Mastering jumps & drops met drievoudig wereldkampioen Anneke Beerten

Mastering jumps & drops met drievoudig wereldkampioen Anneke Beerten

Zondag 29 januari bracht Velosolutions Benelux de topper Anneke Beerten – Wereldkampioen BMX en MTB 4-Cross – naar de WielerExperience in Roosendaal voor de clinic jumps & drops. Geen betere manier om je mountainbike vaardigheden een boost te geven dan met de tips en tricks van voormalig wereldkampioen en enduro racer Anneke.

Al sinds ze een klein meisje was, is ze verslaafd aan fietsen en werd ze een grote inspiratiebron voor veel mensen in de fietswereld. Inmiddels woont ze in Bentonville, Arkansas en sinds ze in 2021 stopte met wedstrijdrijden, richt Anneke zich nu op coaching en het doorgeven van haar kennis.

Na een kort voorstelrondje begonnen we de clinic met wat basisoefeningen. Anneke had voor deze warming-up een kunststof kip meegenomen. De truc was om over de kip te rijden zonder dat deze zou gaan piepen. Een leuke en grappige oefening en je weet gelijk of het gelukt is om je wiel(en) van de grond te krijgen natuurlijk.

Na deze warming-up was het tijd om aan de jump techniek te gaan werken. Anneke legde uit hoe we de springbulten moesten benaderen, wat de beste lichaamshouding was om los van de grond te komen en de juiste techniek om te landen. Dat viel de eerste paar keren nog niet mee. Maar na haar tip om met meer snelheid aan te komen, lukte het zowaar om (weliswaar bescheiden, maar toch) wat airtime te krijgen. Anneke juichte misschien nog wel harder dan ik zelf!

De WielerExperience heeft naast enkele jumplijnen ook een mountainbikeparcours met verschillende hindernissen, zoals twee drop-offs die bovenop een heuvel zijn aangelegd. Hier gingen we onze drop techniek bijschaven en misschien ook wel een grens verleggen. De lage drop zag er namelijk al best uitdagend uit en de hoge drop was ook echt hoog. Anneke liet ons zien hoe je de lage drop rijdt. Het zag er bij haar zo makkelijk uit, totdat je zelf aan de beurt bent. Dan vind ik zo’n drop toch altijd weer een spannend moment.

Na een paar keer oefenen op de lage drop voelde ik me steeds comfortabeler en de spanning zakte langzaam. Anneke vroeg wie de hoge drop wilde rijden en ik voelde me zeker genoeg om het te gaan doen. Toch voelde ik mijn adrenaline niveau weer stijgen, maar ik reed de hoge drop (overwinning!). Ik slaakte een kreet van ontlading en blijheid. Dit was de hoogste drop die ik tot nu toe heb gereden. Wat een enorme kick!

Gedurende de hele clinic gaf Anneke ons individuele tips en stond ze ons aan te moedigen. De kans om van iemand als Anneke te mogen leren en ook weer wat grenzen te verleggen, was echt het hoogtepunt van de clinic. Bovendien was het ondanks de ijzige kou ook nog eens een super gezellige middag. Met een voldaan gevoel en een goed gevulde goody bag gingen we huiswaarts.

En wat was het leuk om zoveel bekenden van social media hier tegen te komen. Het is een kleine wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *