5 gouden tips van Max bij code rood en #trailrespect

5 gouden tips van Max bij code rood en #trailrespect

Code rood, code oranje, code wit. Hagel, regen en een dik pak sneeuw. Het is in de maand december zo’n beetje allemaal voorbij gekomen. Niet best voor de staat van de moutainbike trails. Om over de moraal maar te zwijgen. En het afsluiten van de bekende MTB routes in het kader van #trailrespect hielp ook al niet mee. Kortom niet echt ideale bike omstandigheden en veel kilometers heb ik dan ook niet gemaakt.

Die ene zaterdag dat ik wel ben geweest, schuurde het zand in en achter mijn oren, tussen mijn vingers en het elastiek van mijn wielerbroek. En ik moet eerlijk bekennen dat het poetsen van mijn bike na afloop van een dergelijke modderrit niet mijn grootste hobby is. Ik kan dit klusje alleen buiten klaren (het nadeel van wonen in een appartement op de eerste verdieping) en terwijl je de prut van je fiets afspuit, is het dan echt blauwbekken in je natte fietskloffie. Ik kan me wel wat leukers indenken.

Maar wat is nou de beste manier om deze saaie koude wintermaanden door te komen en wat doe je in tijden van #trailrespect?

Onze vaste MTB expert, Max van GO MTB, deelt hier zijn 5 gouden tips om fit te blijven!

“Mijn werk en het weer laten het niet altijd toe, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik een mooi-weer-fietser ben. Het hoeft niet warm of zonnig te zijn, liefst wel droog en weinig modder. Omdat de winter dan wel erg lang kan duren vraagt dat om een flexibele instelling. Als ZZP-er kan ik vaak de dagen dat ik ga fietsen zelf indelen, en dat doe ik voor een deel op basis van de weersvoorspelling. Zit je 5 dagen per week op kantoor dan is dat lastiger. Hopelijk vind je in onderstaande lijst een tip die je fit en gemotiveerd de winter doorhelpt:”

  1. In tijden dat ik minder aan biken toekom, of het nu door weers- of andere omstandigheden komt, probeer ik toch altijd tijd in te ruimen voor een korte training. Dit hoeft slechts 15 minuten per dag (of om de dag, als je hier net mee begint) te kosten. Zo doe ik regelmatig een mix van core stability en flex oefeningen. Uiteraard is dit ook super zinvol als je wel veel aan fietsen toekomt!
  2. Probeer eens een andere sport – bij voorkeur een waarbij je ook andere spiergroepen gebruikt dan bij het mountainbiken. Er zijn zat sporten die je wel kan doen bij erg slecht weer, zowel in- als outdoor. Wil je het bos in en bikkelpunten scoren? Ga dan eens bootcampen of trailrunnen. Voor elke nieuwe bewegingsvorm geldt: bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen en volg indien mogelijk een starterscursus.
  3. Is mountainbiken de heilige graal voor je? Zoek dan eens uit welke routes/gebieden ook in het natte seizoen goed berijdbaar zijn. Dit zijn over het algemeen duingebieden waar het water snel wegtrekt. Denk aan het PWN gebied in Noord-Holland of de MTB routes van Zandvoort of Schoorl. Ook daar wordt wel eens om  #trailrespect gevraagd als het echt te nat is. Je kan de routecondities via de facebookpagina’s in de gaten houden.
  4. Omdat niet alleen de routes zwaar te lijden hebben bij veel modder, maar ook het materiaal, maak ik in de winter meer kilometers op het asfalt. Vreselijk saai, maar in een mooie omgeving al een stuk beter te verteren. De voordelen: je training begint al zodra je (thuis) op de fiets stapt en het scheelt een hoop onderhoudskosten en poetswerk. Daarnaast is deze duurtraining een goede basis voor je conditie in het nieuwe jaar.
  5. Mijn ultieme winterbesteding? Een mountainbikevakantie in het zonnige zuiden. Zo ben ik al een aantal keer bij The Mountainbike Adventure in Portugal geweest – een vette aanrader als je van technisch rijden/afdalen houdt. Heerlijk weer, goed eten en fantastisch aangelegde trails door de Algarve.

Kan het echt niet anders? Sla dan een keer over. Accepteer dat je een weekend niet gaat mountainbiken en ga wat leuks doen met je partner, gezin of vrienden. Een win-win situatie, want de credits die je hiermee opbouwt, kun je later weer inwisselen door een keer langer te gaan fietsen (“Weet je nog dat we toen iets leuks hebben gedaan? Nou, vandaag ben ik wat later thuis”).

Wil je meer informatie over de tips van Max? Of heb je zelf tips? We horen het graag!

Over Max
Max is 38 en mountainbiked zijn halve leven en is ‘opgegroeid’ naast en op de Loonse Drunense Duinen route. 21 Jaar geleden kocht hij zijn eerste MTB (Giant ATX) en daarvoor reed hij sporadisch op de MTB van zijn broer of op de BMX. Sinds 10 jaar is de Utrechtse Heuvelrug zijn achtertuin. In 2011 heeft hij de opleiding tot MTB-3 instructeur gevolgd bij NTFU en GO MTB opgericht, met als doel mensen enthousiast(er) te maken voor deze veelzijdige sport. Sinds enkele jaren heeft Max de zekerheid van een vaste baan achter zich gelaten en combineert hij het MTB-en met het al even veelzijdige vaderschap. De combinatie van natuur en inspanning, afwisseling en de directe beloning voor de inspanning is wat hij zo te gek vindt aan deze sport.

1 Reactie

  1. 2 januari 2018 / 19:16

    Woon je in (de omgeving van) Zeist en wil jij het bootcampen wel eens proberen? Ik ben bootcampinstructeur en bij voldoende belangstelling start ik in januari op maandagavond een bootcampserie van 6 lessen, speciaal voor fietsers! Stuur even een berichtje naar Harmen@harmenverzet.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *