom in mijn kast liggen en dit is bij uitstek mijn favoriete MTB kledingmerk. Helaas is Qloom niet in Nederland te koop, maar wel via de site van Qloom. Je gaat zeker de blits maken in deze outfits!

2. ION

ION richtte zich in eerste instantie op wetsuits en neopreenproducten voor de internationale surf scene. Een aantal jaar geleden lanceerden ze een afzonderlijke fietsafdeling met functionele fietskleding, accessoires, handschoenen en bescherming. ION is een van de weinige kledingmerken die ook in Nederland verkrijgbaar is in de fysieke winkel. Weliswaar beperkt, maar toch. Dit kledingmerk heeft wat minder uitgesproken kleuren als Qloom, maar ik vind deze outfits dan weer wat stoerder. ION is onder andere verkrijgbaar bij Bikester (online) en Mantel (online en in de winkels). Meer info over ION en de nieuwste collectie vind je op hun site.

3. Chickenline

Chickenline is een mountainbike kledingmerk voor dames, 100% made in Italy. Het is ontworpen en ontwikkeld door vrouwen voor vrouwen. Ze weten dus goed wat vrouwen nodig hebben op het gebied van comfort en functionaliteit. Dit komt de kwaliteit zeker ten goede. Ik ontdekte dit merk op Instagram en sindsdien ben ik fan! Vrolijke kleuren, stoere prints en een mooi Italiaans design. Alleen online verkrijgbaar via hun eigen webshop. Let wel goed op de maat als je shirts of broeken besteld, Italiaanse kledingmerken vallen over het algemeen kleiner uit en mountainbike kleding mag sowieso wat ruimer vallen.

4. Maloja

Maloja is een dorp in het Zwitserse kanton Graubünden en spreek je uit als mah-low-yah. Het kledingmerk bestaat sinds 2004 en is gespecialiseerd in wieler- en mtb kleding, maar ze verkopen ook skikleding en lifestyle-artikelen. Het merk verkoopt hun artikelen online en bij 300 fiets- en speciaalzaken in Europa. Ik maakte voor het eerst kennis met dit merk in Italië en was direct gecharmeerd van de uitstraling die dit kledingmerk heeft. De ontwerpen van Maloja zijn duidelijk anders dan die van de andere kledingmerken. Ik vind de kleding wat minder stoer, eerder sportief chic. Ik ga misschien niet direct downhillen in deze outfit, maar als je voor een gewoon rondje op de mountainbike er toch kek uit wilt zien, is dit het perfecte merk. Onder andere ook verkrijgbaar bij Bikester.

5. VAUDE

VAUDE begint met het enthousiasme van Albrecht von Dewitz voor de bergsport. In de 70-er jaren, toen het begrip “Outdoor” nog helemaal niet bestond en echte bergsportuitrusting nauwelijks aangeboden werd, erkende hij al het grote marktpotentieel van deze productgroep. In 1974 startte hij het bedrijf VAUDE, dat hij naar zijn initialen v. D. (spreek uit als [fau´de]) vernoemde, dat bergsportuitrusting verkoopt en eigen rugzakken produceert. Sinds 1992 bieden ze fietskleding -en accessoires aan. VAUDE is misschien wel een van de bekendste merken op het mountainbikegebied. Ook voor vrouwen hebben zij een ruim assortiment broeken, shirts en accessoires. Het voordeel van dit merk is dat het volop in Nederland verkrijgbaar is, zowel online als in de fysieke winkel. VAUDE heeft geen heel uitgesproken ontwerpen, maar ik vind de MTB kleding wel fijn zitten en vaak hebben de broeken of shirts een leuk accent, zoals een ruitje. Onder andere verkrijgbaar bij Bever.

1 Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *